Speculaţii pe aur şi petrol la Bursă

Investitorii vor putea investi în petrol, aur şi indici bursieri străini chiar pe bursa de la Bucureşti începând de joi, 8 iulie, când începe tranzacţionarea primelor produse structurate emise de grupul austriac Erste Bank.

 

Grupul austriac Erste Bank este primul emitent de produse structurate de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Pachetul de produse adus de grup pe piaţa locală este format din două categorii de produse: certificate index, cu activ suport aurul, petrolul şi principalul indice al bursei germane-DAX, şi certificate turbo – cu aceleaşi active suport.

Produsele structurate sunt instrumente financiare derivate construite pe un activ suport, care poate fi o acţiune, indice, valută sau o marfă, care expune investitorul unui risc mult mai ridicat decât activul suport.”Deşi la prima vedere par complicate, certificatele index şi certificatele turbo nu sunt foarte diferite de contractele derivate de tip options şi futures care deja se tranzacţionează pe piaţa locală. Mă aştept ca acestea să fie accesate în special de investitorii individuali care deja investesc local în derivate, dar şi de investitori mai sofisticaţi cum sunt fondurile de investiţii”, a declarat pentru zf.ro Valerian Ionescu, directorul departamentului pieţe de capital din cadrul BCR .

Certificatele index oferă investitorului posibilitatea să investească într-o fracţiune din activul suport care poate fi aur sau petrol. De exemplu, prin achiziţia unui certificat index pe aur investitorul nu cumpără o uncie de aur, în valoare de circa 1.200 dolari, ci o zecime din uncia de aur, deci poate accesa investiţia în aur cu sume mai mici de bani. Evoluţia certificatului index este identică cu cea a activului suport: dacă preţul aurului creşte, la fel se întâmplă şi cu cotaţia certificatului. Investitorul în certificatele index câştigă/pierde din aprecierea sau deprecierea preţului certificatului şi indirect a activului suport.

Certificatele turbo, denumite şi „knock out options”, se diferenţiază de prima categorie prin faptul că expun investitorul unui efect de levier care generează o creştere/scădere mult mai mare decât creşterea/scăderea activului suport. Un aspect foarte important este faptul că certificatele turbo vin cu o barieră, dacă preţul activului suport depăşeşte valoarea de barieră atunci investitorul pierde toţi banii. De exemplu, un investitor cumpără un certificat turbo long pe aur cu o barieră de 1.050, valoare care face referire la preţul unei uncii de aur, dacă preţul unei uncii de aur ajunge la 1.050 de dolari, investitorul pierde toţi banii.”În cazul certificatelor turbo, investitorul câştigă dacă pariază corect pe o direcţie care poate fi fie long (apreciere a activului – n.red.), fie short (depreciere a activului – n.red. ), însă dacă activul a atins valoarea de barieră investitorul îşi pierde toţi banii”, potrivit lui Ionescu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.