Spectacolul „Hamlet”, în regia lui Laszlo Bocsardi, la Gdansk

Institutul Cultural Român de la Varşovia susţine o nouă participare românească la Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare de la Gdańsk, una dintre cele mai prestigioase manifestări teatrale europene, organizat în acest an în perioada 31 iulie-9 august.

Spectacolul românesc, propus de ICR Varşovia pentru ediţia din acest an, este Hamlet de William Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi şi interpretarea Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe. Reprezentaţia va avea loc în data de 3 august, pe scena Teatrului Wybrzeże dinGdańsk, fiind urmată de o discuţie cu publicul.

Spectacolul Hamlet a fost realizat de Teatrul Tamási Áron din Sfântu Gheorghe în coproducţie cu Teatrul Cetăţii din Gyula (Ungaria), în cadrul evenimentelor organizate cu ocazia aniversării a 50 de ani de existenţă a Teatrului Cetăţii. Premiera din Sfântu Gheorghe a avut loc în data de 8 decembrie 2013.

La Gala Premiilor UNITER 2014, László Bocsárdi a fost desemnat Cel mai bun regizor pentru Hamlet, spectacol care a dat şi Cel mai bun scenograf al anului, József Bartha.

Regizorul şi directorul de teatru László Bocsárdi este unul dintre cei mai importanţi creatori de teatru din România, precum şi din Ungaria. Cariera de regizor şi-a început-o la Gheorgheni, unde în 1984 – cu şase ani de experienţă teatrală din studenţime – a înfiinţat Trupa Figura, primul teatru experimental de limbă maghiară din România. Din 1995, este regizorul principal şi conducătorul artistic al Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, iar din 2005 este directorul aceleiaşi instituţii. A fost distins cu multe premii naţionale şi internaţionale de regie, printre care Premiul UNITER, Premiul Jászai Mari, Crucea de onoare a Republicii Ungare în grad de Cavaler.

Scenă din spectacolul regizat de Laszlo Bocsardi

Festivalul Internaţional de Teatru Shakespeare de la Gdańsk se află anul acesta la cea de-a nouăsprezecea ediţie şi va prezenta spectacole din Polonia, Danemarca, Ungaria, Portugalia, România şi Anglia, printre care realizări ale unor creatori renumiţi cum sunt Luk Perceval, László Bocsárdi, Robert Sturua sau simbolul britanic al avangardei muzicale, The Tiger Lillies (The Tiger Lillies perform Hamlet, Teatrul Republique din Copenhaga). Cu un program shakespearian va evolua şi starul jazzului portughez, Maria Joao. Festivalul va fi însoţit, în mod tradiţional, de un program de ateliere, performance-uri, întâlniri cu creatori.

O expresie a aprecierii internaţionale de care se bucură Festivalul – singurul festival de acest tip din Polonia, la care organizatorii, Teatrul Shakespearian din Gdańsk şi Fundaţia Theatrum Gedanense, invită anual cele mai bune spectacole shakespeariene din întreaga lume – este, printre altele, şi stabilirea la Gdańsk a sediului Reţelei Europene a Festivalurilor Shakespeare, organizaţie înfiinţată în 2006.

Prezenţa constantă a României la Festivalul Shakespeare de la Gdańsk înseamnă nu doar succes de public şi de presă, ci şi o legătură strânsă între organizatori şi Institut, astfel încât colaborarea merită continuată la fiecare ediţie.

Un efect ale acestei colaborări a fost amplul proiect intitulat Sărbătoarea Culturii Române la Gdańsk – două săptămâni de evenimente româneşti la Marea Baltică, derulat împreună de ICR Varşovia şi Teatrul Shakespearian, în perioada 30 mai-10 iunie 2015.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.