Statul plăteşte 2.400 de lei pentru întreţinerea unui deţinut și 400 pentru un şomer

Deţinutul e mai scump, cu aproape 2.000 de lei, lunar, decât un şomer. Statul plăteşte de aproape 6 ori mai mult pe lună pentru întreţinerea unui infractor decât pentru indemnizaţia unui absolvent de studii superioare fără serviciu.

Peste 60 la sută dintre deţinuţii români erau şomeri la momentul arestării, potrivit unei statistici a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Odată cu trecerea lor dincolo de gratii, cheltuielile şi grija statului au crescut considerabil, informează realitatea.net.

Statul cheltuieşte , lunar, 2.400 de lei pentru un deţinut pe hrană, pază, transport, curent, educaţie sau agrement. Dincolo de zidurile penitenciarelor, şomerii au mai puţine beneficii de la stat.

„Această indemnizaţie de şomaj pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ este în cuantum de 255 de lei şi se acordă pentru o perioadă de 6 luni. Dacă absolventul îşi găseşte un loc de muncă şi în această perioadă de 60 de zile de la data absolvirii, dar şi după, ei beneficiază de o primă de angajare în valoare de 425 de lei” a spus purtătorul de cuvânt al ANOFM, Cristina Scarlat.

Indemnizaţia pentru şomeri este de 75% din salariul minim pe economie la care se adaugă sporuri în funcţie de cât a cotizat fiecare. Statisticile oficiale arată că, în România, sunt 680.000 de şomeri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.