Șova: PSD nu-i abandonează pe cei care nu au luat un examen, cum face Băsescu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Dan Șova, vorbește depre Ordonanța de urgență ce modifică Legea Educație, în contextul disputelor iscate în jurul oportunității demersului inițiat de guvern.
Șova este de părere că actul normativ nu numai că aduce lucruri bune, ci remediază o lege făcută prost.
Șova spune că demersul guvernului ar trebuie înțeles și ca un semnal în favoarea elevillor care nu au trecut examenul și pe care PSD-ul nu îi abandonează, așa cum face președintele Băsescu.

„Ea oferă un sprijin elevilor care nu trec examenul de Bacalaureat, vizând astfel atingerea de către România a obiectivelor Strategiei Europa 2020, oferă recunoaștere cadrelor didactice cu o vechime în învățământ de peste 25 de ani, cu gradul didactic I, susține învățământul profesional, țintește reducerea abandonului școlar și întărește autonomia universitară. Actul normativ propune o abordare sistemică de modernizare și dezvoltare graduală a sistemului de educație”, spune Șova.
Educația reprezintă o prioritate pentru PSD, a ținut să reamintească purtătorul de cuvânt al partidului.
„(…) scoaterea educației din zona gri în care a fost aruncată de guvernarea PDL a presupus și măsuri de reparare a unor greșeli majore făcute în trecut, greșeli care își au sursa în Legea educației naționale”, explică Șova.
Potrivit purtătorului de cuvânt al PSD, OUG nr. 49/ 2014 este expresia unei viziuni despre educație bazată pe principiile echității, solidarității și responsabilității.

La rândul său, Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, spune că OUG de modificare a Legii Educaţiei reprezintă rezultatul unor discuţii şi negocieri și că schimbările nu vor bulversa sistemul.

Atunci când vorbim despre educaţie, ar fi bine să avem o abordare echilibrată şi responsabilă. Ordonanţa de urgenţă nr. 49/2014 de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, adoptată de Guvern pe 26 iunie, este rezultatul unor lungi discuţii şi negocieri cu profesori, directori de şcoli, rectori, sindicate, asociaţii de elevi şi părinti, reprezentanţi ai autorităţilor locale etc. Nu sunt schimbări care să bulverseze sistemul, ci corecturi absolut necesare”, a arătat ministrul Remus Pricopie, într-un comunicat de presă transmis Mediafax.

Pricopie mai spune că emiterea Ordonanţei de urgenţă a fost anunţată cu mai multe săptămâni în urmă şi a apărut ca o necesitate pentru ca anul şcolar 2014-2015 să înceapă în bune condiţii.

În legătură cu a treia sesiune de bacalaureat, Pricopie a spus că prin OUG vor fi sprijiniţi cei care nu trec acest examen.

„Se vorbeşte mult despre Bacalaureat şi despre intenţia acestei OUG de a veni în sprijinul celor care nu trec acest examen de maturitate. Nimeni, însă, din fosta guvernare nu s-a gandit ce se va întampla cu sutele de mii de absolvenţi de liceu care nu trec examenul de Bacalaureat (între 2010 şi 2013 nu au promovat examenul de Bacalaureat 209.000 elevi). Ce se întâmplă cu ei? Ce opţiuni au ei şi ce face statul pentru a le oferi o alternativă? Îi lăsăm să devină o problemă socială doar pentru că n-au reuşit să treacă un examen? Aici ne deosebim fundamental! Actualul Guvern are o abordare inclusivă, prin care vrea să ofere o şansă fiecărui elev. Sigur, asta nu înseamnă că nu trebuie să aplicăm politici diferenţiate în funcţie de performanţe: cei merituoşi trebuie promovaţi, trebuie recompensaţi – iar ultimii ani chiar au însemnat eforturi în plus pentru toţi cei care au obţinut rezultate foarte bune -, iar cei care eşuează la acest examen nu trebuie abandonaţi”, a mai arătat Pricopie.

Nemulțumit de Ordonanța de Urgență care modifică Legea Educației, Traian Băsescu a trimis o scrisoare Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.
Preşedintele solicită să fie sesizată Curtea Constituțională, acesta nefiind de acord cu introducerea unei a treia sesiuni a examenului de bacalaureat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.