Spital al organizaţiei Medici fără Frontierebom, bombardat

Cel puțin nouă angajați ai organizației Medici fără Frontiere au fost uciși și 37 de persoane au fost grav rănite după ce clinica ONG-ului din orașul afgan Kunduz a fost lovită de un bombardament ce ar fi avut loc în timpul unui raid american, potrivit AFP.

Bilanțul, care anterior indica trei morți, ar putea crește, întrucât „numeroși pacienți și membri ai personalului lipsesc încă de la apel”, a precizat organizația. În momentul bombardamentului, în clinică se aflau 105 pacienți și 80 de membri ai personalului medical, afgani și străini.
Organizația Medici fără Frontiere a indicat că spitalul a continuat să fie bombardat „timp de mai mult de 30 de minute” și după ce a avertizat armatele americană și afgană că centrul său medical a fost lovit în timpul nopții de un bombardament.

Organizația cere „să se facă rapid lumină” în legătură cu acest atac.
Surse NATO din Afganistan au declarat pentru agenția de presă franceză că spitalul ar fi putut fi lovit în timpul unui raid aerian american ce a fost lansat pentru susținerea armatei afgane în contraofensiva acesteia împotriva talibanilor, potrivit Agerpres.

Operațiunea, care a vizat „persoane ce amenință forțele coaliției, ar fi putut provoca pagube colaterale în centrul medical din apropiere”, a declarat colonelul Brian Tribus, purtător de cuvânt al misiunii NATO în Afganistan.

Clinica organizației Medici fără Frontiere a acordat un ajutor crucial populației civile de la ocuparea orașului Kunduz de către talibani și în timpul contraofensivei forțelor de securitate afgane, fiind singurul spital în această regiune din nordul Afganistanului capabil să acorde asistență medicală pentru cazuri grave, notează AFP.

„MSF a tratat 394 de răniți începând de luni”, de la ocuparea orașului de către talibani, a explicat medicul Bart Janssens, directorul operațiunilor organizației. „Suntem profund șocați de acest atac”, a adăugat el.
Kunduz, oraș strategic în nordul Afganistanului, a fost în această săptămână teatrul unor intense confruntări între talibani și forțele de securitate afgane, care au preluat controlul orașului în cursul zilei de joi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.