Spovedania presei americane: manipulare, orbire sau incompetență crasă?

Victoria lui Donald Trump la alegerile din SUA a fost pentru jurnaliștii americani un semnal de trezire dintr-un vis. Și această trezire este grea nu numai pentru jurnaliști, ci și pentru institutele de sondare și politologi, care nu au înțeles mai nimic din fenomenul Trump.

E vorba despre manipulare, despre orbire sau incompetența crasă? Jurnalista Margaret Sullivan încearcă să dea un răspuns într-un articol de opinie publicat de The Washingtom Post.

”Foarte franc, presa a ratat știrea. În cele din urmă, un număr uriaș de alegători americani au vrut ceva diferit. Deși acești alegători au urlat că vor altceva, jurnaliștii nu au scultat. Nu au priceput.

Nu au priceput că mulțimile uriașe și entuziaste de la mitingurile lui Trump se vor transforma în multe voturi. Nu au putut crede că America pe care o știau ar putea să meargă pe mâna cuiva care și-a bătut joc de un invalid, s-a lăudat cu agresiunile sale sexuale și a dat glas misoginismului, rasismului și antisemitismului. Ar fi fost îngrozitor. De aceea, potrivit unui soi de gândire magică, jurnaliștii au crezut că așa ceva nu se poate întâmpla.

Jurnaliștii – oameni cu facultate și în mare parte liberali – locuiesc în marea lor parte în New York, Washington D.C și pe coasta de vest. Deşi am relatat despre marile state republicane pentru câțiva ani sau am făcut câte un interviu cu niște mineri sau șomeri, nu i-am luat în serios. Sau nu îndeajuns de serios.

Iar Trump – care i-a numit pe jurnaliști corupți și scursuri – ne-a alienat și mai mult, încât nu am mai putut vedea realitatea din fața ochilor noștri. Am continuat doar să ne uitam pe site-urile noastre favorite de prognoză politică și ne-am simțit siguri, chiar dacă toată lumea știe că rezultatele sondajelor nu înseamnă voturi.

Nu știi pâna la urmă cine va vota și până și sociologii de campanie ai lui Clinton îi dădeau lui Trump o șansă la victorie.

Să fim bine înțeleși. Este o greșeală monumentală a presei. A mânca o cioară (a fi umilit) nu este ceva plăcut, însa vom digera pene și pliscuri în săptămânile și lunile ce vor urma, poate chiar ani de zile.

Este ciudat însă că presa i-a dat ocazia lui Trump să profite de șansa sa. L-au creat jurnaliștii pe Trump? Desigur că nu, nu au această putere. Însă l-au ajutat uriaș, printr-o expunere necenzurată în presă în lunile de dinaintea alegerilor primare. L-au ajutat prin toate relatările emfatice despre scandalul e-mailurilor lui Hillary Clinton, inclusiv ezitările directorului FBI, James Comey.

”Presa îl interpretează întotdeauna literal pe Donald Trump. Nu-l ia niciodată în serios, ci doar textual”, spunea miliardarul Peter Thiel. Ziariștii doreau să afle cum îi va deporta el pe fiecare dintre imigranții ilegali sau detalii despre cum Trump va scăpa lumea de teroriștii ISIS. Doream detalii. Însă mulți dintre alegători au gândit altfel. Ei l-au luat pe Trump în serios, nu textual. Și-au dat seama, spunea Thiel, că Trump nu are un plan pentru zidul de la frontiera cu Mexicul. ”Ceea ce spun alegătorii este ’vom avea o politică a imigrației mai sănătoasă și mai mai eficientă’”. Trump a capitalizat furia americanilor legată de probleme precum comerțul și imigrația.

Presa americană a scris despre frustrarea și dezamăgirea acestor americani, însă nu i-a luat în serios suficient de mult.

Deși jurnaliștii se consideră uneori cinici, ei pot fi și idealiști uneori. Am vrut să credem într-o țară în care decența și civismul contează încă și unde cineva atât de bădăran, dușmănos și necumpătat nu va putea fi ales vreodată – pentru că America este mai bună decât el. Îi pot acuza pe jurnaliști de multe lucruri, însă nu pentru asta.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.