Spaimele republicanilor din SUA: avorturile, socialismul din UE şi impozitele de peste 1%

La Convenţia de la Tampa, care l-a uns drept candidat prezidenţial, republicanul Mitt Romney a arătat multă moderaţie: a promis să sprijine minorităţile, s-a declarat împotriva deschiderii altor fronturi de luptă pentru SUA şi a prezentat impozitele pe care le plăteşte.

Însă nu aceasta este imaginea lui Romney. Considerat acum un republican mai degrabă moderat decât radical, Romney ar părea un fanatic pentru liderii republicani din ultimele decenii, este concluzia unui articol publicat de The New York Times.

Romney doreste să ridice un zid la graniţa cu Mexicul, să sporească cheltuielile militare şi ţine la secret taxele pe care le plăteşte precum face Coca Cola cu reţeta sa. Oficialii republicani se pare că au semnat un fel de pact prin care s-au angajat să nu majoreze niciodată impozitele, indiferent cât de necesară este construcţia de noi şcoli publice sau poduri. Ei susţin interzicerea avorturilor, astfel încât acestea să nu fie posibile nici în urma unui viol sau dacă sarcina pune viaţa mamei in pericol. Ei privesc Rusia ca cel mai mare inimic al SUA, iar Europa ca pe o regiune socialistă aflată în criză, unde se plăteşte bizarul TVA.

Actualii republicani îl sustin la vicepreşedinţie pe Paul Ryan, al cărui plan fiscal urmăreşte să aducă bugetul federal la nivelul celui din anii ’30, cu un impact teribil asupra celor săraci. Cei cu averi de până la 250 de milioane de dolari nu ar trebui, în opinia lui Ryan, să plătească decât un impozit de 0,82% pe an, aceasta într-o perioadă de criză în care familia care deţine compania Wal-Mart are o avere echivalentă cu cea a 40% dintre cei mai săraci americani.

Această platformă republicana i-ar fi speriat pe Ronald Reagan, un preşedinte care a amnistiat 3 milioane de imigranţi ilegali şi care nu obişnuia să meargă la biserică, sau pe George H. W. Bush, care a refuzat să ocupe Bagdadul in 1991, şi chiar pe fiul său, George W. Bush.

Pericolul care îl pândeşte pe Mitt Romney în cazul în care va câştiga alegerile, scrie Der Spiegel, este ca sub presiunea raţiunii de stat va trebui să facă nişte compromisuri pe care colegii republicani din Congres le vor refuza cu siguranţă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.