×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 13 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Miercuri, 20 septembrie 2017, 17:38
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Unde se face realitatea teatru
Spectacolul tragediei de fiecare zi
Sistemul educaţional românesc este luat la întrebări pe scenă
Sistemul educaţional românesc este luat la întrebări pe scenă

Centrul de Teatru Educațional Replika reia începând cu luna septembrie seria de evenimente (spectacole de teatru, lecturi în școli, instalații, ateliere, dezbateri, discuții) concentrate asupra temelor și subiectelor reprezentative pentru profilul artistic și social al celor care se întâlnesc de câțiva ani în sala din strada Lânăriei 93-95.

Centrul își asumă astfel rolul de „spațiu de reflecție și performare a unor problematici legate de educație contemporană, familie, migrație, marginalizare și excludere, gen și sexualitate.“

La Centrul Replika au loc, în perioada următoare, patru premiere care explorează tematici înrudite: exodul tinerilor, situația mamelor adolescente și problemele cu care se confruntă, cyber bulling-ul, diferite forme de agresiune, educația sexuală și identitatea de gen. La finalul lunii octombrie are loc premiera unui spectacol - instalație site - specific despre istoria spațiului în care se află Centrul Replika.

Premiere de deschidere

Primele evenimente găzduite de Centrul Replika sunt două spectacole de teatru, producții ale Reactorului de Creație și Experiment din Cluj, realizate în cadrul rezidențelor FRESH START.

Astăzi, la Centrul Replika puteți vedea spectacolul „Ziua în care papucii mei și-au înghițit limba“ (dramaturg Ioana Hogman, regia Casandra Topologeanu) - un performance despre întâmplări excepționale care întrerup ordinea cotidianului banal, iar pe 10 septembrie, spectacolul „#ABUZ - mâine plec acasă“ (dramaturg: Adriana Creangă, regia Adina Lazăr), care documentează erori din sistemul judiciar, pornind de la cazul unei femei arestate pe nedrept.

Drama stereotipurilor

Pe 16 septembrie începe la Centrul Replika rezidența regizoarei Leta Popescu și a autoarei Alexa Băcanu, care vor dezvolta, în urma unei documentări în școli, un spectacol (premiera este programată la mijlocul lunii octombrie) pe tema educației sexuale, a receptării unor stereotipuri legate de sexualitate și a descoperirii identității de gen, în rândul copiilor.

Pe 17 și pe 20 septembrie, Centrul Replika și Asociația ADO vă invită la două spectacole pe teme educaționale acute: violența în școală și presiunea influentă a grupului - „Copii răi“ și restrictivitatea impusă de autoritate a profesorilor, care îi transformă pe elevi în prezențe fără personalitate și gândire critică - „Amintiri din epoca de școală“.

Familia are mai multă istorie decât tradiţii

Tradiția extremelor în familie

Pe 19 și 26 septembrie este programat spectacolul „Rovegan“, de Catinca Drăgănescu, realizat în parteneriat cu Asociația ARENA. Urmând traseul unui basm contemporan, spectacolul ficţionalizează experienţa mamelor nevoite să plece la muncă în Italia şi interoghează asupra efectelor unei astfel de dislocări în plan personal şi social.

Pe 21 și pe 22 septembrie este programată cea mai recentă premieră a Centrului Replika - „Familia Fără Zahăr“ (texte: Mihaela Michailov, regia Radu Apostol, versuri: Bobi Dumitraș, muzica: Bobo Burlăcianu), o coproducție Teatrul Mic și Centrul de Teatru Educațional Replika (prin programul Laboratorul de Creație, Experiment și Cercetare). „Familia Fără Zahăr“ este „un șou muzical despre istoria familiei la români“, care deconstruiește granițe, clișee, stereotipuri de percepție a familiei de azi.

Adolescenții care au trăit Unirea

Pe 23 septembrie, Centrul Replika găzduiește un spectacol regizat de Anca Berlogea cu adolescente și adolescenți din Blaj - „Călătorie prin Marele Război“ - care creează un dialog temporal între tinerii de azi și tinerii de acum 100 de ani, prin intermediul unor scrisori de pe front, articole din ziarul Unirea din perioada 1916-1918 și scrisori de familie.

Pe 24 septembrie, la Centrul Replika puteți intra în „Muzeul subiectiv al locuirii“ (coordonatori: Gabriela Teodorescu și Andrei Șerban), unde veți asculta și interacționa cu poveștile emoționante ale unor femei care au trecut prin experiența dureroasă a evacuării.

Pe 25 septembrie, Centrul Replika și Asociația Culturală Philmys vă invită la premiera spectacolului „Exodus“ (text: Sabina Grădinaru, regia: Andreea Iacomiță) - o analiză a condiției de outsideri cu care se confruntă tinerii care pleacă să muncească în străinătate, o reflecție asupra identităților fracturate și singurătății accentuate de migrația creierelor.

Tot în luna septembrie, debutează și Toamna la Replika, un proiect care include spectacole programate la Centrul Replika și în școli, dintre care amintim: „For(e)play“ (text și regie Ozana Nicolau), „În cuvintele tale“ (text: Peca Ștefan, regia Radu Apostol), „MASKAR“ (text: Mihaela Michailov, regia Radu Apostol).
În luna septembrie, artiștii Centrului Replika vor realiza proiectul de intervenție în școala Ienăchiță Văcărescu - „Joacă ce vezi!“, care va explora, prin intermediul artei participative, felul în care copiii și adolescenții se raportează la spațiul școlii, la afișele și conținuturile vizuale cu care interacționează în fiecare zi, arată reprezentanții Centrului.

Andrei RădulescuPublicat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
383
 | 0
 | 0
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 39 minute
Ioan Buduca

După ce au apărut ziarele, a fost posibilă manipularea în masă, prin propagandă ideologică. După ce au apărut televiziunile, propaganda prin ideologie s-a transformat în propagandă de tip publicitar.

Ioan BuducaPublicat acum 21 ore şi 55 minute