Spania: referendum pentru schimabarea sintagmei ”Ucide evrei” din denumirea unei localități

În micul sat spaniol Castrillo Matajudios, al cărui al doilea nume înseamnă ”ucide evrei”, va avea loc un referendum, luna viitoare, în urma căruia se poate decide schimbarea denumirii, una care este ofensatoare la adresa turiștilor și jenantă pentru localnici, scrie Associated Press.

Primarul Lorenzo Rodriguez Perez a spus că în sat sunt înregistrați 56 de alegători. Ei vor vota pe 25 mai, odată cu alegerile europarlamentare, pentru schimbarea denumirii localității într-una asemănătoare dar nu atât de ofensatoare.

Studiile istoricilor arată că primul nume al satului a fost Castrillo Motajudos, ceea ce s-ar traduce prin ”dealul evreilor”. Acest nume a fost atestat în anul 1035, când evreii alungați din alte localități s-au așezat în apropiere. Numai că în 1637 este atestat actualul nume, la mai bine de un secol după izgonirea evreilor din Spania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.