Statul român pune sub semnul întrebării soarta gazului din Marea Neagră

Acţionarii operatorului naţional de transport gaze naturale – Transgaz – au respins propunerea managementului societăţii de aprobare a unui împrumut de 500 de milioane de lei prin emiterea unor obligaţiuni corporative necesar finanţării construcţiei conductei care să aducă la ţărm gazele naturale scoase din Marea Neagră. Articolul 2 din hotărârea Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor este sec: „Nu aprobă o emisiune de obligaţiuni corporative, negarantate, în valoare de maxim 500 milioane lei, cu maturitate de minim 5 ani, cu dobândă fixă, pentru finanţarea Planului de dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport al gazelor naturale în perioada 2014 – 2023”.

Acest refuz vine după ce anul trecut, Transgaz, companie controlată de statul român, a încheiat cu OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil, companii ce sapă după hidrocarburi pe platoul continental românesc al Mării Negre, un acord privind conectarea perimetrului Neptun, concesionat de Petrom, la sistemul naţional de gaze. În baza acestui document, Transgaz şi-a asumat proiectarea şi dezvoltarea unui program de investiţii de aproape 1,5 miliarde de euro în mai puţin patru ani.

„Confirmarea capacităţii companiei de a proiecta şi finanţa acest complex program de dezvoltare a fost şi va fi esenţială pentru a asigura încrederea investitorilor străini în perimetrele din Marea Neagră, investitori care vor aduce peste 5 miliarde de dolari în capital pentru aceste dezvoltări. Îndeplinirea acestor cerinţe a fost cu atât mai importantă cu cât aceste dezvoltări concurau în paralel cu concepte extrem de periculoase strategic pentru România, cum era proiectul South Stream. Din fericire, compania şi-a îndeplinit cu succes toate cerinţele şi nu a deschis o breşă în stabilitatea strategiei de dezvoltare energetică a ţării”, se arată în raportul anual al Transgaz pe anul 2014.

Petrom şi Exxon au descoperit împreună în 2012 un zăcământ de gaze în Marea Neagră, în zona cu ape adânci, iar cele mai optimiste estimări indică începerea producţiei de gaze cel mai devreme în 2020.

Acţionarii Transgaz merg în continuare pe principiul de anul trecut – fie se aşteaptă un angajament ferm din partea producătorilor din Marea Neagră, fie vor primi granturi europene dedicate dezvoltărilor ulterioare.

În afară de construcţia infrastructurii de la Marea Neagră, Transgaz mai are în plan şi interconectarea reţelei autohtone de transport gaze naturale cu cele din Ungaria şi Bulgaria. Sunt investiţii absolut necesare în eventualitatea creşterii producţiei de gaz ca urmare a dezvoltării perimetrelor din Marea Neagră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4533 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.