×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 9 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Duminică, 24 septembrie 2017, 18:49
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Statul român este creștin sau cretin?
Ilie Şerbănescu
Ilie Şerbănescu

În Predica de pe munte, Iisus Hristos a rostit cu totul și cu totul revoluționara povață „iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt“ (Matei 5.39), care a bulversat pur și simplu lumea. De veacuri, învățații s-au întrebat ce a vrut de fapt să spună Hristos, chemând aparent la o defensivă necondiționată în fața celui rău. Sigur, a opus-o vestitului „ochi pentru ochi și dinte pentru dinte“ (Matei 5.38), care era, dimpotrivă, o chemare la răzbunare și provocare. Povața „întoarcerii celuilalt obraz“ n-a prea fost urmată nici pe verticala istoriei, nici pe orizontala lumii creștine, tocmai de către cei care s-au afișat că reprezintă creștinismul, dar povața cu pricina a fost și a rămas cel mai minunat îndemn împotriva provocărilor și ciclului neîntrerupt al răzbunării.

Problema este ce te faci tu, creștin, cu cei care te lovesc sistematic și permanent peste obraz, iar tu n-ai decât un singur „celălalt obraz“?! Și dacă cei ce te lovesc sunt „comuniștii“, n-ar fi o problemă, căci n-ai nicio pretenție de la ei, declarându-se deschis atei, dar ce te faci că cei ce te tot lovesc peste obraz, și în ochi, și în nas, și la gioale se dau creștini nevoie mare. Sunt mai răi decât inchizitorii. Măcar inchizitorii erau cu Dumnezeu în gură și cu Satan în suflet, ca și komisarii de tip sovietic de la Bruxelles, dar nu făceau caz și de democrație, cum fac vajnicii komisari.

Fapt este că statul român a dat atât de mult pe deasupra de presupus creștinism, încât, după ce komisarii de la Bruxelles i-au luat resursele de petrol și gaze, le-a „întors și celălalt obraz“ și le-a mai dat și băncile și piesa economică strategică a distribuțiilor de energie (căci, indiferent cine produce energia, toată lumea o consumă și banul este strâns de distribuții, de aceea devenind în mod obiectiv interesul numărul 1 al preluărilor sub control). Iar cine are în mână resursele, băncile și distribuțiile de energie deține întregul rulaj al banului, restul (adică industrii, servicii și comerț) căzându-i la picioare de la sine, precum popicele. Nici nu mai este nevoie să ți se întoarcă și celălalt obraz, întrucât, ca stăpân al rulajului banului preiei automat decizia! Pe când tu, creștin de rând, rămâi chiriaș în țara ta, doar cu credința în mântuirea cea de pe urmă.

Până la mântuirea cea de pe urmă vin însă vremuri grele. Satan de la Bruxelles sau de fapt, de la Berlin, îți mai pregătește una. Cu două viteze. Ei, corifeii, cu viteza rezervată stăpânului, tu cu viteza prostului! Dar lucrurile nu se opresc aici: de fapt, ideea este ca prostul să nu împiedice cumva cu ceva, efectiv sau formal-decizional, înaintarea și propășirea stăpânului. Altfel spus, prostul, lovit și mai tare la gioale, să întoarcă din nou celălalt obraz, recunoscându-și de data aceasta oficial condiția de vasal și urmând a-i face și mai abitir ghetele stăpânului, doar așa, de drag, și nu dintr-o postură, chiar dacă falsă, de membru cu drepturi egale.

Prin așa-numita „Europă cu două viteze“, Satan de la Bruxelles sau mai bine zis de la Berlin cere supușilor o predare necondiționată, consfințită și parafată în acte. Numai proștii pot accepta așa ceva! Satan de la Bruxelles încearcă să vândă proștilor absurditatea că nici măcar perspectiva mântuirii nu mai vine de la Dumnezeu și că până și aceasta le este oferită tot de Satan, dacă sunt cuminți și îi cântă acestuia psalmi, satanici bineînțeles!

Problema este că pilda revoluționară a „întoarcerii celuilalt obraz“ a fost adresată de Hristos preamăritorilor creștini cu referire la semenii lor și nu cu referire la Satan, în timp ce komisarii de la Bruxelles și regulile lor îl reprezintă pe Satan însuși. Confundând probabil ca păcat al său cel mai de seamă, Komisarii de la Bruxelles cu preamăritorii întru credința în Dumnezeu, bietul stat român, în loc de a fi creștin, a rămas de cretin, indiferent de celelalte multe păcate ale sale, cele de voie sau fără de voie!

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 08 mai 2017
18887
 | 64
 | 42
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
atenianul
0
este o chestie de psihologie inversă. în momentul în care întorci obrazul , cel ce te loveşte se simte prost că nu poate să îţi facă nimic , că eşti mai tare şi mai bun ca el , că e o capcană, că nu are rezultat, că se oboseşte degeaba, că se expune....şi se blochează. un fel de feed back blocant. la fel ca la animale, dacă nu fugi nu te atacă. dar la români este evident o capcană pentru invadatori, că nu pot ei fura cât putem noi pierde, apoi se îngraşă excesiv, se lenevesc, dispare spiritul de muncă, cinste şi competiţie , se dezechilibrează economia lor, devin neglijenţi, închipuiţi, se corupe sistemul lor, încearcă şmecheria şi cu alţii mai răi, devin vulnerabili faţă de concurenţii acestora ( alţi prădători).
Publicat Miercuri, 31 mai 2017
+Răspunde
vasile
+1
De 2000 de ani oamenii se intreaba ce trebuie inteles din pilda „iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt“ Dupa parerea mea treaba este extrem de simpla . Daca a gresit si te-a lovit ,poti sa il ierti, daca vrei ,dar daca ai intors si celalalt obraz si tot te loveste , deja ai o problema ! Nu trebuie sa ii mai dai ocazia sa te loveasca . Nicaieri nu scrie ca trebuie sa stai doar sa fii lovit. Ca om esti dotat cu tot ceea ce trebuie sa actionezi. Si nu trebuie sa fii limitat in actiune. Trebuie doar sa gasesti calea prin care sa nu ii mai permiti celuilalt sa actioneze in acel mod de ati face rau. Pe asta cu ''cine ridica sabia , de sabie va pieri'' ati uitat-o? Se numeste legea efectului reciproc si actioneaza neconditionat, chiar daca necesita o anumita perioada de timp pentru a se implini. Nu este un indemn la violenta , caci nu este benefica si nici nu este necesara, dar se poate actiona prin multiple cai pentru a nu mai permite repetarea evenimentului in cauza. Altfel vei fi nevoit sa traiesti in lumea pe care ai creat-o! Si nu ai dreptul sa te vaieti ca ce greu iti este. Cine te impiedica sa schimbi starea/situatia/viata pe care o ai??? Trebuie doar sa vrei. Sa faci ceva. Nu sa stai si sa astepti ceva din alta parte. Pentru ca nu va veni nimic si nimeni care sa fie in folosul tau ca om. Va fi doar in favoarea celui care actioneaza.!!!
Publicat Luni, 15 mai 2017
+Răspunde
Nastratin
-1
Nea Ilie , iar faci pe niznaiul ! Adica chiar nu stii cine este ,, statul '' in Romania de 27 dea ani ? ? Adica nu stii cine sunt de 27 de ani aia de la Bucuresti care chipurile sunt palmuiti de satanele din Occident ? Saracutii , imi dau lacrimile ! Komisarii de la Bruxelles ne-au luat petrolul , gazele , bancile , distributia de energie , etc, etc ...? Nu zau ? Cum le-au luat ? Cu forta ? A avut loc vreun razboi din care am iesit infranti si ni s-a impus cu forta vreo pace ticaloasa ? Mieluseii , copilasii , nevinovatii crestini de la Bucuresti s-au opus , au luptat , au demisionat nevrand sa-si vanta tarisoara ? N-am auzit ! Nu s-a intamplat ! Hai sa fim seriosi ! N-ar fi putut strainii cara , cat le-ar fi dat ,, statul '' de la Bucuresti ! Numai sa se scurga un firicel din caruta komisarilor la care sa puna si ,, statul '' de la Bucuresti boticul lui crestin ! P.S.: Nea Ilie , hai sa-ti zic un secret , da' sa nu mai spui la nimeni : dupa 1990 ,, statul '' in Romania a fost si este tot haita de comunisti si securisti care erau ,, statul '' si inainte de 1989 ! Sa nu spui la nimeni , ca ne aresteaza ,, statul '' pe amandoi pe motiv de calomnie ! Acum crestinii din ,, statul '' de la Bucuresti , sunt democrati , capitalisti si europeni ! Pai nu ?
Publicat Duminică, 14 mai 2017
+Răspunde
Aurora Mihaela
-1
Domnule Ilie Serbanecu ca intotdeauna spuneti lucrurilor pe nume; mi-a placut comentarea sintagmei din versetul respectiv referitoare la ''celalalt obraz''; eu as mai adauga inca ceva; tot Mantuitorul spune: ''Fiti intelepti ca serpii si nevinovati ca porumbeii!'' (Mt.10, 16) sau ''Nu voi mai vorbi multe cu voi, caci vine stapanitorul lumii acesteia si el nu are nimic cu Mine'' (In.14,30). Pr.Nicolae Steinhardt referindu-se la prostie o considera pacat capital si total incompatibila cu crestimismul. Tot el explicand versetul ''Daţi Cezarului cele ale Cezarului, iar lui Dumnezeu cele ale lui Dumnezeu'' (Mc.12,17) spune ca nu a fost citit cu atentie. Atunci cand Cezar nu mai e Cezar ci mamona, nu se mai aplica aceasta regula deoarece e incalcata una din conditiile obligativitatii contractului: identitatea partilor. Ori cu mamamona nici o legatura, oricat de mica, caci tot Mantuitorul spune:''Nu poti sluji la doi stapani...nu poti sluji lui Dumnezeu si lui mamoma.''(Mt.6,24)...si da cine accepta asta e cretin si se iese total din sfera crestinatatii.
Publicat Joi, 11 mai 2017
+Răspunde
Caimacul
+2
Daaa, asta este astăzi sportul nostru național ,să stăm ca babele și să ne tânguim. Vaaaai ce ne mai fura politicienii ,vaaai ce tare ne-o trage toată lumea! Ei fac ce știu mai bine și ce și-au propus. La noi e problema gravă! Iar noi, în loc să punem mâna pe par, noi stăm letargici de 27 de ani și întoarcem provocator, nu obrazul, ci dosul ,acelora care doar doar ar avea cumva vreo intenție, că tot stăm cu pantalonii-n vine. Ce ne mai place să ne victimizăăăăm! Cum zicea in cantecul lui Mihai Viteazul ”Ca un glob de aur” Cei ce rabda jugul și-a trăi mai vor, MERITA să-l poarte ,spre rușinea lor! Adicătelea, noi suntem în imposibilitate (care este de fapt o infirmnitate) de a ne mai curăța de a scăpa de gunoaiele de lângă noi. Atunci, să facem bine și să conviețuim cu jegul în vârful capului să ne vadă toată lumea ce capabili suntem. Predecesorii nostri în istorie au fost niște superoameni care au predat ștafeta unor impotenți ,dar care, stiu să iasă la poartă să se vaite. Rusine nouă!
Publicat Miercuri, 10 mai 2017
+Răspunde
Lupul Alb
+3
Cu respect Domnule Şerbănescu,cu toată dragostea vă întreb (retoric) : mai avem STAT ? mai avem ŢARĂ ? d-aia vă doare căci ştiţi că nu ! de ce nu mai apăreţi ,ne este foarte dor de Domnia Voastră,până la revedere vă doresc sănătate !
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
VALENTINA CARRA
+6
D-LE SERBANESCU, FELICITARI PT ARTICOL, DE FIECARE DATA CITESC CU ATENTIE SI EMOTIE TOATE ARTICOLELE DVS, MAREA PROBLEMA ESTE CA NIMENI NU RASPUNDE PT TOATE ACESTE JAFURI, PRIN ACESTE FAPTE ESTE SARACIT TOT POPORUL ROMAN SI TOATE GENERATIILE VIITOAREPE PE TIMP NELIMITAT,VA ROG RESPECTUOS SA INSISTATI PE LEGEA RASPUNDERII MAGISTRATIILOR, SI SA TRAGETI UN PUTERNIC SEMNAL DE ALARMA DIN POZITIA IN CARE SINTETI PT JAFUL PADURILOR DI ROMANIA, SA SE INTRODUCA NISTE ARTICOLE DE LEGI MAI ASPRE , CA SA PUTEM MACAR ACUM IN CEASUL CEL DI URMA SA MAI SALVAM CEVA.
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
Krixus
+5
Krixus @008 Domnule te-ai molipsit oare şi dumneata de boala aia generalizată (luată evident de la "speranţa României" - recte de la Nicuşor Dan cel care refuză cu obstinaţie să devină Nicu, râmănând până la 80 de ani chopchil ferice!)de la o vreme printre "telectualii" români, anume de a comenta, protesta, afirma, spumega pe marginea unor proiecte de legi, texte sau simple păreri ale unor oameni simpli - fără a le fi citit înainte? Am scris eu undeva că Dragnea şi Ponta ar fi distrus stat ul român???? Am susţinut că au distrus şi distrug propriul lor partid, monşer! Parcă nu-i acelaşi lucru, ce zici?
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
Valahu
+9
Corect ! Sigur , solutia ar fi ca intregul GRUP ESTIC al U.E. sa se constituie intr-un bloc economic separat si sa-si faca piata proprie, institutii proprii, o comisie est europeana etc. Sa vezi atunci cum ar feni cu temenele pentru acces pe piata de desfacere a acestui bloc. Dar.....Germania lucreaza pentru divizarea grupului iar intr-un stat a pus chiar presedinte.
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
Baltazar
+14
Eu nu inteleg chestia asta cu statul roman. Mai exista, sau nu mai exista? Intreb asta pentru ca toate ordinele si directivele vin din afara si toate resursele si profiturile pleaca gratis in afara.
Publicat Marţi, 09 mai 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat acum 10 ore şi 8 minute
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Simona Popescu

De când fiecare telefon, de multe ori mai inteligent decât posesorul, este dotat cu o cameră video, o mulţime de cineaşti amatori îşi postează scurtmetrajele pe Facebook. Au o mare problemă, însă.

Simona PopescuPublicat acum 23 ore şi 46 minute