SRI-ul a făcut poliţie politică împotriva unui deţinut politic

În toate ieşirile lor publice, conducătorii de azi şi de ieri ai Serviciului Român de Informaţii au clamat în unanimitate, fiecare la vremea lui, că principalul serviciu secret al României s-a despărţit definitiv de Departamentul Securităţii Statului, atât în ceea ce priveşte structura personalului, cât şi în planul practicilor şi al mentalităţilor. Periodic, apar probe de netăgăduit care demonstrează că realitatea este cu totul alta. Caracterul “special”, secret, abscons al activităţilor SRI-ului a permis ca, departe de ochii opiniei publice, unii dintre ofiţerii de la vârful serviciului să continue activităţile de poliţie politică ce ar fi trebuit abandonate odată cu desfiinţarea Departamentului Securităţii Statului.

Ştefan Geamănu, preşedintele filialei din Gorj a Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, a descoperit, recent, în dosarul pe care i l-a făcut Securitatea, un document strict secret, emis în 1990 de Serviciul Român de Informaţii, care dovedeşte că a continuat să fie monitorizat ilegal, în plină “democraţie”, pentru aceleaşi activităţi care deranjaseră Securitatea şi pe Nicolae Ceauşescu: audierea emisiunilor postului de radio Europa Liberă, încercările repetate de a fugi din România ş.a. Acel raport strict secret demonstrează şi falia existentă în SRI între cadrele care doreau reformarea şi modernizarea Serviciului, adaptarea obiectului său de activitate la specificul unui stat democratic, pe de o parte, şi acele elemente din conducerea Serviciului, rezistente la schimbare şi promotoare ale vechilor abordări şi practici ale Securităţii, pe de altă parte.

În cuprinsul “Raportului cu propuneri de încetare a supravegherii informative a numitului Geamănu Ştefan”, din 13.08.1990, un cadru SRI menţionează că cel în cauză a fost urmărit zeci de ani de Departamentul Securităţii Statului pentru “colportarea ştirilor transmise de postul de radio Europa Liberă, comentarii negative la adresa vechiului regim şi intenţii de trecere frauduloasă a frontierei de stat”. Cadrul SRI concluzionează, cu bună credinţă, că “întrucât activitatea desfăşurată de acesta nu mai constituie obiectul muncii de informaţii, propun încetarea supravegherii informative şi clasarea materialelor ”. Pe raportul respectiv, unul dintre şefii ierarhici, Făget Ion, a scris următorul ordin rezolutiv: “Dosarul să fie transferat la Biroul A care să-l menţină în lucru”. Ordinul scris de Făget este vădit ilegal, întrucât în textul raportului nu există niciun argument care să determine decizia de a continua monitorizarea de către SRI a lui ştefan Geamănu.

Ne-ar fi plăcut să aflăm că Făget Ion a dispărut din SRI imediat după 1990, aşa cum trebuia să se întâmple cu toate cadrele Departamentului Securităţii Statului, care nu s-au putut adapta la noua ordine de drept, specifică unui stat democratic. Din presa centrală aflăm, însă, că Făget Ion a condus timp de 16 ani unitatea din Gorj a Serviciului Român de Informaţii, adică din 1990 până în 2006. A fost trecut în rezervă abia după ce deputatul Sorin Paveliu a prezentat, public, un alt abuz odios săvârşit de Făget după 1990. La acea vreme, un alt cetăţean român, Dumitru Liţă, a găsit în dosarul său de Securitate un raport SRI asemănător cu cel descoperit de ştefan Geamănu. Acel document strict secret conţinea şi el un ordin scris al lui Făget, care respingea propunerea unui subordonat, de încetare a monitorizării lui Dumitru Liţă. “Nu sunt de accord. Să fie lucrat în continuare!” Este limpede, prin urmare, că Serviciul Român de Informaţii a continuat, prin Făget Ion, o serie de acte de poliţie politică iniţiate de Departamentul Securităţii Statului împotriva lui Dumitru Liţă.

Cazul preşedintelui Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici – Gorj, dezvăluit în premieră de “Cotidianul”, demonstrează că cele întâmplate lui Dumitru Liţă nu constituie o eroare pasageră, o excepţie, un accident, ci o practică, un fenomen.

Asociaţia GRUPUL DE ACŢIUNE ÎN INTERES PUBLIC, mandatată de Ştefan Geamănu să iniţieze toate demersurile reparatorii ce decurg din abuzurile săvârşite împotriva sa de Serviciul Român de Informaţii, a prezentat acest caz, încă din luna iunie 2012 , Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, solicitând extinderea cercetării actelor de poliţie politică şi după 1989, concomitent cu adecvarea cadrului legislativ autohton care, la momentul actual, nu incriminează poliţia politică de după 1989.

Cum ocroteşte SRI-ul securiştii torţionari dinainte şi după 1990

Potrivit unor surse, astăzi Făget Ion este conducătorul informal al Asociaţiei din Gorj a Cadrelor SRI în Rezervă şi Retragere, calitate incompatibilă cu statutul de Agent al Poliţiei Politice Comuniste, pe care i l-a conferit CNSAS după descoperirea actelor de poliţie politică săvârşite asupra lui Dumitru Liţă. Deci, este limpede că Făget este păstrat foarte aproape de SRI şi de actuala sa conducere.

Presa din Gorj relatează că acelaşi Făget căpuşează, prin propriul SRL, principalul furnizor energetic al ţării – Complexul Energetic Oltenia – de la care a obţinut, prin abuzuri şi ilegalităţi crase, necercetate şi nesancţionate, contracte fabuloase, din bani publici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.