Statul italian își ajută băncile încălcând legile UE

La presiunile Băncii Centrale Europene, care a declarat starea de faliment a două bănci italiene, guvernul de la Roma a recurs la o soluție care salvează aparențele unei Uniuni Europene a egalilor și ale unui proiect de Uniune Bancară încă viabil: o altă bancă sare în ajutorul suratelor ei din provincia Veneto și le salvează. Realitatea este însă cu totul alta și foarte scumpă pentru cetățenii de rând.

În perioada 2008-2012, Comisia Europeană (CE) a aprobat ajutoare de stat pentru băncile europene în valoare de circa 600 de miliarde de euro. Această injecție din banii contribuabililor europeni, nu a investitorilor, a făcut să crească datoria publică a statelor UE și risca să rostogolească bulgărele datoriei către marele susținător al monedei comune – Germania. Este motivul pentru care Berlinul a impus o regulă aparent mult mai corectă: băncile nu pot fi salvate cu bani publici, ci cu banii acționarilor, ai marilor deponenți, mergând până la micii deponenți ale căror depozite de peste 100.000 de euro nu sunt garantate de legile europene.

Diferența dintre teorie și practică este însă uriașă. Duminică, CE a aprobat un ajutor de 17 miliarde de euro pe care statul italian l-a acordat pentru Veneto Banca și Banca Popolare di Vicenza, aflate în moarte clinică. Nu este pentru prima dată când guvernul italian face acest lucru care încalcă legislația UE – pe 1 iunie, CE a fost de acord cu un ajutor de stat de 6,6 miliarde de euro pentru banca Monte dei Paschi di Siena.

Niciuna dintre aceste portițe din legislația europeană nu s-ar fi deschis pentru Italia, dacă nu ar fi existat acordul Berlinului, părintele noii reguli. Condiția pare să fi fost mascarea acestui uriaș ajutor în spatele intervenției unei alte bănci, nu a statului. Așa se face că activele „sănătoase“ ale celor două bănci au fost cumulate și oferite pe suma de doar un euro băncii Intesa Sanpaolo, iar „toxice“ au fost oferite spre a fi înghițite contribuabililor de la care provin miliardele amintite, oferite drept garanție băncii Intesa.
Băncile italiene au o importanță sistemică în zona euro, la fel și partidele italiene în politica UE, la fel și companiile italiene în economia UE – acesta este motivul pentru care statul găsește modalități de a ocoli legea. Pentru celelalte state, acest lucru nu este posibil. În 2013, deponenții la băncile din Cipru cu depozite de peste 100.000 de euro și-au văzut banii confiscați de stat, la presiunea aceleiași CE, potrivit principiului ce trebuia aplicat acum în Italia, cu toate că acesta a fost oficializat abia în 2016.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.