Steaua, victorie preţioasă, Astra – înfrângere nemeritată

Steaua a bătut, dar nu este deloc sigură de calificare. Rusescu a făcut „dubla” şi conduce în clasamentul golgheterilor. Ce au făcut românii care joacă „afară”. Care au fost surprizele rundei. Ce echipe au 9 puncte şi ce echipe a 0 puncte.

Steaua – Rio Ave 2-1 (2-0)

Bucureşti: 7 grade

Stadion:Naţional Arena

Spectatori: 15.000

Arbitru: Lee Evans (Ţara Galilor)

Asistenţi: Philip Thomas şi Edward King (Ţara Galilor)

Al patrulea oficial: John Bryn Roberts (Ţara Galilor)

Adiţionali: Mark Whitby şi Nick Pratt (Ţara Galilor)

Au înscris: 1-0 (min.17 – Rusescu), 2-0 (min.45 – Rusescu), 2-1 (min.48 – Del Valle)

Cartonaşe galbene: Szukala, Prepeliţă, Rusescu – Diego Lopes, Nuno Lopes, Wakaso

Steaua: Arlauskis – Râpă, Papp, Szukala, Latovlevici – Sânmărtean (min.89-Filip), Prepeliţă – Ad. Popa (min.66-Breeveld), Rusescu (min.69-Stanciu), Tănase (cpt.) – Keşeru

Rio Ave: Cassio – N.Lopes, Marcelo, Gouano, Pinto – Wakaso, Tarantini; D.Lopes – Ukra (min.69-Boateng), Gonçalves (min.75-Hasan), Del Valle (min.81-Bressan).

Total şuturi: 18 – 16

Şuturi pe spaţiul porţii: 6 – 6

Cornere: 5 – 2

Faulturi comise: 14 – 10

Total pase: 372 – 417

Pase corecte: 318 – 346

Posesie: 49% – 51%

Rio Ave, o nucă foarte tare

Toată lumea se aştepta la un galop de sănătate pentru Steaua în faţa unei echipe de locul 10-14 din Portugalia, ajunsă conjunctural în Europa League şi pe deasupra şi debutantă, având doar 6 jocuri la activ în a doua competiţie continentală. Surpriză mare după primul fluier al arbitrului. Portughezii au dovedit că nu sunt nişte „desculţi”, ci o echipă care joacă excelent între cele două careuri, dar în mare suferinţă în spaţiul din faţa porţii adverse. A rezultat un meci echilibrat – totuşi, campionatul Portugaliei este peste cel al României – în care, în final, victoria la limită a bucureştenilor poate fi considerată ca fiind una foarte muncită, dar şi norocoasă. Spunem norocoasă pentru că Steaua a avut un bulevard pe partea lui Râpă, şi în general apărarea a cam comis erori, dar oaspeţii nu au profitat de situaţie pentru că, repetăm, nu prea ştiau ce să facă cu mingea în careul advers. La mijloc, Prepeliţă a fost şters, iar în faţă Tănase a fost un cărător de mingi care nu a psat niciodată la timp colegilor demarcaţi, şi a irosit multe faze prin driblinguri nereuşite. În aceeaşi notă şi Adi Popa, atât cât a jucat, până să se accidenteze. Acestea au fost părţile negative. Partea pozitivă a constat în faptul că – minune mare – Steaua a jucat direct pe poartă (acest aspect a fost considerat de modestul antrenor Gâlcă nefiresc!, el considerând că a permis oaspeţilor replici puternice pe contraatac). Este adevărat, Steaua nu are jucători de valoare care să susţină în permanenţă un astfel de joc, dar aşa se câştigă puncte, sau, se marchează cu un gol mai mult decât adversarul. Ceea ce înseamnă însă victorie. De asemenea ne-a plăcut la Steaua perioadele de forcing când şi-a masat adversarul în careu, primul gol fiind rezultatul unui astfel de „iureş”. În sfârşit, se poate spune că Latovlevici a făcut un meci bun, în special partitura din atac, iar Rusescu, deşi a jucat vârf doi, dar a fost pericolul numărul unu pentru poarta lui Casio. De altfel el este cel care a şi marcat ambele goluri. În partea a doua a jocului bucureştenii nu au mai arătat la fel de bine ca în primele 45 de minute, dar acest lucru nu trebuie să mire, pentru că Steaua nu este o echipă care să joace în acelaşi ritm 90 de minute. În plus, repetăm, oaspeţii au fost o nucă tare, în câmp au jucat mai bine decât Steaua, iar pe final chiar puteau egala. Trăgând linie, o victorie preţioasă, dar care, atenţie, trebuie (cam obligatoriu) repetată şi în Portugalia. Un egal nu credem că ajunge pentru stelişti, pentru că situaţia în grupă s-a complicat enorm prin surpriza de la Aalborg, unde Dinamo Kiev a pierdut lamentabil cu 0-3. Practic grupa s-a resetat, şi pentru Steaua locurile 1 şi 2 nu mai sunt deloc sigure fără o victorie în Portugalia. Şi acolo nu va fi deloc uşor dacă Rio Avea va evolua ca şi la Bucureşti, mai ales că nu mai are ce pierde.

În celălalt meci al grupei: AaB Aalborg – Dinamo Kiev 3-0 (2-0)

Clasament grupa J

  1. Steaua Bucureşti: 6p.

  2. Dinamo Kiev: 6p.

  3. AaB Aalborg: 6p.

  4. Rio Ave: 0p.

Celtic Glasgow – Astra Giurgiu 2-1 (0-0)

Glasgow: 10 grade

Stadion: Celtic Park

Spectatori: 32.000

Arbitru: Kristinn Jakobsson (Islanda)

Assistant referees: Gylfi Mar Sigurdsson şi Sigurdur Oli Thorleifsson (Islanda)

Al patrulea oficial: Gunnar Gunnarsson (Islanda)

Addiţionali: Thoroddur Hjaltalin şi Vilhjalmur Thorarinsson (Islanda)

Au marcat: 1-0 (min.73 – Scepovic), 2-0 (min.79 – Johansen), 2-1 (min.81 – Enache)

Cartonaşe galbene: Tonev – Yahaya, Oros

Celtic: Gordon – Lustig, Denayer, van Dijk, Izaguirre – Brown, Mulgrew (min.66-Wakaso) – McGregor (min.57-Tonev), Johansen, Stokes (min.77-Kayal) – Scepovic

Astra: Lung – Pliatsikas, Ben Youssef, Oros, Morais – Laban (min.88-Florescu), Yahaya – Enache, Seto (min.78-Fatay), De Amorim (min.87-Rus) – Budescu.

Total şuturi: 20 – 14

Şuturi pe spaţiul porţii: 3 – 5

Cornere: 9 – 2

Faulturi comise: 7 – 11

Total pase: 527 – 300

Pase corecte: 466 – 224

Posesie: 61% – 39%

Giurgiuvenii au făcut o figură foarte frumoasă pe Celtic Park, reuşind una dintre cele mai bune partide din acest sezon, în faţa unui Celtic, care deşi este departe de ce a fost odată, este totuşi o bună echipă britanică. Cei de la Astra au jucat fără complexe pe un stadion legendar şi în faţa unei echipe de asemenea legendare. Chiar dacă cifrele din caseta tehnică arată o superioritate a gazdelor, totuşi oaspeţii au avut mai multe şi mai clare ocazii de gol. Se poate vorbi de ghinion. Cei de la Astra nu au marcat în două situaţii pentru că mingea l-a lovit pe portar, prima oară în piept, a doua oară în umăr, la două şuturi în care era eminamente bătut. Şi când nu a fost vorba de noroc, Gordon a scos imperial două mingi de gol. Dacă însă Gordon ar fi fost la Astra în poartă, Celtic nu înscria şi dacă meciul dura două zile. Da, la ambele goluri, portarul Lung a greşit. La primul nu a ieşit pe o centrare în careul mic, iar la al doilea pur şi simplu a „dormit”. Este adevărat, primul gol a avut drept punct de plecare o lovitură liberă complet aiurea dictată de arbitru. Şi golul lui Enache nu a fost unul corect, mingea intrând în poartă din cotul jucătorului giurgiuvean. Ce ne-a plăcut la Astra a fost dezinvoltura arătată în jocul din câmp, numeroasele tentative (multe reuşite) de a pasa din „prima” (o rara avis pentru fotbaliştii români) şi faptul că au alergat mult. De cealaltă parte, Celtic a mizat pe ce poate face într-un moment în care echipa nu mai are vedete de mare calibru în componenţă: alergare multă, mingi aruncate în care, angajament fizic şi puterea de a pune presiune pe adversar. O „reţetă” care ţine în campionatul Scoţiei, şi ţine şi într-o grupă de Europa League dacă nu este vreo echipă din „Big Five” (Anglia, Germania, Italia, Spania şi Franţa). Mai departe, în „primăvară” ne este greu să ne pronunţăm. Cel puţin în acest an şi în următorul.

Astra a arătat că poate, dar din păcate NU are lot care să-i permită să performeze. Pe bancă doar două nume, Găman şi Fatay, amândoi reveniţi după perioade de lungi accidentări şi departe de forma optimă. Să apelezi la un „Geo Flores” (aşa şi-a botezat tricoul penibilul Florescu) sau să te gândeşti să-l bagi în teren pe repatriatul şi deja plafonatul Chiţu, nu se cheamă nici măcar peticeală. De ce nu are Astra (ca şi Steaua de fapt) linie de schimb valoroasă pe bancă, este problema conducerii. Numai că în această situaţie, nu se poate trece de o grupă cu Dinamo Zagreb, Red Bull Salzburg şi Celtic, adică echipe bune, cu multă experienţă europeană, dar nu şi forţe de primă mână.

În celălalt meci al grupei: Red Bull Salzburg – Dinamo Zagreb 4-2 (2-0)

Clasament grupa D

  1. Red Bull Salzburg: 7p.

  2. Celtic Glasgow: 7p.

  3. Dinamo Zagreb: 3p.

  4. Astra Giurgiu: 0p.

Românii, angrenaţi în competiţie

  • Ciprian Tătăruşanu: integralist în PAOK – Fiorentina 0-1

  • Răzvan Raţ: integralist în PAOK – Fiorentina 0-1

  • Vlad Chiricheş: rezervă în Tottenham Hotspurs – Asteras Tripolis 5-1

  • Dorin Goian: accidentat, pentru Tottenham Hotspurs – Asteras Tripolis 5-1

  • Nicolae Grigore: intrat în min.50 în Borussia M’gladbach – Apollon Limassol 5-0

Surprizele rundei

Dnipro Dnipropetrovsk – Agnan Karabakh 0-1 (0-1)

Youn Boys Berna – SSC Napoli 2-0 (0-0)

AaB Aalborg – Dinamo Kiev 3-0 (2-0)

Masacrele” etapei

Borussia Mönchengladbach – Apollon Limassol 5-0 (1-0)

Tottenham Hotspurs – Asteras Tripolis 5-1 (2-0)

Partizan Belgrad – Besiktas Istanbul 0-4 (0-2)

Echipe cu punctaj maxim

  • Dynamo Moscova (grupa E)

  • ACF Fiorentina: (grupa K)

  • Legia Varşovia: (grupa L)

Echipe cu 0 puncte

  • HJK Helsinki (grupa B)

  • Astra Giurgiu (grupa D)

  • Slovan Bratislava (grupa I)

  • Rio Ave (grupa J)

  • Metalist Kharkov (grupa L)

Golgheteri după 3 etape

  1. Raul Rusescu (Steaua) – 5 goluri

  2. Andrej Kramaric (N.K.Rijeka) – 4 goluri

  3. Alan (Red Bull Salzburg) – 4 goluri

  4. Harry Kane (Tottenham) – goluri

Assis-uri

  1. Alexandru Chipciu (Steaua) – 3

  2. Răzvan Raţ (PAOK Salonic) – 3

  3. Veirinha (FSV V’wolfsburg) – 2

Cele mai multe şuturi pe spaţiul porţii

  1. Andres Jacobsen (AaA Aalborg) – 7

  2. Alan (Red Bull Salzburg) – 7

  3. Jonatan Soriano (Red Bull Salzburg) – 7

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.