Spre ce zări merg carburanții României

România, prin rafinăriile sale, este un exportator net de produse petroliere, având un volum mai mult decât dublul importurilor, se arată într-un raport al Ministerului Energiei.

În total, rafinăriile din România au prelucrat 11,66 mt de țiței și aditivi în 2014, cu următoarea structură a produselor petroliere: 5,17 mt (milioane tone) motorină; 3,06 mt benzină; 0,75 mt cocs de petrol; 0,56 mt GPL; 0,46 mt asfalt; 0,38 mt kerosen; 0,32 mt păcură; 0,28 mt nafta; 0,75 mt gaze de rafinărie și 0,46 mt alte produse de rafinărie. Aproape 40% din această cantitate, 4,41 mt, merge peste hotare. Astfel, România vinde benzină, în cantitate de 1,73 mt, către Ucraina, Liban, Georgia, Tunisia, Turcia, Bulgaria, Republica Moldova, Israel și altele.

Motorina, 1,64 mt, ia calea Turciei, Republicii Moldova, Greciei, Bulgariei, Georgiei, Ungariei, Ucrainei, Slovaciei etc. Kerosen-ul (0,22 mt), carburantul utilizat în industria aviatică, este vândut în Ungaria, Georgia, Germania, Marea Britanie. În Turcia, Bulgaria, Liban, Malta și Federația Rusă ajunge păcura (0,2 mt). Gazul Petrolier Lichefiat (GPL) are desfacere în Bulgaria, Egipt, Turcia și Serbia, iar benzina nafta (0,11 mt), utilizată la chimizare, se vinde în Turcia, Ungaria și Republica Cehă. Alte produse petroliere, 0,51 mt, merg în special în statele enumerate.

În România mai există în prezent doar trei rafinării care produc carburanți: Petromidia, deținută de KazMunayGaz, Petrobrazi, aflată în proprietatea OMV Petrom, și Petrotel, controlată de Lukoil.

Importurile României de produse petroliere au fost, în principal, de motorină (aproximativ 1 mt din Rusia, Ungaria și SUA, cu volume mici din alte state vecine) și de asfalt (0.41 mt, în special din Ungaria, Serbia și Polonia). Importul de bioetanol a fost de 0,10 mt, iar cel de biodiesel de 0,07 mt.

În anul 2014, producția de țiței și gaze asociate în stare lichidă (propan, butan, nafta) a fost de 4,05 mt. Importul net de țiței a fost de 6,67 mt (în principal din Kazahstan și Federația Rusă, dar și, în mici volume, din Azerbaidjan, Irak, Libia și Turkmenistan). Între anii 1990 și 2015, importul de țiței a înregistrat un minim de 4,29 mt în anul 1999 și un maxim de 16,06 mt în anul 1990.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4517 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.