Start în campania de alegeri pentru președinția Moldovei

Astăzi, 30 septembrie, în Republica Moldova se dă startul campaniei electorale pentru alegerea prin vot direct a şefului statului, după o pauză de 10 ani, în care Moldova a fost condusă de preşedinţi aleşi de parlament.

Un sondaj realizat de CBS Axa, dat publicităţii acum două zile, îl situează în poziţie de calificat sigur în turul doi pe liderul socialiştilor Igor Dodon, măsurat cu un procent de 38,3 la sută din electoratul din Moldova, urmat la foarte mare distanţă de trei candidaţi aparţinând partidelor pro-europene, în frunte cu Maia Sandu, fost ministru al educaţiei în guvernul Leancă, liderul platformei Dreptate şi Adevăr, Andrei Năstase, un avocat ce a răsărit din protestele anului 2015, din PMAN (Piaţa Marii Adunări Naţionale) şi liderul democraţilor moldoveni, Marian Lupu.

Aceşti trei candidaţi se situează la pragul 12-13 la sută, despărţiţi la câteva zecimi de procent unul de celălalt şi urmaţi în preferinţele electoratului moldovean, la o distanţă relativă, de Dumitru Ciubaşenco, reprezentantul Partidului Nostru (mişcare politică în fruntea căreia se află pro-rusul Renato Usatii care, datorită faptului că nu a implinit 40 de ani, nu poate candida la aceste alegeri) cu 7,4 la sută din preferinţele moldovenilor, şi de fostul prim-ministru pro-european Iurie Leancă, ce acum şi-a înfiinţat un partid ce se vrea a fi popular european (PPEM), ce-ar fi votat de 5.3 la sută din electorat, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri. Acest sondaj are două mari surprize.

Prima şi cea mai mare ar fi că liderul liberalilor moldoveni, unionistul Mihai Ghimpu, nu depăşeşte pragul de 2 la sută, iar cealaltă surpriză este saltul candidatului social-democraţilor moldoveni, Marian Lupu, de la 4 procente la aproape 12. Privind cu atentie acest peisaj şi cunoscând elemente din interiorul politicii de la Chişinău, pot trage concluzia că în turul doi Igor Dodon se va bate cu fostul comunist, actual democrat, Marian Lupu. Spun asta ştiind dimensiunea aparatului de partid a PDM şi capacitatea mediatică pe care o deţine liderul informal al acestei formaţiuni politice, Vladimir Plahotniuc, de a-l propulsa pe Lupu în turul doi. De altfel, nici nu este foarte greu pentru social-democraţii de la Chişinău să îşi impună candidatul, având în vedere că dreapta pro-europeană îşi împarte voturile la patru candidaţi, iar mult vehiculata idee a unui candidat unic rămâne şi astăzi un fapt neîmplinit.

Într-o inflaţie de candidaţi pro-europeni, poate cea mai ciudată este cea a fostului prim-ministru Iurie Leancă care, cu toate că este evident că nu are nici o şansă la aceste alegeri, candidează doar pentru a lua voturi de la Maia Sandu, respectiv Andrei Năstase. Candidatura sa, precum şi comportamentul lui din noiembrie 2014, când public promitea popularilor europeni susţinere pentru Klaus Iohannis, iar a doua zi ducea fişele lui Victor Ponta la sediul PDM de la Făleşti, mă face să cred că, de fapt, marele pro-european Iurie Leancă nu este nimic altceva decât o păpuşă a lui Vladimir Plahotniuc.

Un alt element care confirmă aceasta este faptul că, cu toate că in mandatul său de prim-ministru, Filat, Shor şi compania devalizau Moldova, fostul lucrător al ambasadei ruse de la Bucureşti, Iurie Leancă, nu a fost niciodată chemat în faţa procurorilor anti-corupţie moldoveni, măcar pentru a da declaraţii. O altă candidatură, a cărei logică se vede doar din faptul că liberalii formează acum majoritatea parlamentară împreună cu democraţii lui Plahotniuc, este aceea a lui Mihai Ghimpu, ce in sondajul celor de la CBS Axa nu reuşeşte nici măcar să atingă scorul partidului său, partid ce îşi are electoratul în bazinul tinerilor unionişti, care astăzi se văd mai degrabă reprezentaţi de Maia Sandu. Trag de aici concluzia că liderul absolut de la Chişinău, Vladimir Plahotniuc, a făcut cărţile astfel încât candidatul său, Marian Lupu, să intre în turul doi al alegerilor prezidenţiale, unde ar urma să se bată cu pro-rusul Igor Dodon. Probabil că strategii americani angajaţi de PDM văd în acest mecanism şansa ca Marian Lupu să ajungă preşedintele Republicii Moldova.

Cu alte cuvinte, moldovenilor li se va propune să aleagă în turul doi între omul oligarhiei şi omul Moscovei. Ori marea problemă este că nici Maia Sandu, nici Andrei Năstase, care împreună adună aproape 30 la sută din susţinerea populară, nu ar putea niciodată să îl susţină în turul doi pe candidatul democraţilor, deoarece întreaga campanie a celor doi este construită pe un mesaj anti-oligarhic. Astfel, foarte probabil, susţinătorii Maiei şi ai lui Năstase nu se vor prezenta, în mare parte, în turul doi. Iar electoratul lui Dumitru Ciubaşenco, electorat filo-rus, în mod evident în turul doi se va îndrepta către Igor Dodon, făcându-l pe acesta preşedintele Republicii Moldova.

Acest scenariu ar face ca, la mijlocul lunii noiembrie, Republica Moldova, cel puţin la nivel simbolic, să se îndepărteze de valorile europene, având un preşedinte pro-rus, dar o majoritate parlamentară pro-europeană. Să nu uitam că Dodon, în nenumărate rânduri, a cerut amendarea Tratatului de Asociere a Moldovei cu Uniunea Europeană şi o apropiere a acestei ţări de politica Federaţiei Ruse.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cobuz 63 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.