Statistica UE arată că România a ajuns cu deficitul la limita maxim acceptată

Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene, arată că România a înregistrat în 2016, în vremea guvernării Cioloş, un deficit bugetar de 3% din PIB, limita maximă de deficit acceptată prin Tratatul de la Maastricht din 1992. Aceste date diferă considerabil de cele prezentate de fostul Executiv, de 2,41% din PIB. Fostul ministru de Finanțe Anca Paliu Dragu susţine că diferenţa aceasta apare din aşa-numitele operaţiuni on-off. „Sunt aşa-numitele operaţiuni one-off. Și au patru surse: legea 85 / 2016 (privind plata diferenţelor salariale cuvenite personalului didactic, n.r.), despăgubirile ANRP, căderea de venituri din ianuarie şi decizii de restituire taxa auto. Acestea se înregistrează ca obligaţie de plată în anul în care apar”, Anca Paliu Dragu, citată de Business Cover. Conform acesteia, grosul provine din legea 85/2016, şi anume 3,2 miliarde de lei. „Am plătit 900 de milioane de lei în în 2016, dar s-a înregistrat tot. Aşa a apărut o cheltuială suplimentară pe ESA, de 0,3% din PIB”, arată Anca Paliu Dragu.

Pentru acest an, PSD estimează un deficit de aproape 3% ca urmare a programului de guvernare, bazat în special pe reducerea taxelor şi impozitelor şi prin creşterea de salarii, pensii şi ajutoare. De altfel, unii reprezentanţi ai conducerii BNR consideră că implementarea măsurilor guvernanamentale reprezintă un risc pentru încadrarea deficitului în limitele acceptate de UE. „Relevante au fost considerate însă şi riscuri de sens opus decurgând din potenţiala implementare a unor măsuri menite să asigure încadrarea deficitului bugetar în plafonul de 3 la sută din PIB, precum şi din posibila prelungire a nivelului scăzut al absorbţiei fondurilor europene în contextul noului cadru financiar multianual al UE”, se arată într-o minută a ultimei şedinţe a Consiliului de Administraţie a Băncii Centrale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.