Ştefan Florian: „Colegiul Medicilor trebuie să sesizeze Curtea Constituţională”

Prof. Dr. Ştefan Florian, şeful Secţiei Clinică Neurochirurgie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, cere o reacţie din partea autorităţilor profesionale ale medicilor în cazul deciziei ÎCCJ potrivit căreia orice medic angajat într-un spital de stat din România este funcţionar public.

Profesorul clujean consideră că e firesc să existe o rumoare în rândul medicilor şi aşteaptă să se pronunţe şi juriştii, fiind convins că problema se va rezolva la nivelul Curţii Constituţionale.

Ştefan Florian: „Să vedem în ce măsură vor mai fi medici dispuşi să mai lucreze în România”

„Urmările deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt greu de prevăzut. Dar nu este normal ca decizia unei instanţe să nu ţină cont de o lege. Prin urmare, este firesc să existe o rumoare în rândul medicilor, odată cu această decizie.

Dar poate ne agităm prea tare pentru nimic. Unii se sperie acum, alţii se îngrijorează mai puţin. Cred că cineva de deasupra, de exemplu Colegiul Medicilor, trebuie să sesizeze Curtea Constituţională, care să se pronunţe asupra constituţionalităţii acestei decizii.

Apoi, dacă va rămâne totuşi aşa, va trebui să vedem ce înseamnă asimilarea, ce consecinţe va avea ea asupra noastră, a meseriei noastre. Deocamdată nu ştim, eu nu ştiu, nu mă pricep la asta, ar trebui să se pronunţe şi juriştii. Putem totuşi presupune că, dacă va rămâne aşa, decizia va schimba un întreg sistem. Ar trebui să schimbăm Legea spitalelor, statutul medicului. Să vedem atunci în ce măsură vor mai fi medici dispuşi să mai lucreze în România.”

Prof. Dr. Ştefan Florian este şeful Secţiei Clinică Neurochirurgie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Profesor Universitar la Facultatea de Medicină, Universitatea de Medicină Şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Ştefan Florian este o personalitate recunoscută în domeniile Patologia cerebrală tumorală, Patologie vasculară, Patologie tumorală vertebro-medulară, Patologie neurochirurgicală pediatrică.

Plecând de la decizia ÎCCJ privind asimilarea medicilor din spitalele de stat cu funcţionarii publici, Cotidianul a lansat o dezbatere publică despre urmările acestei decizii, statutul cuvenit medicilor şi modul în care statul trebuie să reglementeze sistemul de sănătate publică din România. Paginile Cotidianului sunt deschise pentru personalităţile din lumea medicinei româneşti, pentru toţi cei care au ceva de spus în legătură cu acest subiect.

Citiţi şi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.