×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 23 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 30 aprilie 2017, 15:50
EUR (€)
+0.0044 ↗
4.5333 RON
USD ($)
-0.0112 ↘
4.1453 RON
• • •
În urma unui caz de malpraxis pierdut
Spitalul din Slobozia, la un pas de închidere

Familia unei fetițe paralizate la naștere din cauza unor manevre medicale defectuoase a câștigat recent în instanță o despăgubire‑record pentru țara noastră într-un caz de malpraxis: jumătate de milion de euro. Pentru că Spitalul Județean de Urgență Slobozia nu a plătit încă nici măcar o parte din sumă, familia a obținut și demararea procedurii de executare silită.

Au trecut aproape două luni de la pronunțarea sentinței definitive, iar familia, care între timp s-a mutat în Anglia, nu a primit niciun leu din partea reprezentanților spitalului. Managerul unității medicale a dorit să negocieze modul de plată, exprimându-și intenția de a plăti în rate suma de bani. Nemulțumiți de atitudinea conducerii spitalului, părinții copilului au deschis un nou proces, de executare silită. Solicitarea lor a fost aprobată de instanță, astfel că Spitalul Județean de Urgență Slobozia poate fi executat silit în ­orice moment. În cazul în care nu se va găsi o soluție pentru plata despăgubirilor către partea vătămată, spitalul riscă să fie închis.

Despăgubiri-record

Spitalul Județean de Urgență Slobozia trebuie să plătească 500.000 de euro drept despăgubiri într-un caz de malpraxis, ca urmare a unei sentințe definitive a Curții de Apel București. De asemenea, medicul acuzat că a cauzat vătămări grave unui nou-născut va trebui să plătească o amendă penală de 20.000 de lei.

Raisa Uzea s-a născut în anul 2009 la maternitatea din Spitalul Județean Slobozia. Acolo, medicii au constatat că nu respira, imediat fiind resuscitată și ventilată artificial. Fetița a ajuns după 14 ore la București cu epilepsie focală simptomatică, microencefalie și sindrom bipiramidal. Părinții Raisei l-au acuzat pe doctorul care a asistat nașterea, ginecologul Valentina Dinu, că i-au distrus fetei sănătatea, iar o anchetă penală a fost declanșată chiar în același an. De asemenea, părinții au acuzat-o că a încercat să șteargă urmele malpraxisului, prin completarea actelor cu date false.

Tratamentele Raisei necesită sume mari de bani

Procurorii au acuzat-o pe doctoriță de vătămare corporală din culpă, iar după șase ani de procese, în ia­nua­rie 2015 Judecătoria Slobozia a condamnat-o pe Valentina Dinu la 3 ani de închisoare cu suspendare și a obligat spitalul la plata unor despăgubiri morale de un milion de euro. Sentința a fost contestată de medic și de reprezentanții spitalului, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel București, unde doctorița a fost condamnată la plata unei amenzi penale, iar suma care urmează a fi plătită familiei de către spital a fost redusă la jumătate. Suma reprezintă cea mai mare despăgubire din România într-un caz de malpraxis de acest gen. Spitalul este o unitate falimentară, datoriile lunare depăşind constant veniturile încasate din serviciile medicale.

Reprezentanții spitalului spun că nu știu de unde vor găsi bani pentru a plăti această sumă. Fetița, care a fost afectată pentru tot restul vieții, nu se poate dezvolta independent, fiind nevoie de diverse tratamente. „Sumele care trebuie plătite sunt de fapt neînsemnat de mici pentru nevoile Raisei. Ne lăsați impresia că sunteți victima acestei hotărâri judecătorești, că «moșteniți» în mod injust un caz de malpraxis al spitalului și că noi, părinții și copilul afectat de paralizie cerebrală, ar fi trebuit să stăm în banca noastră, așa afectați pe viață cum suntem“, scriau părinții într-un apel public.

Andreea TudoricăPublicat Vineri, 21 aprilie 2017
839
 | 4
 | 7
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
iancu de la Hunedoara
-1
Sa plateasca judecatorii tembeli! Sau compania de asigurari care incaseaza de la toti doctorii si asistentele din spital si de la spital ,ca institutie! Companiile de asigurari pentru malpraxis sunt doar pentru incasat banii?
Publicat Sâmbătă, 22 aprilie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+1
EU IN CAZUL ACESTA TRAGIC NU MAI POT COMENTA NIMIOC DECAT CA ASTA ESTE TARA ANULUI 2017 ANUL IN CARE CA DE OBICEI NAVETISTUL SE PLIMBA SA NU SE SUPERE DOAMNA CARMEN !!!!!!!!!HAL DE PRESEDINTE CARE NU IUBESTE RO SI NICI PE ROMANI !!!!!!MI E GREATA !!!!!!!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Marin
0
Oare de ce niciodata nu au spitalele bani? Pentru simplul motiv ca sunt sifonati in buzunarul clientelei politice prin tot felul de contracte supraevaluate, personal administrativ inutil si supradimensionat rezultat din aranjamentele politice. Ar trebui ca fiecare spital sa publice achizitiile si costurile acestora, de ce un kg pulpe pui care in magazin costa 10-15 lei se vinde unui spital la preturi incepand cu 70 lei si sunt destule cazuri semnalate in presa despre modurile de sifonare a banilor publici din spitale, in special cu hrana si medicamentele.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
RAT DE RAHAT @ Marin
+5
ASTEA DE STAT NU AU PEN'CA LE FINANTEAZA PA ALEA PRIVATE! SA FACA IN LOCUL LUI UN MALL!
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Gandeste @ Marin
+4
Marine vorbesti serios? Scrie Spital de urgenta. Locul unde este cea mai mare aglomeratie de presoane cu probleme in raport cu spatiul si numarul medicilor. Este vorba de un spital pt. 250.000 de locuitori nu un cabinet de medicina de familie pentru 2500 de pacienti in ambulator.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Observator
+8
Este clar ca este vorba despre malpraxis? Copilul se putea nastea cu epilepsie. Aceste procese sunt discutabile, nu stim exact care este adevarul. Judecatorii sunt si ei oameni si pot gresi flagrant, poate fara voia lor. Pe urma, ce este mai bine pentru societate, sa inchidem spitalul si sa lipsim de asistenta medicala zeci de mii de oameni pentru suferinta unui singur om? Nu stiu raspunsul, dar masura cu executarea silita mi se pare mult exagerata.
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
CONTESTATARUL LUCID si Stiutor @ Observator
+1
AIUREA ! Au "gresit", a CONSTIENT si ... banos ...:)
Publicat Vineri, 21 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Subocupații - șomerii mascați
Publicat acum 7 ore şi 47 minute
Halep, ratare la Stuttgart
Publicat acum 17 ore şi 48 minute
Iohannis, gest controversat la Bruxelles
Publicat acum 6 ore şi 57 minute
Va pieri industria europeană a cărbunelui?
Publicat acum 22 ore şi 10 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Subiectele zilei
4 articole/ Actualizat Vineri, 28 aprilie 2017
alarm off
Cronica din Berceni
6 articole/ Actualizat Miercuri, 19 aprilie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
10 articole/ Actualizat acum 3 ore şi 34 minute
alarm off
Fotografiile bunicilor
17 articole/ Actualizat acum o oră şi un minut
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
111 articole/ Actualizat Joi, 27 aprilie 2017
Simona Popescu

Eroicul atac al celor 8800 de oi româneşti asupra unei nave militare ruseşti va rămâne cu siguranţă în istoria României la capitolul mari victorii.

Simona PopescuPublicat acum 20 ore şi 47 minute