SRI: Crima organizată a reuşit penetrarea instituţiilor publice la nivel înalt

Grupări de criminalitate organizată au reuşit penetrarea instituţiilor publice la nivel înalt, funcţionari publici sau demnitari fiind semnalaţi ca membri ori chiar coordonatori ai unor reţele de criminalitate organizată, precizează SRI, în Raportul de activitate pe 2014, depus la Parlament, scrie MEDIAFAX.

Raportul de activitate al SRI pe 2014 arată că au fost proliferate acte de corupţie derulate, cu predilecţie, de persoane din administraţia publică, acţiunile abuzive ale unor decidenţi locali în beneficiul personal sau de grup fiind potenţate de conexiunile cu exponenţi ai lumii interlope.

„Disfuncţiile socio-economice au fost potenţate de proliferarea actelor de corupţie derulate de persoane sau grupuri de interese cu prejudicii semnificative asupra bugetului public ori a drepturilor cetăţeneşti şi intereselor naţionale de politică externă. Fenomenul s-a manifestat cu predilecţie în administraţia publică, subordonarea procesului decizional intereselor private afectând capacitatea de asigurare, la un nivel adecvat, a serviciilor publice. Acţiunile abuzive ale unor decidenţi locali în beneficiul personal sau de grup au fost potenţate de conexiunile cu exponenţi ai lumii interlope”, se menţionează în raportul de activitate al SRI aflat la Birourile Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului.

Documentul precizează că funcţionari publici sau demnitari au fost semnalaţi ca fiind membri sau coordonatori ai unor reţele de criminalitate organizată.

„Grupări de criminalitate organizată au reuşit penetrarea instituţiil or publice la nivel înalt, funcţionari publici sau demnitari fiind semnalaţi ca membri ori chiar coordonatori ai unor reţele de criminalitate organizată”, se precizează în raport.

SRI mai precizează că în 2014 au continuat să se semnaleze „deturnări ale actului de justiţie, pe fondul imixtiunilor unor grupuri de interese”, în baza unor relaţii de cointeresare cu magistraţi, poliţişti, grefieri, avocaţi, notari, lichidatori judiciari.

„Exponenţii criminalităţii organizate au reuşit să creeze pârghii de intervenţie pe diverse paliere ale sistemului în scopul vicierii procesului judiciar penal în conformitate cu propriile interese”, mai menţionează documentul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.