Statul ar putea plăti în cazul torționarului Vișinescu

Statul ar putea fi bun de plată în cazul torționarului Alexandru Vișinescu. Curtea de Apel Bucureşti, pe masa căreia se află dosarul lui Vișinescu, a decis ca statul român, reprezentat de Ministerul de Finanţe, MAI şi ANP să fie părţi responsabile civilmente în dosarul acestuia. Astfel, dacă instanţa va dispune plata unor daune morale, statul va plăti şi el, alături de Vișinescu, prin cele trei instituții.

„Admitem cererea de constituire a statului român, reprezentat de Ministerul Finanţelor Publice, a Ministerului Afacerilor Interne şi a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor drept părţi responsabile civilmente şi dispune citarea celor trei entităţi la termenul următor, pentru ca acestea să-şi poată construi apărarea”, a fost decizia judecătorilor la termenul de miercuri al procesului.

Procurorul de ședință a cerut să fie pus sechestru pe locuinţa fostului torţionar şi pe acţiunile pe care acesta le deţine, solicitând totodată şi poprirea veniturilor din pensie ale lui Vişinescu.

Judecătorii urmează să decidă dacă va admite sau nu propunerea şi dacă va pune sub sechestru toate bunurile mobile şi imobile ale lui Alexandru Vişinescu.

Fostul torționar nu a fost prezent la instanţă. Dacă nu va veni nici la termenul următor, acesta va fi adus cu mandat de aducere, fără a mai fi citat la domiciliu.

Următorul termen de judecată din acest dosar a fost stabilit în 5 noiembrie.

Procesul lui Vișinescu a început la Curtea de Apel Bucureşti pe 24 septembrie. Vişinescu este acuzat de moartea mai multor deţinuţi politici în perioada în care a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat.

Alexandru Vişinescu este unul dintre cei 35 de torţionari identificaţi de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului. Împotriva sa a fost depusă o sesizare penală pentru omor deosebit de grav, el fiind descris de foştii deţinuţi politici drept „un individ extrem de crud”.

În urma investigaţiilor desfăşurate, IICCMER a identificat o serie de probe care indică faptul că, în perioada în care lt. col. (r) Alexandru Vişinescu a îndeplinit funcţia de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, 1956-1963, deţinuţii politici au fost supuşi unui regim de detenţie extrem de dur.

Potrivit IICCMER, acesta poate fi calificat drept unul de exterminare, prin raportare la condiţiile inumane de detenţie, care au dus în final la decesul unor deţinuţi politici aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate în această închisoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.