Splendide mărţişoare muzicale, cu Richard Galliano şi Liviu Prunaru

Nu pierdeţi Concertul extraordinar cu Richard Galliano

Ziua de 8 martie nu putea trece neobservată la Sala Radio: atât iubitoarele muzicii de calitate, cât şi cei care doresc să le facă un frumos cadou muzical sunt invitaţi la concertul extraordinar pe care îl va susţine la Bucureşti acordeonistul francez Richard Galliano!

Artistul este unul dintre cei mai mari muzicieni ai momentului, ce a revoluţionat percepţia lumii asupra acordeonului, transformându-l într-un instrument „vedetă”.

Dacă în iunie 2014 afost aplaudat de o sală arhiplină în concertul care a închis stagiunea precedentă a Orchestrei de Cameră Radio, duminică, 8 martie, la ora 19.00, Galliano revine pe scena bucureşteană, de această dată alături de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor.

Programul serii va cuprinde o compoziţie semnată de celebrul muzician argentinian Astor Piazzolla, devenit faimos mai ales datorită tango-urilor sale: Michelangelo 70.

Relaţia între cei doi mari artişti, Galliano şi Piazzolla, este una deosebită: în anul 1983 s-au întâlnit pe scena Comediei Franceze, punct de început al unei frumoase prietenii. De altfel, la îndrumarea compozitorului argentinian, acordeonistul a studiat îndeaproape rădăcinile muzicii franceze, a readus la viaţă întregul repertoriu tradiţional de vals-musette, java, tangouri şi a pus bazele unui nou curent muzical denumit New Musette.

Concertul de Ziua Femeii de la Sala Radio va prilejui întâlnirea spectatorilor cu mai multe compoziţii care poartă chiar semnătura lui Richard Galliano: Ten Years Ago, Teulada, Rue de Maubeuge, Tango pour Claude, Poème, Coloriage II, Giselle, Take eleven ş.a. În portofoliul compozitorului Richard Galliano s-au adunat peste 400 de lucrări create de artist sau în aranjamentul său.

Francez prin naştere, dar italian prin origine, Richard Galliano este interpret şi compozitor, orchestrator şi pedagog, cariera sa artistică construindu-se la întâlnirea între muzica clasică şi de jazz. A început să studieze acordeonul la doar 4 ani, sub îndrumarea tatălui său, iar în paralel a fost înscris la Conservatorul din Nisa, descoperirea jazz-ului şi a acordeoniştilor brazilieni, în perioada adolescenţei, marcând evoluţia muzicianului. La 14 ani, Galliano îşi promite că îi va conferi acordeonului statutul de vedetă, de instrument solist-concertist, deziderat pe care îl atinge printr-o carieră extraordinară construită pe toate continentele.

La doar 23 de ani s-a afirmat în viaţa muzicală pariziană ca aranjor, dirijor şi compozitor, iar printre vedetele muzicii franceze alături de care a cântat în concerte se numără: Claude Nougaro, Barbara, Serge Reggiani, Charles Aznavour, Juliette Gréco ş.a. Împreună cu acordeonul său model Victoria a înregistrat o serie de discuri, a susţinut concerte şi turnee, iar în 1996 a ajuns în SUA, unde a înregistrat New York Tango, un disc multipremiat.

Dirijorul Big Band-ului Radio, Ionel Tudor. foto Liviu Ungureanu

Întregul eveniment se derulează sub bagheta dirijorului Big Band-ului Radio, Ionel Tudor, compozitor şi orchestrator extrem de apreciat şi de premiat. Una dintre marile sale realizări este clasarea pe locul 8-9 ca reprezentant al României la Concursul Eurovision 2002 (melodia Tell Me Why – Monica Anghel şi Marcel Pavel). Legătura artistului român cu Big Band-ul Radio este una cu totul specială: aceasta a început încă de la vârsta de 14 ani, când Ionel Tudor a evoluat ca pianist, sub bagheta lui Sile Dinicu. În anul1981 a debutat în calitate de compozitor şi a devenit un orchestrator cunoscut şi apreciat, fiind solicitat de majoritatea compozitorilor şi soliştilor români.

Din 1991 s-a angajat ca pianist al Big Band-ului Radio, alături de care a realizat numeroase spectacole de muzică uşoară, jazz şi blues, recitaluri şi gale. A acompaniat ansamblul pe scenele prestigioase ale Festivalului Internaţional Bucureşti, Festivalului Internaţional Cerbul de aur – Braşov şi pe scena Festivalului de la Mamaia. Ca dirijor al ansamblului, a reuşit să diversifice activitatea Big Band-ului, orientându-se nu doar spre muzică uşoară, ci şi spre jazz, blues şi chiar rock.

Violonistul Liviu Prunaru cântă Paganini pe vioara Stradivarius, la Sala Radio!

Liviu Prunaru. Foto Constantin Barbu

Violonistul Liviu Prunaru, concert-maestru al celei mai bine cotate orchestre simfonice din lume, Royal Concertgebouw Amsterdam, artistul care se bucură de dreptul de folosinţă asupra uneia dintre viorile de patrimoniu universal – Stradivarius „Pachoud” din 1694 -, revine la Bucureşti, pe scena Sălii Radio!

Vineri, 6 martie, la ora 19.00, îl veţi aplauda pe artistul român alături de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta dirijorului principal al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români ai momentului: Tiberiu Soare.

La început de primăvară, Orchestra Naţională Radio împreună cu Tiberiu Soare şi Liviu Prunaru vă dăruiesc, prin programul propus, trei mărţişoare muzicale „unul şi unul”! Seara se va deschide cu Verdi, prin celebra sa uvertură la opera Forţa destinului (La Forza del Destino), lucrarea fiind parte a marelui repertoriu simfonic romantic italian.

Liviu Prunaru va interpreta apoi unul dintre concertele compozitorului italian Niccolo PaganiniConcertul nr. 2 în si minor pentru vioară şi orchestră, lucrare ce stârneşte în continuare fascinaţia publicului prin virtuozitatea tehnică pe care o cere tuturor violoniştilor ce o abordează. Popularitatea acestui concert este datorată finalului, prin Campanella, joc de clopoţei ce solicită solistului o măiestrie aparte a tehnicii arcuşului, asemenea unui „foc de artificii” muzical.

În partea a doua a serii veţi asculta şi una dintre simfoniile lui Beethoven: Simfonia a VI-a – Pastorala, o mărturie a compozitorului despre dragostea sa pentru natură, marcată de lungi plimbări rurale. Fiecare dintre cele cinci secţiuni ale simfoniei are un subiect legat de sentimentele pe care natura i le provoca artistului: prima parte defineşte însăşi ideea de natură, de pastoral, urmează o mişcare lentă, o evocare poetică a momentului de linişte petrecut la marginea unui pârâu. Călătoria imaginară continuă printr-o “veselă întrunire a ţăranilor”, înainte de final intervine imaginea unei violente furtuni de vară, izbucnite pe neaşteptate, iar finalul sugerează o stare de pace, în care natura se uneşte cu credinţa.

Liviu Prunaru, câştigător a numeroase competiţii muzicale de mare valoare, şi-a construit o bogată carieră internaţională: apariţii solistice alături de orchestre renumite ca Royal Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena, Orchestra Mayo din Buenos Aires, Orchestra de cameră din Indianapolis.

Fie ca solist concertist, fie în recitaluri, Liviu Prunaru cântă frecvent în toate marile oraşe ale lumii şi este invitat în cadrul unor festivaluri prestigioase, cum ar fi cele din Bruxelles, Buenos Aires, Wallonie, Flandra, Evian, Atena şi Salzburg. În fiecare toamnă a ultimilor trei ani, artistul a fost aplaudat în multe oraşe ale ţării în cadrul turneului naţional Duelul viorilor, susţinut alături de violonistul Gabriel Croitoru şi de pianistul Horia Mihail. Paralel cu activitatea artistică, Liviu Prunaru este implicat activ în domeniul pedagogic, fiind un valoros profesor de vioară al Academiei Menuhin.

Dirijorul Tiberiu Soare, la pupitrul Orchestrei Radio. Foto Virgil Oprina

Începând din anul 2012, Tiberiu Soare este dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, înregistrând alături de aceste ansambluri numeroase succese atât pe scena Sălii Radio, cât şi în cadrul evenimentelor în aer liber sau a turneelor internaţionale. În septembrie 2010, Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul Orchestrei Filarmonice din Londra (London Philharmonic Orchestra), alături de celebra soprană Angela Gheorghiu.

Printre recentele sale succese internaţionale se numără şi concertul dirijat în mai 2013, eveniment desfăşurat cu participarea Angelei Gheorghiu şi a tenorului Teodor Ilincăi la Royal Festival Hall din Londra, alături de Orchestra Filarmonică Regală (Royal Philharmonic Orchestra).

Tiberiu Soare a dirijat în toamna anului 2013 trei concerte în străinătate, alături de soprana Angela Gheorghiu: Praga (Sala Smetana), München (Filarmonica din Munchen) şi Paris (Opera Royal – Palatul Versailles). La finalul lunii iulie 2014, a fost de asemenea aplaudat în Germania, unde a dirijat Hof Symphoniker Orchester într-o gală de operă al cărei principal invitat a fost Angela Gheorghiu. Evenimentul a avut loc la Regensburg (Bavaria, Germania), în cadrul unui festival anual – Schlossfestspiele (Festivalul de la Castel).

În noiembrie 2014, adirijat trei concerte, alături de Angela Gheorghiu, în legendare săli de concert din Europa: Théâtre des Champs-Elysées – Paris, Musikverein Graz – Austria, Sala Concertgebouw – Amsterdam. În seara de 31 decembrie s-a aflat din nou la pupitrul unei orchestre europene – Orchestra Simfonică Saarbrücken – într-un nou concert de gală alături de cunoscuta soprană Angela Gheorghiu la Baden-Baden (Festspielhaus) – Germania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.