Stelian Tănase: Fără sprijin politic, TVR va intra în incapacitate de plată în acest an

Stelian Tănase, directorul general interimar al Televiziunii Române, a declarat într-un interviu acordat MEDIAFAX că instituția pe care o conduce este în pericol să intre în incapacitate de plată chiar în acest an, precizând că instrumentele pentru salvarea televiziunii se află la Guvern şi la liderii politici.

„Televiziunea publică este în pericol. Nefiind în acest an pe agenda celor care decid, a politicienilor importanţi care sunt confiscaţi de două campanii electorale, situaţia televiziunii s-ar putea să nu fie rezolvată, ba dimpotrivă să se agraveze”, spune Stelian Tănase.

Directorul general interimar al TVR dă asigurări că nu a mai vorbit de mult timp cu liderii fostei USL: „Cred că trebuie nişte consultări. E nevoie de sprijin politic, e nevoie de un plan acceptat de liderii politici pe un termen de doi-trei ani, e nevoie de linişte, ca să avem măcar 10% şanse să salvăm televiziunea. Dacă nu, va intra în incapacitate de plată chiar în cursul acestui an. Dar, dacă nu mi se dă acest sprijin strict necesar, voi demisiona. Va trebui o reformă mult mai adâncă şi va fi o situaţie alarmantă pentru televiziune şi eu nu vreau să se intervină numai în condiţii de forţă majoră. Nu vreau ca TVR să ia foc şi să chemăm pompierii”.

Alte declarații făcute de Stelian Tănase, în cadrul interviului pentru Mediafax, mai jos:

”Televiziunea publică – şi această afirmaţie ar putea să mă coste capul – nu va face ghetele niciunui politician. Eu nu sunt văcsuitor de ghete şi TVR nu este o instituţie de propagandă bună de folosit în campaniile electorale. Va fi independentă.

– Credibilitatea TVR este prăbuşită şi asta cred că vine din faptul că toate guvernele au ţinut să-şi subordoneze şi să folosească televiziunea în scop propriu, ca un instrument de propagandă şi de susţinere politică.

– Acum TVR nu este respectată de public, dar mai ales de politicieni. Deşi ei au băgat-o în pământ, nu o respectă.

– În primul rând, provocarea a fost reală şi de multă vreme mă gândesc că lumii româneşti îi lipseşte o instituţie ca BBC. Am fost implicat în proiecte legate de acest tip (BBC, n.r.) de mulţi ani. Mi s-a părut acum că este momentul să încerc chiar să fac, nu numai să predic din presă aceste idei. Televiziune publică, pentru că încercasem cu o televiziune privată pentru care am şi luat licenţă de la CNA (Consiliul Naţional al Audiovizualului, n.r.) şi care se ambiţiona mai ales în ceea ce priveşte regulile jurnalismului să semene cu BBC. Şi ocazia a venit. Nu m-am gândit că e an electoral, nici că va fi un război politic, nici că USL se va sparge, nu m-am gândit la toate aceste lucruri, m-am gândit la BBC. Nu mă interesează să fac niciun fel de carieră, nici ca director TVR, nici ca funcţionar public. Nu doresc acest lucru, dar proiectul mă interesează.

– TVR are o datorie de 150 de milioane de euro, făcută în timp, şi ea nu este atât produsul erorilor manageriale ale directorilor care s-au succedat, ci al unor reglementări, al unor acte normative care au privat televiziunea de mari resurse. Atunci când s-au luat decizii care au implicat televiziunea, deciziile au fost nefericite şi au început să se acumuleze datoriile, ajungându-se ca, în opt-nouă ani, să se ajungă la această datorie enormă. Când mi-am dat seama de această situaţie, mi-am spus: „Dumnezeule, ce caut aici?”. Pentru că aş fi vrut să fac o televiziune BBC şi cred că şi acum proiectul este singurul proiect viabil pentru televiziunea publică. Cel mai puternic model, acela care a influenţat practic toate televiziunile publice din lume, este BBC. Nu avem alt model, nu avem un model alternativ. Şi acum cred că proiectul este singurul care ar putea salva televiziunea publică. Eu am venit aici pentru a salva TVR. Asta a fost misiunea care mi s-a dat. Numai că starea economică a televiziunii este atât de proastă – şi cuvântul este modest – încât m-am întrebat dacă pot să duc acest lucru la capăt. Eu dau un examen, dar şi politicienii dau unul – anume: dacă vor o televiziune ca BBC sau o televiziune de partid.

– Până acum, programele televiziunii au încercat să se sustragă realităţii. Cred că succesul nostru va depinde de faptul dacă vom fi implicaţi în tot ce se întâmplă în societatea românească. Trebuie să atacăm subiectele fierbinţi, subiectele controversate. Care este, de fapt, marea problemă a televiziunii? Credibilitatea. Credibilitatea TVR este prăbuşită şi asta cred că vine din faptul că toate guvernele au ţinut să-şi subordoneze şi să folosească televiziunea în scop propriu, ca un instrument de propagandă şi de susţinere politică. Telespectatorii au înregistrat această situaţie, că din doi ani în trei ani se schimbă componenţa Guvernului şi redacţional televiziunea îşi schimbă politica de pe-o zi pe alta. Este o manieră sigură de a nu mai fi crezut, de a pierde credibilitatea. În momentul când n-ai credibilitate, n-ai audienţă. Publicul te părăseşte, se uită la televiziunile unde vede şi aude ceea ce vrea să vadă şi să audă. (…)Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la căderea regimului comunist. Nimeni nu are arhive despre căderea regimului comunist cum are Televiziunea Română.

– Aceste datorii nu s-au făcut numai prin erori succesive în zece ani ale directorilor care au fost la TVR. Datoriile cele mai mari s-au făcut datorită unor hotărâri de Guvern care au dăunat televiziunii, au păgubit-o de resurse. Cred că aceste erori ar trebui recunoscute, dar mai ales corectate prin acte legislative.

– Ştiu despre proiectul Ordonanţei de Urgenţă privind insolvenţa, dar nu ştiu unde se află în acest moment. Am citit un asemenea proiect acum o lună, dar nu ştiu cât mai este de actualitate şi în vederile primului-ministru.

– Trebuie să vă spun că, din punct de vedere managerial, mai ales pe termen scurt, este o greşeală să pleci de la ideea de a înlocui personalul existent, ierarhiile existente cu altele. O asemenea măsură te obligă să o porneşti de la zero, deci te face să pierzi timp. O corabie se schimbă scândură cu scândură, dintr-un port într-altul.

– Cred că trebuie o pauză şi apoi continuat procesul de restructurare, dar numai în momentul în care vom avea o altă organigramă decât cea de acum, când vom avea un Consiliu de Administraţie şi vom avea un plan precis, adică să ştim de unde plecăm şi unde ajungem. Doar aşa să dai oameni afară de dragul de a-i da afară e foarte problematic. Cred că şi restructurarea un pic s-a făcut otova. Adică, cred că trebuia mult mai bine precizat ce vrea televiziunea, de cât personal, ce fel de personal, în ce sectoare are nevoie, la ce nivel de calificare. Cred că lucrurile astea, probabil şi din cauza presiunii timpului, au fost oarecum neglijate.

– În toată lumea există un director editorial. Trebuie introduse aceste roluri. Noi încercăm să acoperim altfel. De pildă, directorul de programe acoperă şi partea editorială, la fel şi directorii de canale. Acum nu există o structură foarte bine precizată şi trebuie să ne adaptăm din mers. Ce ar fi trebuit să facem? Să mai aşteptăm un an să începem să facem aceste schimbări, adică să ne transformăm într-o reală televiziune publică, independentă editorial, financiar? Să aşteptăm? Nu, a trebuit din mers să luăm aceste decizii. (…)

– Mă interesează să aduc la TVR teatru şi multe filme de calitate, filme de Oscar, filme de telecinematecă, filme de artă, făcute de mari regizori şi cu mari actori. Mă interesează să avem filme documentare. Sunt un admirator al televiziunilor care dau asemenea programe. Cred, de asemenea, că la o televiziune publică trebuie să dăm competiţiile sportive care sunt atât de populare. Trebuie să fie prezente la televiziunea publică Campionatul Mondial de Fotbal, pe care l-am cumpărat în întregime. Jocurile Olimpice s-au dat la televiziunea publică şi sper să mergem în această linie. Eu cred că TVR este o televiziune cu caracter generalist, dar preponderenţa pe canalul 1 va fi news and current affairs, iar canalul 2 va avea o dimensiune cultural-istorică mult mai pronunţată.

– Problemele TVR s-au agravat într-o asemenea măsură că nu mai depind de deciziile luate în interior. Nu am instrumentele ca să salvez această situaţie, instrumentele se află la Guvern. În primul rând, o nouă lege, apoi modificarea unor hotărâri care au prejudiciat televiziunea de mari resurse. Trebuie tratată structural această chestiune. Dacă peticim, dacă vine Ministerul de Finanţe şi spune „Vă dăm 20 de milioane” să mai scăpaţi un an de zile, asta nu este o soluţie. Noi avem un credit sindicalizat, acordat anul trecut, de 20 de milioane, dar a fost un paleativ, nu soluţia problemei. Ne îndreptăm, şi sper ca Guvernul să ne sprijine, spre o soluţie de fond. Avem nevoie să remodelăm TVR printr-o nouă lege, ca şi ea să fie de sine stătătoare, să poată avea un cash flow suficient pentru a-şi acoperi cheltuielile. Ştiţi ce facem noi acum de fapt? Ne luptăm cu fantomele trecutului. Nu avem resurse. Avem grila de programe cea mai ieftină din istoria televiziunii. Cu sumele pe care noi le-am alocat pentru canalul 1, la Paris sau într-o altă ţară occidentală, se face numai emisiunea meteo, pentru că TVR este înfeudată în datorii şi nu văd o soluţie doar la nivelul managementului din Televiziunea Română. Datoriile au escaladat atât de mult încât depind de o hotărâre de Guvern, de o lege nouă mai ales.

– Televiziunea publică este în pericol. Nefiind în acest an pe agenda celor care decid, a politicienilor importanţi care sunt confiscaţi de două campanii electorale, situaţia televiziunii s-ar putea să nu fie rezolvată, ba dimpotrivă să se agraveze.

– Am invitat oameni care se aflau liberi pe piaţa media, dar nu am discutat numai cu aceştia. Am avut discuţii şi cu alţi mulţi oameni de televiziune, dar nu am reuşit să-i aduc. Fie nu i-am convins pentru că nu plătim bine, fie că televiziunea publică nu mai prezintă interes pentru anumiţi moderatori sau producători de televiziune, fie pentru că aveau contracte în alte parte. Dar eu ştiam că sunt pe sfârşit aceste contracte şi atunci am apelat la ei. Nu am apelat la oameni care erau cu contract în alte televiziuni. Al doilea criteriu a fost faptul că, în clasamentele jurnaliştilor, sunt jurnalişti de cea mai mare autoritate. Am luat un audit cu primii zece jurnalişti ca influenţă în România şi am adus în TVR trei din primii cinci. Cred că, din punct de vedere managerial, a fost o soluţie foarte bună şi în alt sens.

– Am avut o discuţie cu Mugur Isărescu şi mi-a spus: „Ştii ce? Mă uit din nou la TVR”. Mi s-a părut un elogiu şi a fost unul din puţinele. A fost unul din momentele când am pus garda jos, pentru că eu sunt mai învăţat să fiu certat pentru ce fac la televiziune, deşi aş spune că, în ultimele două săptămâni, am o presă mai curând bună.

– M-am văzut cu Patriarhul, care mi-a spus acelaşi lucru, că se simte o schimbare. Nu credeam că se uită la televizor.

– Înainte cu două săptămâni de acel incident (disputa pe tema difuzării materialului Moștenirea Clandestină-n.n.), i-am spus directorului de programe (Irina Radu, n.r.) să nu mai difuzeze acest serial. De ce? Se dăduse de 70 de ori. Este vorba despre o emisiune despre o singură carte scrisă de Larry Watts. Dumneavoastră ştiţi câte emisiuni s-au făcut despre o carte de-a lui Sadoveanu? Sau ştiţi câte emisiuni s-au făcut despre o carte a lui Nicolae Iorga sau ştiţi câte emisiuni s-au făcut în Televiziunea Română despre poeziile de Eminescu? Mi s-a părut disproporţionat în momentul în care niciuna dintre cărţile apărute în limba română nu s-a bucurat de un asemenea interes în Televiziunea Română. În plus, pentru că trebuie să spun şi lucrul ăsta, nu poţi să faci elogiul lui Ceauşescu, în momentul în care poporul român l-a împuşcat. Judecata istoriei a fost făcută de poporul român. Istoria nu trebuie falsificată. Asta nu ai voie să faci. (…)

– Vrem să facem o gală şi să dăm nişte premii, premiul „Alexandru Bocăneţ”, premiul „Iosif Sava”, premiul „Tudor Vornicu”. Este un mare proiect al televiziunii publice. Au fost mari realizatori în istoria televiziunii care merită onoraţi. Vrem să creăm şi o stimulare în mediul nostru profesional. Vom organiza şi Ziua Porţilor Deschise.

– Punctul forte este că am adus nişte personalităţi care să dea această imagine de echidistanţă şi de dezbateri cinstite. Eu nu am venit la TVR să fac propagandă şi să mint lumea. Am venit să spun adevărul. Nu eu, pentru că eu nu apar la televizor, dar prin cei cărora le-am dat o tribună. Mă uit atent la Dinescu, la Nistorescu, la Cristoiu, la Iaru etc. Cred că avem o problemă încă în a ambala bine aceste emisiuni, mai ambalat profesional decât până acum. Nu prea îmi place cum arată. Se vede că la TVR nu s-au făcut de mult talk show-uri. Avem probleme de lumină, de tăietură, de generic. Nu cred că avem cele mai bune generice. Asta face marfa mai puţin apetisantă, dar putem să corectăm pe parcurs aceste lucruri.

– TVR a lansat aplicaţiile www.tvrplus.ro, prin intermediul cărora toate emisiunile şi producţiile Televiziunii Române pot fi vizionate, în direct sau înregistrate, pe tabletă şi pe telefonul mobil. Sunt bucuros că în mandatul meu s-a întâmplat acest lucru care se practică peste tot în lumea civilizată.

– TVR, cât sunt eu aici cel puţin, nu va fi televiziunea nimănui, partid sau afacere. Niciunul din liderii politici nu va dicta în această televiziune, în sensul că ea nu se va politiza, nu va fi ca până acum instrumentul unuia dintre lideri sau partide, Guvern sau opoziţie, Cotroceni sau Victoria. Eu încerc să fac acest lucru – să ţin TVR la egală distanţă, nepolitizată – şi nu spun că aş fi susţinut de politicieni în această idee. Probabil că mulţi parlamentari şi lideri doresc să-şi aservească televiziunea, pentru că aşa au fost învăţaţi. Nici nu poţi să le reproşezi, pentru că 20 de ani au făcut aşa. ”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.