Spania – Norvegia, finala europenelor 2014

În ambele semifinale, învingătoarele nu au cedat deloc conducerea pe tabela de marcaj. Franţa a câştigat finala „foarte mică”. Cristina Neagu detronată în clasamentul golgheterelor.

Spania, o calificare surprinzătoare

Spania şi Norvegia sunt finalistele cele de-a 11-a ediţii a Campionatelor europene de handbal feminin. Dacă prezenţa Norvegiei în finală era anticipată, atingerea acestei faze a competiţiei de către Spania poate fi considerată la prima vedere o surpriză. Spania s-a calificat în semifinale dintr-o grupă principală în care Norvegia, Danemarca şi Ungaria erau văzute ca fiind echipele favorite. Norvegia şi-a respectat statutul de favorită, în timp ce Danemarca a pierdut confruntarea directă cu ibericele. Ungaria, aflata sub presiunea publicului şi fără legenda Gobicz Anita nu a trecut de Danemarca, în plus a venit în grupa principală cu o înfrângere în faţa Spaniei. Paradoxal, Spania în grupa principală a reuşit o singură victorie, cea împotriva danezelor, dar a contat „agoniseala” din grupa preliminară.

Spania – Muntenegru 19-18 (13-8)

Ibericele au făcut un joc de senzaţie în faţa favoritei (şi totodată deţinătoarea titlului continental). A fost un meci în care Spania a condus în permanenţă pe tabela de marcaj. Prima repriză a fost una de vis pentru Spania, care a jucat senzaţional, atât în atac, cât şi în apărare. Diferenţa de 5 goluri la pauză nu a reflectat deloc realitatea din teren. În mod normal Spania ar fi trebuit să conducă cu 8 sau 9 goluri. În partea a doua a jocului jucătoarele din Balcani au echilibrat partida, dar numai între minutele 56 – 59, Spania a tremurat, când scorul îi era favorabil cu 18-16, respectiv 18-17. Dar ultimul minut a fost jucat perfect de iberice, au făcut 19-17 şi golul primit când mai erau 12 secunde de joc nu a mai contat. A cântărit enorm faptul că Milena Knezevic, una dintre piesele de bază ale muntenegrencelor a fost în pasă proastă şi că tunara Katarina Bulatovic a fost vădit incomodată de apărarea 4+2 a adversarelor şi a înscris puţine goluri de la 9 metri. De cealaltă parte, într-o echipă care a mers şnur, nu s-a văzut tocmai golghetera Carmen Martin, care în premieră nu a înscris la aceste europene.

Principalele realizatoare: Pinedo (5 goluri), Mangue (4), Pena (3), Chavez (3), respectiv Radicevic (6), Katarina Bulatovic (4).

Norvegia – Suedia 29-25 (13-11)

Pe podiumul László Papp Budapest Sports Arena, Norvegia a predat „live” o adevărată lecţie de handbal modern, învingând fără drept de apel merituoasa şi valoroasa echipă a Suediei. Norvegia a demonstrat în acest meci (ca şi în celelalte de la acest European – cu excepţia celui cu Ungaria, în care, fiind fără miză a jucat cu garnitura a doua) că este în handbalul feminin cam ce a fost Spania la fotbal între 2007 şi 2013. Norvegia, căreia i s-a cântat prohodul (ştim doar că de câţiva ziarişti români exaltaţi şi amatori în materie de sport) pentru că ar fi în „reconstrucţie” a demonstrat până acum că nu poate fi bătută de nimeni. Nu a contat că cea mai bună portăriţă din Europa se află în postnatal (a doua s-a accidentat contra României şi a plecat acasă) şi nu a fost selecţionată, nu s-a „văzut” că o altă supervedetă s-a retras sau că alte două jucătoare de bază s-au „luat” oficial, cu acte şi au preferat o lună de miere suplimentară participării la europene. Înlocuitoarele au jucat la nivelul absentelor, şi nordicele au defilat atât în grupa preliminară cât şi în cea principală şi în semifinală. Norvegia a condus pe tabela de marcaj din minutul 1, nu s-a înregistrat niciodată egalitate. Doar între minutele 25 şi 41, diferenţa a fost de 2 goluri, dar a fost una controlată. În ultimele 10 minute antrenorul Suediei a încercat imposibilul jucând atac după atac cu 7 jucătoare de câmp, scoţând portarul din poartă. Nu s-a putut face nimic. Ultimele 3 minute ale partidei au fost sugestive: suedezele au depus armele, au recunoscut superioritatea clară a adversarelor şi a lipsit doar să le ceară autografe când acestea se apropiau de poarta nefericitei Filippa Idehn.

Principale realizatoare: Heidi Loke (6 goluri), Nora Mork (4), Linn Riegelhuth (4), Kamila Herren (3), respectiv Isabelle Gullden (9), Ida Oden (3).

Franţa – Ungaria 26-25 (16-13) în finala „foarte mică”

Finala pentru locurile 5-6 a fost câştigată de Franţa, componentele echipei din Hexagon revenindu-şi după ratarea calificării în semifinale (neaşteptatul egal cu Germania a fost decisiv în economia grupei principale II), învingând o Ungarie care a încercat o reabilitare în ceasul al 25-lea. Franţa a controlat meciul şi a condus în permanenţă până în minutul 50. Ungaria preia conducere 23-22 în minutul 52.13 şi se părea că va scăpa în învingătoare. Doar 6 minute a durat „contrarevoluţia” maghiară, în minutul 58.12 echipa Franţei trecând din nou la conducere, 26-25. În ultimul minut, după ce jucătoarea maghiară Szimonetta Planeta aruncă în blocaj de la 9 metri, cu 22 de secunde înainte de final, Ungaria este sancţionată cu jic pasiv şi totul s-a terminat. Încă odată s-a demonstrat că fără Gorbicz Anita, Ungaria nu este Ungaria.

Pricipale realizatoare: Nze Minko (7 goluri), Lacrabere şi Niombla (3), respectiv Triscsuk (10), Plameta (3).

Isabelle Gullden, prima în clasamentul golgheterelor

Cristina Neagu a fost detronată din fotoliul de lider al clasamentului golgheterelor. Marcând 9 goluri în semifinala cu Norvegia, Isabelle Gullden a devenit noul lider şi nu credem că mai poate pierde titlul de cea mai bună marcatoare. Atenţie, suedeza are un procentaj 100% la executarea loviturilor de la 7 metri (24 din 24). Primele 3 clasate nu mai pot fi ajunse, pentru că jucătoarele clasate pe locurile 4 şi 5 au terminat competiţia.

Top 5 golghetere

  1. Isabelle Gullden (Suedia) – 51 goluri (din 75 de aruncări – 68%) – 7 meciuri

  2. Cristina Neagu (România) – 49 (din 97 de aruncări – 51%) – 6 meciuri

  3. Carmen Martin (Spania) – 42 (din 56 de aruncări – 75%) – 7 meciuri

  4. Krisztina Triscsuk (Ungaria) – 39 (din 53 de aruncări – 74%) – 7 meciuri

  5. Alexandra Lacrabère (Franţa) – 37 (din 73 de aruncări – 51%) – 7 meciuri

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.