SRI şi DNA, nemulţumite de decizia de neconstituţionalitate privind legea „Big Brother”

Declararea legii privind reţinerea datelor ca fiind neconstituţională creează o vulnerabilitate care poate afecta activitatea Serviciului Român de Informaţii (SRI), a declarat marţi şeful institutiei, George Maior. De asemenea, şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, a afirmat că există deja probleme în investigarea faptelor de corupţie.

„Aş vrea să atrag atenţia de o evoluţie pe care noi, la nivelul SRI, o considerăm îngrijorătoare referitor la capacităţile operative de a ne manifesta şi în acest câmp al anticorupţiei. Mă refer la ultima decizie a CCR, nu vreau să fiu înţeles gresit, nu comentez deciziile CCR, dar faptul că legea privind retenţia datelor a fost declarată neconstituţională, şi în motivaţia acestei decizii apar anumite elemente legate de capacităţile efectiv operative. Nu ştiu ce părere are DNA, dar, din punctul de vedere al SRI, avem în acest moment o problemă, o vulnerabilitate, o limitare, care poate afecta activitatea noastră în planul securităţii naţionale, inclusiv din perspectiva aceasta a abordării fenomenului corupţiei. Bineînţeles că este nevoie de revederea acestei legislaţii, acesta este şi unul dintre elementele din dispozitivul motivării CCR”, a subliniat Maior, la conferinţa „Regula de aur a bunei guvernanţe şi a luptei împotriva corupţiei: împletirea armonioasă a politicilor şi a actiunilor de implementare”, organizată de Institutul Aspen România, transmite Agerpres.

Procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi-a exprimat la rândul ei dezaprobarea faţă de decizia Curţii Constituţionale în cazul Legii ‘Big Brother’ şi a remarcat că există deja probleme în investigarea faptelor de corupţie.

„Într-adevăr, ultimele decizii care au fost pronunţate în materia problematicii retenţiei datelor pot crea şi creează deja probleme deja destul de mari in investigarea faptelor de corupţie. Sigur că sunt decizii pe care trebuie să le respectăm cu toţii, ele sunt în vigoare. (…) Ma refer la decizia CCR, care, aş putea spune, pe lângă o motivare extrem de amplă, a făcut şi o premieră în a menţiona modul în care procurorii şi judecătorii trebuie să analizeze probleme într-un dosar penal, ceea ce pentru noi constituie o premieră. Cred că este important ca un nou proiect de lege sa fie adoptat”, a afirmat procurorul şef al DNA.

În aprilie, Curtea de Justiţie a UE a apreciat că aplicarea prevederilor Directivei Uniunii Europene care prevede stocarea datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie şi internet reprezintă o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamenale ale omului, aducand atingere dreptului la viaţă privată şi la protecţia datelor cu caracter personal. Adoptata in 2006, dupa atacurile teroriste din Londra şi Madrid, directiva amintită este cunoscuta sub numele de “Big Brother”. Aceasta decizie a Curşii de Justiţie de la Luxemburg a stat si la baza deciziei CCR.

CCR a publicat pe 3 septembrie motivarea deciziei din 8 iulie prin care a fost declarată neconstituţională Legea 82/2012 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.