SRI, Parlamentul şi scandalul Ion Stan

Sub ochii noştri se desfăşoară una dintre cele mai cumplite înscenări politice. Este vorba de execuţia deputatului Ion Stan, fost preşedinte şi, mai apoi, vicepreşedinte al Comisiei de control şi supraveghere a SRI. După votul de astăzi, Ion Stan nu mai face parte din conducerea amintitei comisii, nu mai conduce nici organizaţia PSD Dâmboviţa şi a fost pus la stâlpul infamiei de către chiar conducerea partidului său. Atâta doar că Ion Stan nu a fost dat afară din Parlament, deşi după felul cum s-au purtat unii din PSD nu era departe momentul în care tot partidul să urle: “Demisionează, Stane, demisionează că ne creezi probleme”.

De ce demolarea lui Ion Stan a fost un important punct pe agenda SRI, a lui Traian Băsescu, a Serivicului de Informaţii Externe şi chiar a PSD-ului? Fostul preşedinte al Comisiei de control al activităţii SRI face parte din categoria oamenilor mai puţin agreabili, dar extrem de riguroşi. Prezentarea rapoartelor de activitate ale SRI n-a mai fost o formalitate. Deputatul Ion Stan, vicepreşeedintele aminitei comisii, a întors ultima tentativă de raport a SRI, ridiculizându-l pe directorul George Maior pentru faptul că l-a prins cu un plagiat al unui raport similar de prin anul 2001. Mai mult, pentru prestaţia mediocră a instituţiei, pentru pafarismul conducerii şi pentru depăşirea unui cadru legal, Ion Stan a cerut demisia întregii conduceri a SRI. Asta s-a petrecut cu câteva luni înainte de alegeri. Tot Ion Stan a fost acela care a dezvăluit legăturile SIE cu accidentul în care a murit Teo Peter. Stan susţine că din informaţiile sale nu acel soldat american repatriat în mare grabă s-ar fi aflat în maşină, ci fiul minor al ambasadorului J.D. Crouch jr. Mai mult, Stan a asistat la rapoartele anuale ale SRI în care a fost prezentată infracţionalitatea economică din România şi este între puţinii parlamentari români care au ştire despre conţinutul dosarului privind infracţiunile comise de demnitarii guvernului Boc. Şi care dosar se află îngropat la preşedintele României, Traian Băsescu. Să nu mai vorbim despre declaraţiile politice ale lui Ioan Stan. Este suficient să precizăm că Ion Stan a avut o relaţie conflictuală şi cu Cezar Preda, omul pus de Traian Băsescu şi PDL în fruntea Comisiei de control al SRI. Se spune că acest conflict ar fi provenit din mai multe subiecte. Unul ţinea de felul în care era efectuată supravegherea funcţionării legale şi în cadru democratic a SRI. Un alt subiect al disputei ar fi venit de la îngăduinţa comisiei conduse de Cezar Preda faţă de prezentarea rapoartelor anuale. Nu în ultimul rând, conflictul între cei doi ar fi venit de la dispariţia unui agent acoperit devoalat de chiar conducerea SRI şi care mai apoi a fost găsit mort. Ion Stan ar fi insistat pentru cercetarea acestui caz în vreme ce Preda a încercat să-l piardă pe drum.

Cine îl acuză pe Ion Stan? Un om de condiţie îndoielnică, cercetat în multiple dosare penale. Culmea, astăzi, când întrebam de Sorin Dima, afaceristul din Târgovişte, pentru a vedea posibilele sale relaţii cu serviciile secrete, am aflat de la un coleg de redacţie că o rudă de-a sa a făcut o plângere penală pentru o ţeapă de 800.000 de euro (3.000.000 de lei) şi pe care procurorii nu o bagă în seamă. Piaţa medicamentelor e plină de năstruşniciile penale ale lui Sorin Dima şi firma sa Soridim SRL a înşelat mai mulţi distribuitori de medicamente. Sorin Dima şi Soridim au mai multe dosare penale decât numărul cărţilor citite de unii ofiţeri care îl folosesc pentru acţiuni de provocare. Ion Stan este victima unei provocări grosolane. Soţia celebrului procuror Ţuluş (instrument de bază al Cotrocenilor în Parchetul General) ştia bine cine este Sorin Dima şi de ce trebuie să îl demoleze pe Ion Stan. Ar trebui precizat că reţinerea lui Stan în faţa sediului PSD s-a făcut în timp ce acesta îl trimitea pe Sorin Dima să depună suma de 15.000 de lei la casierie, iar nu să i-o înmâneze personal. Dima, jucând această scenă cu o anume grosolănie suspectă, a compromis inclusiv înscenarea făcută de SRI şi de Parchet.

Cât cântăreşte votul negativ dat de Camera Deputaţilor la această înscenare a serviciilor şi a Parchetului? Are măcar o valoare morală. Nişte oameni abia poposiţi pe băncile Parlamentului n-au vrut să voteze ca primarii. Adică să acuze fără să ştie despre ce este vorba. Din acest punct de vedere, Parlamentul se poate felicita. A pornit cu dreptul. Cât priveşte poziţia fermă a lui Victor Ponta privind demisia lui Stan din PSD şi din Parlament, aceasta n-a făcut decât să confirme că este şi el unul dintre cei care l-au vânat pe Ion Stan şi l-au vrut într-o poziţie modestă în PSD şi în Parlament. Nu întâmplător Ion Stan a pierdut conducerea organizaţiei judeţene Dâmboviţa şi, la un moment dat, chiar sprijinul PSD pentru a mai candida în alegerile abia încheiate.

Sigur, Ion Stan este o ţintă politică a serviciilor secrete din România şi, în egală măsură, a lui Traian Băsescu. Oare Victor Ponta îşi dă seama că prin poziţia sa de vineri nu a făcut decât să alimenteze speculaţiile celor care se grăbesc să invoce legăturile sale cu naşul Maior, cu SIE şi cu alţi lucrători importanţi din serviciile secrete româneşti?

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.