Şova, scăpat de arestare, Vâlcov și Nicolescu – dați pe mâna procurorilor

Doi senatori PSD, amândoi şi foşti ministri şi un deputat PNL, fost vicepreşedinte al ANRP sunt „vedetele” zilei în Parlament. DNA cere arestarea lor. În culise au circulat mai multe variante privind „salvarea” parţială sau totată a celor trei.

Update 6: Cererea DNA de arestare pentru Nicolescu – aprobată

Cererea DNA în ceea ce îl priveşte pe deputatul PNL Theodor Nicolescu a fost adoptată cu 174 de voturi „pentru” şi 99 de voturi „contra”, înturnindu-se condiţiile pentru ca procurorii DNA să-l rețină și să ceară arestarea sa.

Ludovic Orban:Vreau sa spun câteva cuvinte despre colegul nostru caruia i se cere arestarea de catre DNA. Cred în nevinovatia domnului Theodor Nicolescu, asa cum cred ca orice cetatean român care este devotat principiilor democratice trebuie sa creada pâna când apare o hotarâre judecatoreasca definitiva si irevocabila. Activitatea, mai ales în Comisia juridica, a domnului deputat a fost o activitate exemplara, a fost un parlamentar extrem de serios, un parlamentar care a stat la propuneri de revizuire a Constitutiei si la baza multor atacuri la CC care au fost aprobate. Ca om, Theodor Nicolescu este un om corect, un om extrem de apropiat si un foarte bun coleg al nostru, cu toate acestea, desi consider ca cererea este o cerere excesiva, grupul parlamentar al PNL ramâne consecvent pozitiei sale, aceea de a nu împiedica în Parlament înfaptuirea justitiei”.

Ce a declarat Nicolescu: „Vă vorbesc într-un moment negru al vieţii mele, mi-e foarte greu să imi aleg cuvintele. Sunt acuzat pentru că un evaluator a greşit expertiza şi mi se impută faptul ca eu aş fi trebuit să văd că acel raport de evaluare nu e în regulă. Dacă aş lua acel raport şi m-aş uita la el un an de zile, tot n-aş şti să spun ce e în regulă şi ce nu e, pentru ca nu face parte din specialitatea mea.Există un denunţ care pălmuieste realitatea şi bunul simţ. Nu este interes în recuperarea prejudiciului (…) Nu vreau să vă tulbur, toate aceste lucruri îşi au locul în fata instanţei de judecată. Cred în decenta justitiei (…) Laşitatea, dacă m-ar fi caracterizat, m-ar fi facut să merg în comisia juridică, m-ar fi făcut să vin în faţa dvs., să ţin un discurs lacrimogen, să vă implor, să vă rog. Cel mai important este ca Parlamentul să dea un vot corect, asta este ceea ce vă cer şi nimic mai mult”.

Update 5: Rezultatele votului. Şova, scăpat de arestare

Cererea DNA pentru Dan Şova a primit 79 voturi „pentru”, 67 „contra” , 5 anulate

Solicitarea DNA pentru Darius Vâlcov a primit 97 voturi „pentru”, 48 „contra”, 5 anulate

În urma acestor rezultate, s-a anunţat oficial că Senatul nu încuviiţează arestarea lui Dan Şova, ci doar în cazul lui Darius Vâlcov. Vom reveni cu amănunte. Votul din Senat a stârnit mari controverse. Detalii aici

Alina Gorghiu i-a dat replica lui Dan Şova

Nominalizată de Dan Şova în discursul său de Dan Şova, care a afirmat că poate confirma că el nu a făcut ceva ilegal în „afacerea” Turceni”, lidera PNL, Alina Gorghiu a făcut o serie de precizări: Din păcate, astăzi domnul Sova se agaţă de numele meu, crezând ca poate capta bunăvoinţa senatorilor liberali. Le-am transmis din nou tuturor senatorilor să voteze, la vedere şi să nu se lase intimidaţi de folosirea numelui meu de către senatorul Sova. Pentru corecta informare a presei, precizez că din data de 17 iulie 2007, nu mai fac parte din firma de avocatură. Ca atare, il informez şi pe senatorul Sova, că nu am semnat niciun fel de contract sau nu am reprezentat niciun fel de companie, în dosarul menţionat de acesta”


Update 4: Darius Vâlcov a cerut senatorilor să aprobe cererile procurorilor, pentru a nu fi obligat să îşi dea demisia din Senat.

„Astăzi este Buna Vestire. Primim o veste bună: Codul fiscal, Codul de procedură fiscală vor fi aprobate azi în Guvern, vor veni la noi în Senat și apoi în Camera Deputaților. De asta trebuie să ne ocupăm. În ceea ce privește speța în cauză, de ceea ce eu sunt acuzat de către procurori, vă rog să lăsați justiția să spună dacă eu trebuie să fiu reținut sau arestat. De aceea, solicitarea mea este să dați un vot „da”. Fiind și ziua mea, cred că este o rugăminte în plus, rugăminte pe care o fac de a nu mă pune în situația de a îmi da demisia din funcția de senator pentru a ajunge în fața instanței”, a declarat Vâlcov.


Update 3 Ruxandra Florina Jipa: Nu staţi în genunchi!

Ruxandra Jipa (UNPR): „Ceea ce se întâmplă acum în România este ieşit de comun. Libertatea este starea de normalitate. Pledoaria domnului Şova a fost la obiect. Ce pericol prezintă domnul Şova, colegul nostru, după un număr de atâţia ani de la care i se impută nişte lucruri, care, după părerea mea, nu au fost dovedite. Nu mai răspundeţi la astfel de comenzi şi manete. Nu staţi în genunchi. Oricând puteţi ajunge în situaţia asta”. Din partea PSD a vorbit senatorul Şerban Nicolae. Discursul său a fost unul ambiguu, nici pro, nici contra, el cerând senatorilor să voteze după conştinţă, nu după indicaţiile primite de la partid.


Update 2. Preşedintele de şedinţă a uitat de regulament

Chiar înainte de începerea dezbaterilor, preşedintele de şedinţă, C.P.Tăriceanu a anunţat timpii de dezbatere alocat fiecărui partid din Senat. Cu toate acestea, a permis senatoarei PC, Cristiana Anghel să vorbească în nume propriu – deci în afara regulamentului – şi să abereze privind ilegalitatea şi neconstituţionalitatea solicitărilor DNA în ceea ce-i priveşte pe Şova şi Vâlcov. Evident, Cristiana Anghel a anunţat că va vota împotriva cererii procurorilor. Practic o tragere clasică de timp. Se zvoneşte că la orele 13.00, indiferent de situaţia din plenm şedinţa va fi închisă, pentru a nu se „depăşi programul de lucru”. Tot în apărarea celor doi a vorbit şi senatorul independent Ioan Ghişe, care a arătat că nu este vorba de pericol social în ceea ce-i priveşte pe Şova şi Vâlcov. Ioan Ghişe a acuzat parchetul că „pune o bilă fierbinte” în braţele Parlamentului, pentru că îl obligă să decidă asupra unor fapte petrecute pe vremea când cei doi nu erau senatori.

Update: Şova se apără luînd lideri liberali ca „martori”

În discursul său, Dan Şova a apelat la nume grele ale PNL. „Pe atunci, şeful AVAS era domnul Atanasiu şi vă poate confirma că nimic in ce s-a întâmplat acolo nu a avut o undă de ilegalitate. Electrica a fost reprezentată de Casa de Avocatură a doamnei Alina Gorghiu. Îmi este foarte greu să cre că doamna Gorghiu nu îşi aduce aminte că în această tranzacţie între Turceni şi Electrica a fost ceva ilegal”. Şova a mai afirmat că nu a distrus probe, aşa cum este acuzat de procurori şi că nu a influenţat martori. „Singurul martor cu care m-am văzut este persoana de la service care îmi repară maşina mea care este praf. De unde să ştiu că mecanicul auto care îmi repară maşina este martor?”. În final, Dan Şova a cerut senatorilor să respingă cererea procurorilor, pentru a se putea apăra în libertate.

Șova a fost miruit în plenul Senatului de către o colegă a sa, Florina Jipa.


Update: 133 de senatori prezenţi în plen

Şedinţa Senatului a început cu clasicele 20-25 de minute întârziere. După apelul nominal a rezultat că în plen erau 133 de senatori, dintr-un total de 168. Lipsesc nume grele din ambele blocuri politice, PSD şi PNL.

Dezbaterile au început cu citirea raportului comisiei juridice în cazul Şova, după care senatorul PSD-ist a luat cuvântul. De la bun început el le-a spus colegilor săi că nu este vinovat de acuzaţiile care i se aduc, aceasta fiind de fapt şi linia întregului său discurs.

O zi specială în Parlament

25 martie este o zi „specială” în cele două Camere ale Parlamentului. În Senat se dezbat şi se votează solicitări de aprobare a urmăririi penale şi solicitări de aprobare a arestării preventive pentru senatorii Dan Şova şi Darius Vâlcov, amândoi din PSD. În paralel, la Camera Deputaţilor se dezbate şi se cere aprobarea urmăririi penale şi a arestării preventive pentru deputatul PNL, Theodor Nicolescu. La Senat procedurile încep la orele 10.00, iar la Camera Deputaţilor, la orele 11.00. Există semnale că solicitările venite de la procurorii DNA să fie respinse integral sau parţial.

Variante despre care se „vorbeşte” prin culise

  1. Vot favorabil pentru începerea urmăririi penale pentru Şova şi Vâlcov, vot negativ pentru arestarea preventivă a celor doi.
  2. Vot favorabil pentru începerea urmăririi penale pentru Şova şi Vâlcov, vot negativ pentru arestarea lui Şova, vot favorabil pentru arestarea lui Vâlcov
  3. Vot negativ pentru începerea urmăririi penale şi pentru arestarea lui Şova, vot vaforabil pentru începerea urmăririi penale pentru Vâlcov, vot negativ pentru arestarea lui Vâlcov.
  4. Vot favorabil pentru urmărirea penală a lui Theodor Nicolescu şi vot negativ pentru arestare.
  5. Vot favorabil pentru urmărirea penală şi arestarea lui Theodor Nicolescu
  6. Vot negativ în ambele situaţii pentru Theodor Nicolescu, în situaţia în care la Senat se „merge” pe varianta 3.

Scenariu de ultimă oră

Nu este exclus ca voturile pentru Darius Vâlcov să fie amânate. Pretextul îl va constitui noua adresă a DNA prin care se mai cere în alt dosar urmărire şi arestare pentru fostul ministru de finanţe. Se va propune ca săptămâna viitoare se se dea la „pachet” patru voturi în cazul Vâlcov şi se va invoca precedentul Elena Udrea, când s-au votat la pachet 6 cereri ale procurorilor.

Elemente care conduc spre un vot negativ

  • 24 martie: în comisia juridică de la Senat, raportul privind începerea urmăririi penale şi a arestării pentru Darius Vâlcov a înregistrat următorul rezultat: 5 voturi „pentru”, 5 voturi „contra” şi o abţinere. Componenţa comisiei: 5 senatori PNL, 5 senatori PSD, 1 senator UDMR. Conform unor surse din comisie, PSD a votat „contra”.
  • 23 martie: preşedinta PNL, Alina Gorghiu îi trimite o scrisoare deschisă premierului Ponta prin care îi solicită ca senatorii PSD, să voteze ca şi cei din PNL, cu bilele la vedere; Răspunsul lui Victor Ponta este următorul: „Votul este secret. Cei de la PNL au mai spus şi nu au votat. Nu am citit scrisoarea deschisă , sincer să nu fiu nu am avut nici timp cu ce mă mai ceartă şi înjură doamna Gorghiu. Repet, doamna Gorghiu e cu scandalul, înainte era doamna Udrea cu scandalul, acum e doamna Gorghiu cu scandalul, eu cât sunt prim minsitru am foarte multe responsabililtăţi faţă de cetăţeni de a le spune ce facem cu codul fiscal, ce facem cu educaţia, ce facem cu sănătate, nu să stau toata ziua să răspund la scandal şi la pus poalele în cap. Nu ştiu ce a spus, nu comentez
  • 23 martie: secretara comisiei juridice de la Senat, Doina Fedorovici (PSD) nu semnează raportul în ceea ce îl priveşte pe Dan Şova, înregistrându-se astfel o premieră în istoria Parlamentului. Consecinţa: raportul nu ajunge în plen pentru dezbatere şi votare, fiind amânat pentru 25 martie.
  • 23 martie: Deputaţii din comisia pentru regulament (1 PSD, 1 PC, 1 ex PSD, 1 PNL, 1 UDMR, 1 minorităţi) au pregătit un draft al modificării regulamentului Camerei, prin care se îngreunează mult procedurile privind ridicarea garanţiilor judiciare ale deputaţilor. Noile modificări au generat deja un scandal monstru.
  • 22 martie: numărul 2 din PSD, Liviu Dragnea a făcut următoarea declaraţie: „Nu putem sta cu pistolul a tâmplă, la fiecare parlamentar. Fiecare va vota cum crede, nu pot să dau eu un pronostic, acum. Vom vedea, săptămâna asta. Este un moment dificil, este un moment delicat”.
  • 21 martie: invitat la Consilul Naţional al PSD, preşedintele Senatului,Călin Popescu-Tăriceanu a declarat: „Parlamentul e independent în raport cu celelalte puteri ale statului iar parlamentarii votează conform propriilor convingeri. Parlamentul este singura instituție a statului aleasă democratic, spre deosebire de executiv și de puterea judecătorească, care sunt numite”.
  • 20 martie: Premierul Victor Ponta, în acelaşi timp şi preşedinte al PSD a fost întrebat ce conduită vor avea senatorii PSD la votul în cazul lui Darius Vâlvoc, „În Senat vor vota senatorii. Eu sunt deputat”a declarat Victor Ponta

Ce două blocuri politice s-au acuzat şi se acuză reciproc

Ultimele două solicitări ale procurorilor, doar pentru începerea urmăririi penale a lui Varujan Vosganian (la Senat) şi Borbely Laszlo (la Camera Deputaţilor) au fost respinse. Cele două blocuri politice, PSD şi PNL s-au acuzat reciproc că ar fi votat pentru „obstrucţionarea” justiţiei. În cazul lui Borbely, cei din PNL au votat cu bilele la vedere şi a reieşit clar că zona PSD+UNPR+PC+grupul Tăriceanu +UDMR a votat în favoarea deputatului UDMR. În cazul lui Vosganian, după informaţiile care au transpirat pe surse, şi cca 20 – 25% dintre liberali ar fi votat pentru colegul lor. Un lucru este sigur: fără voturile (cel puţin) unei părţi din PSD nu se poate aproba vreo cerere de începere a urmăririi penale şi/sau arestării vreunui parlamentar, indiferent din ce Cameră este. Miercuri, se anticipează va UDMR şi minorităţile să se abţină atât în Senat, cât şi în Cameră. Totul rămâne atunci la mâna celor două blocuri. PNL a anunţat că în toate situaţiile va vota la vedere şi chiar va filma votul. Conform unor surse din partid, liberalii se tem de faptul că PSD va vota masiv pentru „salvarea” lui Nicolescu, urmând ulterior să dea vina pe PNL.

Raportul de forţe din Senat

Total senatori: 168

Cvorum de şedinţă: 85 de senatori

Hotărîrile se adoptă cu majoritatea voturilor senatorilor prezenţi

Componenţa:

PSD + UNPR – 75 de senatori

PC+grup Tăriceanu – 13 senatori

UDMR – 8 senatori

PNL – 60 senatori

Independenţi – 12

Raportul de forţe din Camera Deputaţilor

Total deputaţi: 394

Cvorum de şedinţă: 198 de deputaţi

Hotărîrile se adoptă cu majoritatea voturilor senatorilor prezenţi

Componenţă:

PSD+UNPR – 181 de deputaţi (144 + 37)

PC + grup Tăriceanu – 30 de deputaţi (13 + 17)

UDMR – 18 deputaţi

Minorităţi – 17 deputaţi

PNL – 114 deputaţi

Grup democrat-popular – 11 deputaţi

Independenţi – 23 deputaţi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.