Spectacolele invadează străzile şi parcurile oraşului

De mâine până duminică, Zilele Bucureştiului marchează 553 de ani de la atestarea documentară a Cetăţii lui Bucur. O sărbătoare anuală, de tradiţie de acum, încercând să refacă atmosfera de altădată.

Evenimentul debutează astăzi cu “Festivalul de Teatrul de Stradă”, în cadrul căruia trupe din şapte ţări vor transforma în scenă “Piaţa Constituţiei”, Piaţa “George Enescu”, Parcul Colţea, Piaţa “21 decembrie 1989” (Fântâna de la Universitatea de Arhitectură), Piaţa Unirii, Centrul Istoric şi toate bulevardele centrale.

Capitala va fi animată de o suită de manifestări al căror “cartier general” va fi Parcul Herăstrău. Fanfarele, meşteşugarii, ansamblurile folclorice, dar şi zeci de artişti costumaţi în comercianţii de altădată, cum ar fi vânzătorii de ziare, flaşnetarii, lustragiii, negustorii şi meşterii ambulanţi, vor recrea un fel de istorie sentimentală a Cetăţii lui Bucur.

Târgul meşteşugarilor va fi deschis în fiecare zi, în Parcul Herăstrău, iar drumul până la el prilejuieşte şi o plimbare cu trăsura trasă de cai sau de ponei. 40 de căsuţe cu obiecte şi produse trdiţionale aşteaptă oaspeţi, care vor putea continua periplul ascultând ansambluri ca “Ciprian Porumbescu”, cu Margareta Clipa, “Burnasul din Teleorman”, cu Gelu Voicu, “Dor Transilvan, din Cluj, “Maria Tănase”, din Craiova, cu Constantin Enceanu, Taraful Cleante, Diana Matei, Ramona Cutina.

Nu rataţi Bătaia cu flori

Atmosfera Bucureştiului de altădată va fi întregită, timp de câteva ore, de “Parada Costumelor de Epocă”.

Sâmbătă dimineaţă, în Parcul Herestrău apar şi spectacolele Teatrului “Ion Creangă” şi Teatrului “Ţăndărică”, ce vor face deliciul copiilor, ca şi “Statui Vivante” şi “Animatori pe Catalige”.

Un recital al Grupului Vocal “Acapella”, de la ora 15.30, va fi urmat de evoluţia diferitelor ansambluri folclorice, venite din Cernavodă, Suceava, Miercurea Ciuc, Brasov, Craiova. Vor cânta cei de la “Siamo di nuovo insieme” din Iaşi, Grupul “Yildilzar” din Constanţa, cu Chiamiran Chivu, “Orchestra Naţională de Folclor”, cu Lavinia Goste, şi multe altele.

Amintirea unor vremuri pline de veselie pe care le-a cunoscut acest oraş va fi extrem de vie, în jurul orei 18.00, când “Bătaia cu flori” şi “Reprezentanţii Fanfarelor” vor evoca Ziua de 10 mai, de la care nu lipsea nicio personă “importantă” în perioada interbelică.

În ultima zi a sărbătorii Bucureştiului, în afara manifestărilor enumerate până acum, Parcul Herăstrău va fi locul concertelor unor artişti pe val. Recitalurile susţinute de Sylvie, DJ Project & Adela Popescu, Ştefan Stan, câştigătorul primei ediţii a emisiunii “Vocea României”, Corina Hevito şi concertul “Mandinga” culminează, la ora 20.45, cu atât de apreciatul Ştefan Bănică Jr.

Strada Franceză la ediţia de anul trecut a Galei Folk You

Pentru cei care nu vor să părăsească asfaltul, “Gala Folk You” ocupă Strada Franceză din Centrul Istoric al Bucureştiului, în perioada 14 şi 15 septembrie, de la ora 18.00. Cea de-a doua ediţie bucureşteană a “Galei Folk You! Florian Pittiş” este inclusă în Zilele Bucureştiului şi va aduce pe scenă formaţii şi artişti ca: Mircea Baniciu, Dinu Olăraşu, Alina Manole, Lavinia Răducanu & Taraful Rromak, Emeric Set, Nicu Alifantis & Zan, “Alternosfera”, care vor evolua mâine.

Sâmbătă va răsuna muzica celor de la “Fox Studis”, “Viţa de Vie”, “Taxi”, “Vama”, alături de care pot fi ascultaţi Adrian Sarmăşan, Zoia Alecu, Ada Milea, Florin Chilian.

Anul trecut, pe Strada Franceză, mii de oameni au fost martorii primei ediţii a Galei, care se încadrează în “Mişcarea de Rezistenţă împotriva prostiei revărsate”.

Artele spectacolului aduc zilele acestea un omagiu oraşului iubit şi urât, cântat şi controversat, vesel şi trist, nepăsător şi, nu o dată, apăsat de tristeţe şi de revoltă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.