Statul vrea să dea pe nimic aurul de la Roşia Montană

Pentru exploatarea aurului, potrivit legii minelor, statul percepe o redevenţă de doar 2% din valoarea producţiei. Practic, în cei 16 ani de exploatare a zăcământului, statul va primi anual de la compania Roşia Montană Gold Corporation suma de 23,75 milioane de dolari.

Valoarea rezervelor de aur de la Roşia Montană, la cotaţia din ultima vreme de la bursa londoneză, este cuprinsă între 16 şi 19 miliarde de dolari, dacă luăm în calcul faptul că uncia de aur era evaluată la 1.800 dolari. Din aceşti bani statul poate primi sigur, în situaţia în care ar începe exploatarea aurului, suma de doar 380 milioane de dolari.

Asta deoarece potrivit legii minelor articolul 45 „redevenţa minieră cuvenită bugetului de stat se stabileşte la o cotă procentuală de 2% din valoarea producţiei miniere pentru cărbuni, minereuri feroase, neferoase, de aluminiu şi roci aluminifere, de metale nobile, radioactive, pământuri rare şi disperse, pietre preţioase şi semipreţioase, produse reziduale miniere, roci bituminoase, ape terapeutice, ape termominerale, ape geotermale şi gazele care le însoţesc, gaze necombustibile, nămoluri şi turbe terapeutice”.

Redevenţa minieră este datorată din ziua începerii realizării producţiei şi este plătibilă trimestrial, cu scadenţă până la data de 20 a primei luni a trimestrului următor, se mai arată în lege.

Exploatarea de la Roşia Montană, potrivit proiectului, se va întinde pe 16 ani, aşadar în fiecare an drept taxă de redevenţă statul va primi suma de 23,75 milioane de dolari. Banii ar urma să fie plătiţi de compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), cea care va exploata zăcământul.

Menţionăm că Roşia Montană Gold Corporation este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt statul român, prin compania minieră Minvest Deva – cu 19,3 %, Gabriel Resources – cu 80% şi alţi acţionari minoritari – cu 0,7%. Gabriel Resources este o companie minieră cu sediul în Canada şi listată la bursa din Toronto.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.