SRI, dat în judecată pentru interceptări ilegale

Cătălin Georgescu, avocatul care a sesizat Curtea Constituţională a României în legătură cu realizarea interceptărilor de către SRI, anunţă că a chemat ” în judecată statul român, Ministerul Public şi SRI”, cerând daune de 250 de mii de lei, scrie Mediafax.

„Am chemat în judecată statul român, Ministerul Public şi SRI ca să îi despăgubească pe clienţii mei pentru supravegherea şi interceptarea nelegală a convorbirilor telefonice înainte şi după începerea anchetei. Am cerut daune materiale şi morale în cuantum de 250.000 de lei şi publicarea hotărârii pe site-ul instituţiei, pe prima pagină, în trei cotidiane şi trei posturi integral şi rezumatul deciziei la trei posturi de televiziune naţionale, pe cheltuiala pârâţilor”, a declarat avocatul Cătălin Georgescu.

Avocatul susţine că dosarul în care clienţii săi, iranienii Nalini Ziya, Nalini Noori şi Hosseini Seyed Mehdi, sunt cercetaţi pentru spălare de bani, le-a prejudiciat acestora imaginea.

„Şi-au pierdut afacerea, au dat faliment, sunt de zece ani în proces, nu au putut să îşi deschidă o afacere nouă, sunt linşaţi mediatic şi prezentaţi ca terorişti. Este un prejudiciu de imagine ireparabil”, a precizat apărătorul celor trei.

În prezent, dosarul celor trei iranieni este în faza la apel, la Curtea de Apel Bucureşti, însă Cătălin Georgescu susţine că va cere ca o altă instanţă de acelaşi rang să judece cauza.

„Intenţionăm să cerem strămutarea ca să fie soluţionat de altă Curte de Apel pentru că magistraţii de la Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel Bucureşti sunt responsabili de arestare nelegală a unuia dintre petenţi, care a fost confundat cu un alt doctor din dosar. Pe baza acestei confuzii, clientul meu a stat patru luni în arest. Avem şi un litigiu la CEDO”, explică avocatul.

Dosarul este cel în care a fost sesizată Curtea Constituţională a României (CCR) în legătură cu instituţiile abilitate să pună în aplicare mandatele de supraveghere, sesizare în urma căreia CCR a decis că Serviciul Român de Informaţii nu poate face interceptări pentru că nu este organ de cercetare penală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.