Stelian Tănase: Omul cu două feţe

5 MAI, 2015

Te uiţi atent la unul, ai senzaţia că îl cunoşti, îţi faci o impresie despre personaj. Omul pare normal, poartă cravată, duce o servietă, e la costum etc. Și brusc afli graţie agenţiilor de presă că te-ai înşelat copios. Pesonajul este de fapt cu totul altul decit pare a fi. Aşa descoperi că semeţul ministru de finanţe Darius Vâlcov, bun nume, parcă din Caragiale, ţinea ascunsă o comoară. O mare colecţie de tablouri, e un fel de Ali Baba. Că într-un cimitir (ce loc!!!) avea lingouri de aur şi citeva milioaen de euro într-un cavou, fireşte, încasaţi ca şpagă. Ca într-un film horror prost. Se lăsase nefericitul mituit de diverşi. Omul ducea evident o existenţă dublă, una pentru public, Parlament etc, alta, acasă, cînd răminea el cu el, cu nevasta, cu oglinda, cu cîinele, cu unul-doi amici de încredere. Situţia lui de ministru nu îl mulţumea, avea o frustrare, un gol pe care ţinea să îl umple. Pe ascuns îşi construia un imperiu financiar şi strîngea colecţii de artă. Visa să se îmbogăţească, şi printre altele să vîndă tablouri. Era vezi D-ne un estet. Se vedea pe sine ca un nabab, un rafinat, dorea să participe la jocurile discrete ale elitei. Aşa se vedea pe sine. Și-a comercializat şi nunta, a făcut vreo 3 cu aceeaşi mireasă, ca să primescă daruri prin instituţia vechea a năşitului, un mod de a spăla bani, de a mai face şi evaziune fiscală, de a dosi bunuri. Personaj suprarealist.

Alt personaj suprarealist dintr-o lungă serie pe care o descoperim bucată cu bucată, este primarul de la Iaşi, Gheorghe Nichita care aud că încă nu şi-a dat demisia. Asta era chiar prima lui obligaţie, dar văd că o ignoră. A fost prins cu raţa-n gură, dar zice ca nu a fost pe la coteţul de păsări deloc. Să ne imaginăm că venerabilul Conu Trahanache, bănuind că soţia lui coana Joitica are o aventură cu prefectul Ștefan Tipătescu, ii cere lui Pristanda să-i spioneze consoarta. Fireşte că de aşa ceva la Caragiale nici nu poate fi vorba. Personajele lui sunt şcolite, au educaţia terminată. Sunt oameni de lume. Oameni nu obişnuiau să aibă două feţe. Primarul Iaşului are o figură la suprafaţă pe care o arată publicului, de mare edil, de sforar politic, de barosan prin politică, aici la PSD. In secret ascunde o fiinţă pe dos care ar avea urgent nevoie de un psihiatru. Işi spionează semenii, cerînd unui Pristanda local să vadă ce face amanta cind nu e cu el, să supravegheze şedinţele ei de spiritism, să se uite peste gard, s-o filmeze, să o urmărească la shopping. Brava bărbat! Bun de primar, nene, merită chiar mai mult ! Măcar, aflăm cu emoţie, că merge la psiholog şi se caută de boala urită a geloziei. Cînd se tratează şi de indiscreţie ? De ce foloseşte instituţiile statului pentru uz personal? De ce proştii aceia de amploiaţi se supun şi execută asemenea ordine abracadabrante, ca să nu zic idioate ? Suflet de slugi, bre, oişnuite cu supunerea, cu capul plecat. Dar asta e altă poveste. Văd că pe Ponta povestea cu politiştii care urmăresc amante la ordinul unei autorităţi publice nu îl deranjează.

Aşa că dragii mei uitaţi-vă bine la aşa zisele personalităţi care apar la tv, care ies în spaţiul public, care cuvintează, dau din mîini, care cer votul. Nu sunt ce par a fi. Poartă o mască. E multă imagine, propagandă, lipici, hîrtie colorată. Mai interesantă cu mult este existenţa lor privată. Acolo se petrec toate nebuniile.

http://www.stelian-tanase.ro/omul-cu-doua-fete/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.