Statele membre G7, pregătite să lucreze cu Rusia în conflictul sirian

Statele membre G7 s-au declarat sâmbătă pregătite să lucreze cu Rusia, aliat al regimului de la Damasc, pentru a găsi o soluție politică la conflictul sirian, transmite AFP, potrivit Agerpres.

„Considerăm că există o ocazie să punem capăt acestei crize tragice. Vom depune toate eforturile” pentru a opri conflictul, se arată în declarație, care reiterează necesitatea unui „proces politic incluziv sub egida ONU”.

„Dacă Rusia este pregătită să își folosească influența în mod pozitiv, suntem pregătiți să lucrăm cu ea pentru a rezolva conflictul, căutăm o reglementare politică”, scriu statele membre G7 — SUA, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Canada și Japonia.

„Suntem pregătiți să contribuim la reconstrucție, odată ce va începe o tranziție politică credibilă”, adaugă statele menționate, exprimându-și speranța că Acordurile de la Astana „vor contribui concret la reducerea violențelor”.

Rusia și Iranul, aliați ai regimului sirian, și Turcia, susținătoare a rebelilor, au mediat un proces de încetare a focului în Siria, la care nu participă și țările occidentale.

În paralel, un proces de negociere între părțile implicate în conflictul sirian este în derulare la Geneva, sub egida ONU.

G7 a cerut „punerea în aplicare a unui armistițiu real, încetarea folosirii de arme chimice, accesul imediat la ajutor umanitar și eliberarea persoanelor închise în mod arbitrar, precum și acces la închisorile” regimului.

Războiul din Siria a făcut peste 320.000 de morți și milioane de refugiați din 2011.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.