Spionul GRU într-un proiect energetic major din Polonia

Procurorii polonezi au acuzat un avocat cu dublă cetățenie (poloneză și rusă) că a lucrat pentru spionajul militar al Federației Ruse – GRU. Despre presupusul spion rus se știe doar că se numește Stanislaw Sz. Presa poloneză scrie că este fiul unui fost portar al naționalei de fotbal a URSS care s-a stabilit în Polonia în 1991. În paralel se desfășoară procesul unui ofițer din armata poloneză acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Acesta a fost arestat în același timp cu avocatul amintit și a fost trimis în fața curții marțiale.

Procurorii declară că avocatul este acuzat de spionaj în favoarea GRU în perioada 2012-2014. Dosarul a fost trimis unui tribumal din Varșovia la finalul lunii aprilie. Suspectul riscă o pedeapasă de 10 ani de închisoare. A fost reținut în 2014 și se află în continuare în arest. Data începerii procesului nu a fost comunicată.

Presa arată că avocatul a lucrat la o firmă care a avut un rol în construcția primului terminal de gaze naturale lichefiate din țară, la Sczeczin, prin care se încearcă limitarea dependenței de gazele din Rusia. Avocatul a participat la mai multe ședințe ale comisiei pentru energie din Seim.

Într-un alt caz, Polonia a interzis intrarea în țară până în 2020 pentru jurnalistul rus Leonid Sviridov. Jurnalistul lucrează pentru Rossiya Segodnya, finanțată de Kremlin. A fost expulzat din Polonia în decembrie 2014, fiind suspectat de spionaj.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.