Spionul ruşilor, Renato Usatîi, candidează în Republica Moldova (VIDEO)

Renato Usatîi, spion FSB. Aceste este titlul unui filmuleț video în care vorbeşte omul de afaceri Renato Usatîi, candidat în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, scrie Ziarul de Gardă de la Chişinău.

În timpul discuţiei, Usatîi vorbește necenzurat despre interesul său la Căile Ferate, despre aşa-zisul „Proiect Moldova” și relațiile cu FSB-ul rusesc. ”N-am semnat nicio notă informativă. Asta a fost condiția mea”, zice Usatîi. Candidatul Partidului Politic „Patria” (pro-rus) spune că este „prizonierul Moscovei” și că ar fi prost să strice totul acum, după ce a lucrat 9 ani pentru a-și face această imagine.

Cine este Renato Usatîi?

Născut în orașul Fălești, RSS Moldovenească (cum se numea Republica Moldova pe vremea URSS), Renato Usatîi are 36 de ani şi provine dintr-o familie de profesori de engleză. După absolvirea Universităţii de Stat „Alecu Russo” din orașul Bălți, a lucrat ca supervizor la Aeroportul Internațional Chișinău, respectiv ca inginer la combinatul de alimentație a Căii Ferate din Moldova, pentru ca anul 2005 să-l găsească în funcţia de președinte al companiei „ВПТ-НН” (VPT-NN) din Nijni Novgorod, Federația Rusă, iar anul 2013 în cea de vicepreședinte senior al Uniunii Constructorilor Căilor Ferate din Moscova.

Are la dispoziţie o avere uriaşă, iar în această primăvară şi-a cumpărat un Rolls-Royce Wraith, de 640 cai putere, în valoare de 340 de mii de euro, cu care s-a lăudat că a mers cu 310 km/h pe şosele din Ucraina.

Numele lui Renato Usatîi a fost legat de mai multe crime și scandaluri, dar și preluarea ostilă a Universal Bank, prilej cu care fostul proprietar al băncii l-a acuzat pe Renato Usatîi că este autorul unei tentative de asasinat la adresa sa.

A încercat cu orice chip să candideze

Anul electoral 2014 l-a găsit într-o mare efervescenţă politică. La începutul anului a preluat un partid, Partidul Popular Republican, condus de Nicolae Andronic, pe care l-a redenumit „Partidul Nostru”, modificare respinsă însă de Ministerul Justiției. În luna august 2014 a creat un nou partid, intitulat „PaRUs” (Partidul lui Renato Usatîi), dar înregistrarea partidului a fost respinsă de acelaşi Minister Justiției (ar fi fost falsificate în jur de 30% de semnături de pe lista membrilor). Cum timpul trecea, s-a înscris în alegeri pe listele Partidului Politic ”Patria” (pro-rus), condus de Emilian Ciobu, fost ambasador al Moldovei în România și fost șef al cancelariei prezidențiale a preşedintelui Petru Lucinschi.

În campania electorală, Usatîi a făcut senzaţie când a spus că preferă să dea cele două milioane de euro necesare publicităţii la TV pentru a organiza „vreo patru-cinci concerte cu 200 de mii de Euro”.

Programul politic al lui Renato Usatîi e simplu: vrea să ajungă conducărorul iubit al naţiunii, întocmai ca preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, ale cărui metode ar vrea să le implementeze în Republica Moldova.

Cât despre orientarea lui Renato Usatîi, aici nu există niciun dubiu (partidul pe listele căruia candidează este vădit pro-rus): „Voi închide Ambasada SUA şi voi face în loc un club de karaoke, dacă aceştia nu se vor purta cum trebuie. Şi aşa va păţi orice ambasadă, dacă se va implica în treburile noastre, va promova anumite partide”, a spus el, adăugând că, după ce va ajunge la putere, va adăugat că după ce va provoca Uniunea Europeană şi Uniunea Vamală (organizaţie creată de Moscova) să încerce să-i convingă pe moldoveni, timp de doi ani, care e mai bună.

Renato Usatîi: „Tu chiar crezi că din ziare aflu informaţii? Îmi pare rău. Nu.”

Renato Usatîi: … Tu chiar crezi că din ziare aflu informaţii? Îmi pare rău. Nu.

JURNALIST: Păi, eu cred că te-a sunat de mai demult.
R.U.: Nu, eu am vorbit înainte de a pleca. Nu. M-o sunat azi dimineaţă şi o spus că e OK. cu proiectul Romînia, adică cum ai vrut tu, adică cum vreau eu. Eu am zis că…

JURNALIST: Te-a sunat prietenul de la FSB.
R.U.: A!?

JURNALIST: Te-a sunat prietenul de la FSB sau…?
R.U.: Nu prietenul, dar vicedirectorul.

JURNALIST: A, vicedirectorul. Păi, prietenul tău.
R.U.: Nu e prietenul meu.

JURNALIST: A, am înţeles, am înţeles.
R.U.: Nu, eu foarte multe din sarcinile care le-am avut, eu niciodată nu am f… pe nimeni, adică nu i-am băgat în combinaţii din astea cu minciuni, cu p… calului, cu cumpăratul, adică eu…

JURNALIST: Toate astea ies la iveală, la…
R.U.: Da, asta oricum…

JURNALIST: Mai devreme sau mai tîrziu.
R.U.: Mai devreme. Foarte corect. Şi eu am înţeles o chestie.

Usatîi: Ajutaţi-mă să iau Căile ferate şi sunt dispus să cheltuiesc jumătate din venituri

JURNALIST: Astea sînt de p…, aşa, ştii?
R.U.: Da. Plus că eu am spus lui omul: băi, iaca eu am businessul cu calea ferată. Eu proiectul Moldova, după ce m-am certat cu Filat, vroiam să îl las, ştii? Pe urmă, ei, nu am lăsat că zic că iaca la mine ultima dată din oficiu, adică unde am businessul ăsta, Nijni Novgorod, cu cuţite, cu fier, ultima dată Inspectoratul Fiscal la mine a fost 5 ani în urmă, în vizită. Îţi dai seama, da?

JURNALIST: Da.
R.U.: Adică că ştiu că accesul este interzis. Că e inspectorat, că e poliţie. Pentru mine asta este o chestie…

JURNALIST: Da, e un fel de protecţie.
R.U.: Da.

JURNALIST: Protecţie.
R.U.: Adică eu niciodată nu am cerut bani. Mie crede-mă că mi s-au oferit bani, şi la un moment, mie în cîteva situaţii mi s-au oferit bani foarte buni, mai ales în perioada aceea cînd eu nu îi aveam deloc. Înţelegi? Nu merge. Voi ajutaţi mai bine ca iaca eu să pot cîştiga în domeniul Căii Ferate şi o parte din venitul meu, nu o parte mică, dar jumătate din venitul meu, eu sînt gata să îl cheltui. Pe, rute, private la avion, întîlniri, să mai cumpăr nişte agenți, adică eu cu un procent zic eu nu am să am cum. Eu, cît de straniu pentru tine o să îţi pară, eu, în toţi anii, nu că să semnez vreo plîngere sau…

„Aveau nevoie de un moldovean, care cunoaşte Republica Moldova”

JURNALIST: Da! Da! Da!
R.U.: Eu n-am semnat nici o notă informativă! Asta o fost condiţia mea din start, îţi dai seama, cînd ieşeai ca, dar eu de ce te-am întrebat ce-i aicea şi mă rog! Adică, cîteodată…zice: Renato, el nu merge sus pînă cînd o să fii tu cel. Eu am zis: ia mai duceţi-vă voi în p… şi nu mă învăţaţi pe mine a lucra!

JURNALIST: Le-ai făcut-o.
R.U.: Să-mi iasă mie, închipuie-ţi, cui pe cui! Ajunge Renato prim ministru şi pe urmă îmi scoate mie…

JURNALIST: Îţi scoate documentul, înţelegi?
R.U.: După asta, clar lucru! Cum m-o găsit şi băieţii de la FSB, şi ăştia de la Kremlin, adică aveau nevoie de cineva care…

JURNALIST: De un intermediar.
R.U.: Care cunoaşte! Nu intermediar, dar persoană care cunoaşte tema Republicii Moldova, dar încă avînd calitatea de moldovean care cunoaşte. Lumea e mică!

JURNALIST: Corect! Da! Da! Da, ştiu!
R.U.: Un rus, cît de deştept ar fi, sau romîn sau american, chiar ca poli tehnolog.

JURNALIST: Nu, trebuie să trimiţi un om care să ştie bine locul şi oamenii!
R.U.: Corect!

JURNALIST: Este foarte important!
R.U.: Deoarece eu avînd numai informaţia că se face vreo întîlnire la nordul Moldovei sau se pregătesc autobuze de a aduce lume la Chişinău pentru adunare, congres, nu ştiu ce, eu deja înţeleg pentru ce se face chestia.

JURNALIST: Asta înseamnă că poţi să analizezi o informaţie.
R.U.: Ai înţeles, da?

JURNALIST: Da. Ceea ce…
R.U.: Adică, îţi dai seama, cînd am început să iau proiecte din astea, le-am făcut pe nota 10 vreo şapte!

JURNALIST: Bravo! Bună treabă.
R.U.: Şi ruşii atuncea…

JURNALIST: Deci practic erai, tu-i ajutai cu informaţii!
R.U.: Nu cu informaţii, dar cu analiza!

JURNALIST: Păi, cu analiza…
R.U.: Cu informaţii vin mai multă lume! Îţi dai seama cîţi informatori au ei aici!

JURNALIST: Păi da, dar informaţiile fără analiză nu prea înseamnă mare lucru!
R.U.: Corect!

JURNALIST: Că altfel nu faci conexiunile între ele, ştii?
R.U.: Corect! Şi eu şi de aia le spun la băieţi: astea-s nişte bîrfe care…

Usatîi: „Urecheanu ne-a trădat pe toţi”

JURNALIST: E treabă de meseriaş…
R.U.: Da! Şi deci, cu proiectul Urecheanu de amu ai înţeles. Am început cu proiectul Urecheanu. Urecheanu ne-a trădat pe toţi. Pe toţi adică înseamnă şi pe mine şi pe Glenka şi Kremlinul, adică…Care-i tema? În primul rînd, tu…zici: eu am probleme şi cu romîna, eu doar am absolvit Şcoala Rusă. Adică, sora-mea deja o mers la liceu, că nu exista în Făleşti cînd eu…

JURNALIST: Da, da. Nu eJurnalistista scoală.
R.U.: Adică eu eram prin a şasea cînd a apărut primul gimnaziu Moldo — Rus cum el se numea. Ştii?

JURNALIST: Da.
R.U.: Şi eu am semnat pe stînga. Adică eu trebuie să ridic ruşii. Adică: începe să, Rusia, Uniunea Vamală unită cu ruşii, dă-i încolo pe romîni, pe europeni. Adică eu nu pot merge cum iaca merge Filat. El e cu toţi cîte un pic. Şi eu înţeleg că poate să apară o presiune asupra mea. Banii dacă-i cîştig numai acolo, eu trebuie să promovez ceea ce vor ruşii. Atîta că eu dacă nu fac asta rămîn mîine sub…

JURNALIST: Am înţeles.
R.U.: Înţelegi?

Renato Usatîi: „Eu azi sunt prizonier la Moscova”

JURNALIST: Am înţeles.
R.U.: Eu azi sînt prizonier la Moscova. Prizonier nu în sens direct acuma, prizonier în sens că, eu nu sînt…Sînt business mani care au business în Romînia, America, adică au…

JURNALIST: Da, da. Diversificat. Ştiu.
R.U.: Dar eu avînd business numai în domeniul căii ferate ruse, adică…

JURNALIST: Da, tu eşti cumva prins acolo. Ştiu, ştiu.
R.U.: Da. Înţelegi. Adică dacă-mi închide businessul apoi Renato mîine umblă cu cerşitul.

JURNALIST: Ştiu, ştiu.
R.U.: Şi nu vreau, că în primul rînd, ştii cum sînt? Vreo doi consilieri, adică, decît să întăresc acolo, mi-am făcut şi poziţie şi imagine…

JURNALIST: Ştiu. Şi atunci înţeleg că ar fi delicat…
R.U.: Adică am muncit nouă ani de zile ca acuma să tai într-o zi, trebuie să fii prost. Înţelegi?

ÎN CURS DE ACTUALIZARE

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Liviu Stan 239 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.