SRI sfidează Tribunalul Militar

Fostul căpitan SRI, Constantin Bucur, condamnat în 1998 pentru că a publicat interceptări telefonice abuzive este din nou în război cu SRI.

SRI refuză declasificarea dosarului din 1998

Marţi 14 octombrie, la Tribunalul Militar Bucureşti s-a aflat pe rol cererea ex-căpitanului SRI, Constantin Bucur, de revizuire a procesului său din 1998. La termenul de marţi s-a putut constata faptul că principalul serviciu secret al României este stat în stat şi îşi permite să sfideze chiar şi un tribunal militar.

Pentru ca solicitarea de revizuire a lui Bucur să se poată judeca, instanţa militară are nevoie de dosarul din 1998. Acesta, fiind vorba de un proces în care SRI a fost parte vătămată şi inculpat un cadru SRI, este clasificat. Tribunalul Militar Bucureşti a solicitat declasificarea dosarului, dar timp de trei termene, al treilea fiind cel de marţi, reprezentantul SRI nu a venit cu dosarul declasificat, deşi pentru 14 octombrie instanţa militară a dat un termen imperativ.

La bară, reprezentantul SRI a afirmat că conform unei Hotărîri de guvern anterioare există doar trei cazuri în care se poate desecretiza un dosar. El a menţionat că pentru două cazuri, nu se întrunesc condiţiile de desecretizare. Când a fost întrebat de judecătorul militar care este situaţia în cel de-al treilea caz, răspunsul a fost unul stupefiant: „problema se află în studiu”. Întrebat în cât timp crede că se pot analiza documentele pentru a se putea preciza dacă se poate aproba declasficarea documentelor juristul SRI iarăşi a dat iarăşi un răspuns care a lăsat instanţa mută: „Eu sunt aici doar sa transmit”.

S-a dat un nou terment, 4 noiembrie, iar preşedintele instanţei a fost categoric: dacă la termenul următor SRI nu va fi transmis un răspuns clar din partea SRI, se vor aplica sancţiuni împotriva instituţiei.

Remember cazul „căpitanul Bucur”

  • 13 mai 1996, în cadrul unei conferinţe de presă, căpitanul SRI, Constantin Bucur, dă publicităţii o serie de înregistrări telefonice abuzice prin care au fost interceptaţi o serie de politicieni şi ziarişti.
  • 20 octombrie 1998, Constantin Bucur, trecut în rezervă, este condamnat la 2 ani închisoare cu suspendare pentru încălcarea Legii siguranţei naţionale.
  • Noiembrie 2002, Bucure face plângere la CEDO privind faptul că a fost privat de un proces corect şi că i s-a încălcat dreptul la libera exprimare
  • Ianuarie 2013, CEDO îi dă câştig de cauză lui Bucur şi obligă statul Român să îi acorde 20.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.
  • Ianuarie 2014, Constantin Bucur demarează procedurile judiciare privind cererea de revizuire a procesului din 1998
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.