SRI, noul mare doctor al bolilor societății românești

Din când în când mai deschid site-ul SRI să văd ce mai este nou în viața și propaganda instituției. De fiecare dată zic, geaba, nu-i nimic nou. Și știți de ce? Pentru că marile noutăți nu sunt niciodată anunțate. SRI-ul trebuie citit pe la cusături, prin gafe, prin bâlbe sau prin momentele de patriotism când damful ifoselor lasă să scape și amănunte despre ce fierbe zi și noapte în cazanele instituției.

Ultima dată am urmărit filmul aniversar dedicat celor 25 de ani de existență a SRI. Moment istoric și operațiune rapidă de reconversie a fostei securități în serviciu secret de stat european, transformare care a durat două decenii și jumătate și încă nu s-a terminat. Cu ce se deschide filmul aninversar? Cu Jack Nicholson și Roger Moore? Ei aș! Cu fotografiile lui Dinu Patriciu și ale deputatului Ion Stan. Adică doi actori importanți în existența contemporană a SRI. Dar nu ca generali și directori, nu ca agenți acoperiți și nici ca teroriști. Ion Stan și Dinu Patriciu reprezintă ilustrarea cu succes a activității de combatere a ce? Ultimul nu a fost condamnat pentru nimic și a plecat pe lumea cealaltă fără o sentință, iar celălalt este deputat în exercitarea mandatului și nu are nicio condamnare definitivă. Are doar vina de a fi făcut parte din Comisia de control şi supraveghere a SRI şi de a fi cunoscut destul de bine multe dintre potlogăriile instituţiei. Cam leneși cei de la SRI în producția lor artistică și documentară, pentru că aceleași imagini se regăsesc și în debutul unui film similar postat la bilanțul din 2013.

Ce ne spun aceste ilustrații ale celor două figuri publice? Că în locul urmăririi și capturării de teroriști și spioni, SRI-ul (cel puțin în perioada mandatelor lui Traian Băsescu) s-a ocupat în egală măsură de afaceri interne, de politicieni și oameni de afaceri români și mai ales de exemple pentru livrat la export.

Un interviu acordat de proverbialul general Dumitru Dumbravă, directorul direcției juridice, adică șeful consilierilor juridici din SRI, ne arată dimensiunea periculoasă la care au ajuns lucrurile în ultimii ani.

Sunt momente în care toate ecranele televiziunilor de ştiri se îngălbenesc de breaking-news-uri. Ei bine, pe acest fond, maladiv, hepatic, sunt unii care privesc şi-şi numără banii primiţi drept mită, crezându-se imuni la reacţia autorităţilor. Vestea proastă pe care le-o dau este că statul român şi-a dezvoltat sistemul imunitar, iar SRI este unul dintre anticorpii bine dezvoltaţi şi echipaţi pentru însănătoşirea societăţii şi eliminarea corupţiei”, cugetă generalul Dumitru Dumbravă (pe site-ul juridice.ro), transformat peste noapte în gânditorul filosofiei implicării SRI în asanarea procesului de justiție. Adică instituția dumisale se ocupă de sănătatea societății, a fiecăruia dintre noi. Cum? Tot generalul ne explică:

Angajarea SRI în această luptă, până la urmă, de asanare morală a societăţii s-a făcut ca structură de suport a autorităţilor judiciare cu atribuţii în materie…. Saltul evoluţiei în acest demers a fost făcut odată cu adoptarea unui concept integrat în combaterea corupţiei, focalizând secvenţial instrumentele investigative pe toată lungimea lanţului trofic judiciar. Concret, dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze. Această manieră de lucru, în care suntem angrenaţi alături de procurori, poliţişti, judecători, lucrători ai DGA ori ai altor structuri similare a scos la iveală punctual şi aspecte care ţin de corupţia sistemului judiciar, în limite care nu trebuie tolerate, dar nici exagerate. Important este, în opinia mea, că sistemul judiciar îşi dezvoltă anticorpii necesari vindecării acestei patologie”, declară personajul nostru.

Ați citit corect și ați înțeles bine? SRI-ul își continuă activitatea pînă la soluționarea definitivă a cauzei penale, adică până la sentința definitivă. Generalul Dumbravă, nu îndeajuns de sofisticat în exprimare (aș zice că mai degrabă rudimentar), ne spune destul de clar că instituția sa de fapt urmărește procesele de la umărire, înregistrări, colectare de probe pînă în instanță, în diverse faze procesuale, și până la ”soluționarea definitivă a cauzei”. Numai că nu zice că SRI le dirijează și le controlează. O galerie foto postată pe site-ul LUJU ne prezintă imagini de la o cooperarea dintre SRI și judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție. Am fost de mai multe ori în clădirea de pe Batiștei, fost sediu SIE, fosta clădire a unei bănci interbelice. Imaginile din fotografiile postate de la întâlnirea între generalii SRI și judecătorii ICCJ, CSM și DNA nu par a fi din clădirea de pe Batiștei. Mai degrabă dintr-un centru al SRI. Nu pot garanta, dar sunt destule semne că este vorba de Platforma Tonola,unde se produc operațiuni tehnice de mare importanță, mai ales înregistrări și investigații cibernetice. Ce caută într-un centru SRI președinta Înaltei Curți, Livia Stanciu, judecătorul Adrian Bordea (și el fiu de general de securitate), fost președinte al CSM. Judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM ( parcă și fratele generalului Dumbravă, cel cu zicerile de pomină), Laura Codruța Kovesi și alții. Să dezbată, să înțeleagă și să fie instruiți în legătură cu ”Protecția datelor clasificate în practica judiciară”.

Vă imaginați că judecătorii s-au dus la SRI să afle cum pot fi protejate secretele de stat în diverse procese? Nu cumva să afle cum să instrumenteze un proces în care probele, mai ales înregistrările nu au aprobare oficială? Nu cumva să învețe cum să nu dea înregistrările audio din convorbirile telefonice la expertiză decât experților agreați de SRI?

Am fost martorul atent al diverselor termene din procesul deputatului Ion Stan și am văzut prezentarea probelor obținute de SRI (înregistrările video și audio) în baza cărora a fost incriminat deputatul. Jur că în baza lor la fel de bine putea fi condamnat Adrian Tutuianu, Rovana Plumb sau oricine din mișcarea Boko Haram. Se vedea de departe colaborarea strânsă, camaraderească între cele două insituții, atât de bine ilustrată și în fotografiile publicate pe site-ul LUJU.

Să revenim la marile preocupări ale SRI prin strategul juridic generalul Dumitru Dumbravă. Omul este celebru prin obsesia sa de a înmatricula calculatoarele. Reproduc o declarație a sa demnă de antologia umorului și a prostiei prin care încerca să convingă de importanța adoptării unei legi privind securitatea cibernetică. Atunci el s-a postat în rolul unui Moș Teacă de secolul 21 și a zis:

Să ne imaginăm că Internetul e ca un sistem de drumuri pe care circulă şi maşini ale statului – pompieri, armată, poliţie – dar şi maşini ale privaţilor. Ce ar însemna ca codul rutier să fie opozabil doar instituţiilor statului, pentru că privatul şi-a cumpărat maşina din banii lui şi poate oricând intra în maşina pompierilor sau ambulanţei? Sigur că privaţii nu au aceleaşi obligaţii ca instituţiile statului, dar intrând pe drumurile publice, pe Internet, ai o minimă obligaţie. Să protejăm până la urmă Internetul ăsta care e al tuturor, nu al statului român. (…) Nu văd nimic rău în a pune puţină regulă într-un domeniu care acum e oarecum anarhic, adică circulăm ca la începutul secolului cu trăsuri cu cai. Acum circulăm sigur, dar repet, pentru că maşinile noastre au obligaţia la doi ani să-şi facă ITP-ul, să facem revizia, mă deranjează, că mă costă bani, dar atâta timp cât asta înseamnă siguranţă… îmi înmatriculez.

Asta zicea generalul Dumitru Dumbravă, cel care susține în interviul citat profunzimea, soliditatea și performanțele juridice, sanitare și morale ale patrulaterului SRI-DNA-CSM-ICCJ” .

În ”lanțul trofic” (omului îi place conceptul la nebunie!?) al combaterii corupției, generalul Dumbravă s-a plasat ca principal purtător de steag al SRI în campania eșuată de adoptare a Legilor Big Brother. Și pentru care, miercuri, președintele Klaus Iohannis, fără să priceapă mare lucru din ce se întâmplă în preajma sa, a chemat partidele parlamentare la consultări. Probabil că la Cotroceni, Klaus Iohannis n-are un consilier care să-i arate Legea de organizare şi funcţionare a SRI (nr.14/1992) care la art. 13 stipulează: “Organele Serviciului Român de Informaţii nu pot efectua acte de cercetare penală, nu pot lua măsura reţinerii sau arestării preventive şi nici dispune de spaţii proprii de arest”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.