Stelian Tănase: Pas cu pas

27 NOV, 2014

Am văzut – mai ales în politică – multe începuturi triumfale, pline de speranțe, care în ciuda unui start bun nu au ajuns nicăieri. E de înțeles că nu îmi pierd firea ca un june la schimbarea de macaz din 16 nov. Cîștigarea președinției de către Klaus Iohannis a fost un lucru bun, imaginea Romaniei s-a îmbunătațit peste noapte, echilibrul puterilor dezamorsează tensiunile acumulate in societate. Dar este doar un început. Restul trebuie îngrijit, dus de la punctul A la punctul B. Începuturile cuprind în ele și premisele eșecului și pe cele ale succesului. Depinde de cei care se ocupă de conținutul victoriei să îl ducă mai departe. Momentul cel mai periculos – și în politică – este a doua zi după victorie. Observ fenomenul chiar în aceste zile. Unii sunt deja amețiți de succes.

Prima temă lansată de noul președinte este aceea a preluării guvernului. Intîi Iohannis și oameni lui au părut mulțumiți (luați prin surprindere de succesul neașteptat ) cu cîștigarea Cotrocenilor și au dat declarații în acest sens. Se părea că un pact ( președinția la noi, guvernul la voi) s-a instalat duminică seara 16 nov. Și PSD a părut că se plasează pe aceleași poziții. Avînd o majoritate parlamentară, a decis să nu părăsească guvernul. Apoi Iohannis a surprins declarînd că PNL va prelua guvernarea în 2015 sau 2016 , afirmație care a nelămurit pentru ca nu a clarificat și chestiunea mijloacelor. În politică mijlocul și scopul fac un tot. Așadar chestiunea – cum va reuși PNL să facă guvernul ( fiind minoritar in Parlament) a rămas suspendată. Mai ales ce se va întîmpla în 2015.

Despre ce este vorba. În 2012 traseiștii au schimbat raportul de forțe în Parlament. Atunci aliații lui Băsescu&PDL au trecut de partea USL. Nu era moral, după ce liderii USL promiseseră oamenilor alt tip de politică, bazat pe morală. Protestatarii din Piața Universității au fost multumiți totuși cu formula, ca sa vadă căzut guvernul MRU (acum MRU este un om de baza în stafful lui Iohannis). Erau oameni balama care mai trecuseră dintr-o tabără în alta în 2004, în 2009, aceiași care prin trădările lor au asigurat o majoritate parlamentară într-un moment sau altul. Diferiți lideri ai USL au încercat să vîndă situația asta ca pe un mare ajutor patriotic, ca instrumentul care a adus la putere USL-ul. Mi s-a părut atunci găunoasă această argumentare pentru că o asemenea tranzacție nu are viitor, slăbește puterea pentru că o amestecă cu elemente nesigure și face compromisuri nepermise. Mă întreb dacă acum Iohannis ( vezi interviul dat la Reuters – ”Toată lumea vrea să fie tabăra învingătorilor. Deci, este posibil ca în viitoarele săptămâni sau luni sa avem schimbări în Parlament” – ) are în vedere atragerea unui nr. de senatori și deputați ( ar avea nevoie de mulți, peste 100, țínînd cont de raportul de forțe actual ) pentru a supune guvernul PSD unei moțiuni de cenzură și a-l înlocui. Această rezolvare a chestiunii puterii (utilizarea metodei traseiștilor ca și cooptarea unor partide din alte familii ideologice ) este extrem de problematică întotdeauna.

Există altă cale mai curată, mai eficientă, de a tranșa chestiunea puterii, care are și calitatea de a fi morală. E vorba de alegeri anticipate organizate in primăvara 2015. Asta dacă firește termenul 2016 este prea îndepărtat și liberalii, luați de entuziasmul victoriei, se grăbesc spre guvernare. Personal cred că acest an 2015 este un antract necesar. Ar fi foarte bun pentru a fi folosit 1/ la finalizarea actualei guvernări 2/ pentru propria construcție politică. Prefer totdeauna alegerile la termen. Respectarea datelor fixe face parte din soliditatea unui regim politic. Așa cum s-a spus chiar de liderii lor ( aprecierea e corectă ), liberalii nu sunt încă pregătiți să guverneze deoarece au încă prea multe probleme interne de rezolvat ( in esenta, acomodarea PNL cu PDL). Pe scurt, nu sunt gata. PNL are azi un atu (Iohannis la Cotroceni). Dar are si destule vulnerabilități pentru a-si asuma sarcina guvernării. A prelua guvernarea prematur duce la eșec sigur.

Cartea lui Klaus Iohannis se numește “Pas cu pas”. Acest titlu ar trebui să impună un alt stil politic. A construi solid și cu răbdare, nemțește.

http://www.stelian-tanase.ro/pas-cu-pas/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.