Statul român a început să câștige procese împotriva giganților energetici

Statul român, prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), a câștigat un nou proces împotriva unui gigant energetic prezent pe piața autohtonă, după ce săptămâna trecută italienii de la Enel au fost obligați să plătească Bucureștiului 401 milioane de euro ca urmare a a unei decizii a Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Paris (despre care cotidianul.ro a scris).

Acum, Curtea a admis în parte cererea reconvenţională formulată de SAPE împotriva E.ON România (E.ON), prin care aceasta din urmă este obligată să plătească 4 milioane de lei plus dobândă, către societatea statului, drept compensaţie pentru încălcarea drepturilor acţionarului minoritar privind distribuirea de dividende. După procesul de privatizare al distribuitorului de elecricitate Electrica Moldova, nemții de la E.ON au formulat o acțiune având ca drept obiect lămurirea efectelor derivate din exercitarea opţiunii de vânzare (Opţiunea Call) de către E.ON şi, pe de altă parte, cererea reconvenţională prin care SAPE a solicitat angajarea răspunderii contractuale a acţionarului majoritar, urmare a nedistribuirii de dividende în toată perioada cât SAPE a fost acţionar, deşi rezultatele financiare ale societăţii privatizate permiteau acest lucru.

”Refuzul acţionarului majoritar de a dispune distribuirea de dividende în detrimentul acţionarului minoritar reprezintă problema eternă şi cel mai des întâlnită în materie de drept societar. Împrejurarea că, în speţa în discuţie, această chestiune s-a născut în cadrul unui contract de privatizare şi în domeniul energetic nu face decât să ridice probleme suplimentare de drept şi de fapt. Soluţia dată de un arbitru străin reprezintă răspunsul principial corect şi, pe de altă parte, un semnal puternic pentru instanţele române confruntate în mii de cazuri cu aceeaşi problemă de drept”, a declarat Cosmin Vasile, Zamfirescu Racoţi & Partners, citat de ZF.

Electrica Moldova a fost privatizată în anul 2005, când concernul german E.ON Energie a preluat 24,6% din acțiuni pentru 31,4 milioane euro și a majorat capitalul cu încă 68,6 milioane euro pentru a ajunge la 51%. Valoarea totală a tranzacției a fost astfel de 100 milioane euro. După privatizare numele companiei a fost schimbat în E.ON Moldova.

Compania furnizează curent electric în șase județe: Bacău, Botoșani, Iași, Suceava, Vaslui și Neamț. Statul român a fost reprezentant în proces de SAPE, societate înfiinţată în 2014 prin divizarea parţială a Electrica SA. Aceasta cuprinde participaţiile minoritare ale Electrica SA la Enel Energie Muntenia, Enel Distribuţie Muntenia, Enel Distribuţie Banat, Enel Distribuţie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distribuţie, E.ON Energie România, Electrica Soluziona, Bursa Română de Mărfuri şi Hidro Tarniţa. Importanţa SAPE derivă din faptul că societatea reprezintă statul român în procesele internaţionale de la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Paris.

Până în prezent, s-au încheiat mai multe procese pe care statul le-a avut un investitorii de la companii de distribuţie a energiei şi toate trei au avut sentinţe defavorabile pentru România. La finele lui 2013, statul roman reprezentat atunci de Electrica a pierdut la Curtea de Arbitraj două procese cu Enel în cazul neîndeplinirii contractelor de privatizare ale Electrica Banat şi Electrica Dobrogea. În 2015, în aprilie, statul român reprezentat de SAPE a câştigat în faţa cehilor de la CEZ, în cazul privatizării Electrica Oltenia, dar suma obţinută ca despăgubiri a fost mai mică decât cea solicitată (5,7 milioane de euro în loc de 81 milioane de euro). La finele anului trecut, SAPE a pierdut în fața nemţilor de la E.ON. Statul a acuzat E.ON că nu a efectuat investiţiile promise în contractul de privatizare a fostei Electrica Moldova şi i-a cerut companiei germane să plătască 33 de milioane de euro. Curtea de Arbitraj a respins solicitarea românilor şi mai mult i-a obligat pe aceştia să plătească 2 milioane de euro cheltuieli de judecată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.