Spectacol la dezbaterea publică de la Ministerul Justiției

Peste o sută de oameni, printre care și Gigi Becali, care a făcut spectacol, au fost înghesuiți luni în mica sala de consiliu a Ministerului Justiției, ca să dezbată proiectele de ordonanţă de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. Dezbaterea publică a început la ora 10.00, alături de ministrul Justiţiei fiind directorul Administraţiei Naţionale a Penitenicarelor şi secretari de stat din minister.

Update: Ministrul Justiţiei a spus, la cea de-a doua rundă de discuţii, că niciun politician nu va beneficia de graţiere.

„Urgenţa pentru ţară nu este să eliberăm puşcăriaşii. Sunteţi ministrul Justiţiei. Acum faceţi istorie. Dacă treceţi ordonanţele faceţi o mare ruşine justiţiei române. Toate ordoananţele sunt cu dedicaţie pentru toţi oamenii politici care sunt infractori. Trebuie să nu greşiţi. Dragnea şi Tăriceanu au greşit. Ceilalţi politicieni care sunt penali nu au ce caută în viaţa poporului român. Sunteţi într-o funcţie istorică. Vă rog din sufelt, ţineţi cu poporul. Preşedintele României are drept de graţiere. Preşedintele este alesul a 8 milioane de români. Vom face manifestaţii şi ajungem până acolo când veţi cere singuri alegeri anticipate”, i-a spus ministrului unul dintre participanţii la dezbatere.

„Vă întreb și să îmi răspundeți, dacă se poate. Va beneficia de această ordonanță vreun om politic din România?”, a întrebat participantul la dezbatere. Florin Iordache a răspuns: „Nu”.

Update: Cezara Grama de la Expert Forum a spus că textele celor două proiecte de OUG sunt „insuficient pregătite”, precizând că discuțiile din spațiul public cu privire la acestea „au fost destul de confuze”.

„Aveți o reacție socială destul de puternică (…) Considerăm și noi (…) că trebuie retrasă procedura de urgență (…), trebuie puse în procedură legislativă normală, care să poată să ofere posibilitatea unei dezbateri complete, tehnice, pe chestii foarte sensibile”, a mai spus aceasta.

Update: Maria-Nicoleta Andreescu de la APADOR-CH

„În niciun caz nu s-a justificat în mod real necesitatea adoptării acestor aceste normative în regim de urgență și, dacă se va reveni la calea legală, procedura este că ele trebuie puse în transparență decizională pentru minim 30 de zile. Având în vedere că vorbim de legislație care afectează sistemul penal, cele 30 de zile din punctul meu de vedere sunt un standard minimal, ar fi necesare mai multe luni de zile. De-abia apoi să fie adoptate respectivele acte normative în Guvern și transmise Parlamentului (…) APADOR-CH susține retragerea proiectelor sub forma ordonanțelor de urgență și discutarea lor în procedură normală”, a declarat aceasta.

Update: Mihai Polițeanu de la Inițiativa România i-a cerut ministrului Justiției, Florin Iordache, să retragă cele două proiecte de OUG și să își dea demisia.

„Sunteți compromis ca ministru al Justiției. Textele ordonanțelor și notelor de fundamentare au fost scrise conspirativ, iar cel puțin textul notei de fundamentare privind grațierea este plin de falsuri. (…) Această întâlnire este o farsă”, a spus el.

Președintele Asociației Victimelor Abuzurilor Statului de Drept din România, Corneliu Bălan, a spus însă că este de acord cu cele două proiecte. „În principiu, noi suntem de acord cu cele două proiecte, dar (…) să fie discutate în Parlament pentru a putea să-și spună părerea și opoziția în mod corespunzător și atunci va dispare această mișcare a străzii care este necorespunzătoare”, a afirmat el.

Update: Alți 40 de oameni așteptau, la ora 12.30, să intre în runda a doua de negocieri.

Update: Prezent la dezbatere, preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a spus că dacă schimbările vor fi promovate prin OUG, „în trei zile venim aici şi protestăm să arătăm ce face PSD”.

„Vedem, după foarte mult timp, că Ion Iliescu este pus sub acuzare. Şi dumneavoastră ce faceţi? N-a omorât pe nimeni, nu a violat pe nimeni, doar a organizat o represiune. Nu suntem de acord cu aceste ordonanţe. Dezbateţi în Parlament aceste proiecte. În trei zile venim aici şi protestăm, să arătăm ce face PSD”, a spus Viorel Ene.

Update: Florin Ghiulbenghian, prezent la dezbatere: „Aş dori să vă ofer o soluţie, la ceea ce se discută public acum. Cei care beneficiază de această legislaţie ar trebui să fie condiţionaţi să nu poată participa 5 ani de zile la luarea deciziilor publice, politice, pentru a nu putea fi acuzaţi că faceţi această graţiere sau amnistie doar pentru oamenii politici”.

Printre cei care au luat cuvântul au fost și jurnaliștii Liviu Avram și Ioana Ene Dogioiu.

Update: Reprezentantul APADOR-CH a cerut retragerea ordonanțelor și discutarea lor în procedură normală, în vreme ce un alt participant la eveniment, Vivian Oancea, le-a transmis ministrului și celor de la Administrația Penitenciarelor că sunt „niște eroi”. Alt participant, pro-grațiere, a vorbit de „rejuvenare”. La dezbatere au venit şi fostul avocat al fraţilor Cămătaru, Mihai Costea, condamnat la 13 ani de închisoare cu executare pentru înşelăciune, precum şi Florentin Scaletchi, fostul preşedinte al OADO, condamnat la şase ani de închisoare pentru fapte de corupţie.

În cadrul dezbaterii de la Ministerul Justiţiei, Gigi Becali, care este de acord cu grațiere, a afirmat că ordonanța este „un proiect şmecheresc”.

„Îmi pare rău să vă spun şi mă iertaţi, proiectul ăsta pe care dumneavoastră l-aţi făcut eu îl numesc un proiect şmecheresc. Dau un exemplu: Vişinescu. A luat 20 de ani. Cu proiectul ăsta, peste trei ani este acasă. Că aşa e proiectul ăsta. 20 de ani, jumătate de pedeapsă, o treime că are peste 60 de ani şi peste trei ani este acasă. Aşa este. O să vedeţi. Proiectul ăsta graţiază numai faptele de abuz în serviciu. Nimic, evaziunea. Credea, că şi evaziunea. Şi accidentele rutiere. Aşa este proiectul. De aceea l-am numit şmecheresc. Eu am propus de la cinci ani. Am modificat de dimineaţă că mi-a fost jenă de oamenii din stradă, am zis între 3 şi 4 ani. (…) Ăla care a furat un cârnat e la puşcărie, ăla care a furat 200 de milioane este graţiat”, a declarat patronul Stelei.

În opinia lui, infracţiunile de şantaj sau înşelăciune ar trebui de asemenea graţiate şi că, dacă „tot se face o lege a graţierii, nu să iasă o mie de oameni, să iasă şase-şapte mii”.

Becali a declarat de asemenea că cea mai mare problemă a puşcăriilor este Administraţia Naţională a Penitenicarelor. „Am un coleg care în patru ani nu a venit niciodată acasă”, a spus acesta.

Gigi Becali și-a dat cu părerea și la intrarea în sediul Ministerului Justiției: „Între 3-4 ani să se dea graţierea. Ştiţi de ce? Pentru că nu ştiu la puşcărie niciun politician care are între 3-4 ani puşcărie. Am propus să rămână pedeapsa la abuzul în serviciu aşa. Şi am propus faptele care trebuie să se graţieze. Pentru că sunt 10 fapte care să se graţieze, adică uşoare, păi dacă tu te şantajezi cu el «dă-mi 5.000 de euro că te spun lu nevastă-ta că ai fost cu o femeie», nu se graţiază asta, e şantaj. Ei nu graţiază şantajul, ei graţiau abuzul în serviciu că dacă voiau sute de milioane. Faptele de corupţie nu se ….E respectul faţă de oamenii din stradă. Şi ei nu au vrut. Nici nu vreau, decât abuzul în serviciu. Graţierea asta ştiu pentru cine se făcea, da? Nu vreau să îmi fac duşmani , dar doar atâta îi transmit: aşa ceva nu se face”.

La ie;irea de la dezbatere, Becali le-a explicat jurnaliștilor, pe limba lui: „Bă dacă se grațieze abuzul în serviciu, măcar să se grațieze și șantajul să beneficieze și Dan Diaconescu”. „Bă, de grațiere să beneficieze toată lumea”, a mai spus finanțatorul Stelei.

Ministrul Florin Iordache a ținut să reamintească în deschiderea evenimentului că nu vor beneficia de graţiere violatorii, criminalii, recidivişitii şi cei acuzaţi de fapte de corupţie.

„Vom sta astăzi aici să ascultăm toate părerile, toate opiniile. Suntem deschiși, astfel încât actele normative care vor pleca de la Ministerul Justiției să corespundă observațiilor și consultării publice”, a afirmat Florin Iordache, la începutul dezbaterii.

in curs de actualizare

Video: Sursa HotNews.ro

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.