Stelian Tănase: Indignarea lumii româneşti

17 NOV, 2014

Nu cred să se fi așteptat cineva la o prezență atît de masivă la vot. Acesta a fost secretul, elementul care l-a zdrobit pe Ponta. Dar ce a scos milioane de oameni din casă ? Mașinăria electorala PSD părea de neînvins. PSD este un partid la fel de mare cît toate celelalte la un loc. Resursele cheltuite de PSD au fost nelimitate, disproporționat de mari în raport cu ACL. Mai multe echipe au lucrat în acest an pentru candidatul Ponta. Au pregătit strategia, oamenii etc. pentru a-l scoate învingător. După eșecurile cu Năstase și Geoană PSD avea nevoie disperată de victorie. Nu o are. Un candidat (slab, cum spunea Dragnea ca să își facă curaj ) necharismatic, stîrnește entuziasmul electoratului. E e cazul să găsim explicații acestei răsturnari extraordinare a situației. Klaus Iohanis a cîștigat cu aproape 10 puncte avans, după ce în primul tur avea un handicap de 10 puncte.

Dacă mă gîndesc bine cred ca nicio mașinărie politică nu l-ar fi putut opri ieri pe Iohannis. Iohannis a fost un candidat atipic. Instituțional e imposbil să îl încadrezi, să îi găsești o pătrățică și apoi să îl combați. Să mă explic. Victoria sa zdrobitoare se datorează unei stări de spirit, unei enervări, furiei electoratului românesc. Așa ceva este imprevizibil, nu il poți contracara. Pe scurt, victoria sa este rezultatul indignării electoratului. Asta nu are a face cu filialele de partid, cu staffurile de campanie, cu primarii care îți bat la poartă și te cheamă la vot, cu sticlele de ulei, pungile de mălai. Nici cu propaganda deșănțată a diverselor televiziuni etc.

S-a întimplat ca în 2012 cind lumea a ieșit in stradă pentru a-l apăra pe Arafat după apariția jignitoare a lui Băsescu la tv. Și in acest caz a existat un element imaterial, o stare de spirit. Lumea nu a protestat cînd s-au tăiat salariile cu un sfert, dar ofensele aduse lui Arafat a scos lumea in stradă. Boc a căzut și guvernul a fost preluat de Ponta. Mă mir că din această lecție asupra imponderabilității în politică Ponta&Co nu au priceput nimic. A fost adus la putere de mișcarea de stradă a unei populații indignate. Ieri Ponta a pierdut președinția în urma unui mișcări de același tip. A pierdut ca efect al unei unei revolte “electorale”. Aceste stări de spirit sunt mai redutabile decît se crede și cînd se declanșează sunt neoprit.

Imaginile de la Paris, Torino, Londra au enervat lumea, a scos-o din casă. Din Noua Zeelandă, în Occident, în SUA ca și acasă. Indignarea românilor a fost generală. Prezenta la vot – 62 % depășește orice așteptări. Asta înseamna că enervarea a fost foarte mare. Miile de oameni care s-au inghesuit la secțiile de votare în Europa au fost fără voia lor agenți electorali. Numeroși și imposibil de anihilat. Ei sprijină cu miliarde de euro anual economia românească. De ce s-ar lăsa batjocoriți? Rudele lor de acasă trăiesc din banii primiți lunar de acolo. Or imaginile umilinței, batjocura unor declaratii ( ca acea impardonabilă, dată de Meleșcanu ) l-au decredibilizat pe candidatul PSD. Eforturile lui de a convinge că este ce trebuie în această perioadă pentru România au fost compromise. O singură imagine de pe trotuarele Parisului de la o secție de votare au adus mai multe voturi lui Iohannis decît bugetul de campanie pe un județ.

Indignarea s-a născut nu doar in diaspora. A fost un efect cumulat. Aroganța, minciunile, tonul disprețuitor, campania extrem de murdară în care stafful lui Ponta s-a lansat – toate acestea la un loc au prevenit electoratul că nu ar face decît să repete atmosfera din epoca Băsescu dacă il votează pe Ponta. După zece ani lumea a dorit la Cotroceni un om civilizat, neagresiv, așezat, calm, care nu vorbește mult și care îți dă încredere. Un președinte previzibil și sigur. Lumea are nevoie de multă liniște. Exact invers decît a oferit Ponta. S-a dorit un președinte opus ca stil politic. Miștocăreala, tupeul, agresivitatea, vulgaritatea, obrăznicia și aroganța nu au mai prins de data asta. Cred că stafful lui Ponta – din dispreț pentru un electorat pe carea a crezut că îl cunoaște – a considerat că acest model va avea succes în continuare. S-a înșelat. Cu efecte azi deja știute. Asistăm la o foarte mare surpriză – efect al indignării lumii românești.

http://www.stelian-tanase.ro/miracolul-indignarii/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.