Stelian Tănase: Ponta ne ţine strâns în braţe şi ne mai dă şi câte un cap în gură

Preşedintele-director general al SRTv, Stelian Tănase a declarat joi seară că Victor Ponta este cel mai ostil premier faţă de TVR.

„Ne ţine strâns în braţe şi ne mai dă şi câte un cap în gură (…) Ar fi bine să ne lase, să ne mai ignore puţin (…) Dar el trebuia în trei ani să ia câteva decizii”, a spus Tănase, într-o „Ediţie specială”, joi seară, la TVR 1, citat de Mediafax în pagina electronică.

Stelian Tănase susține că situaţia televiziunii este cauzată mai mult de politicieni decât de mangeri. „Anumite decizii pe care politicienii le-au luat au îngenuncheat televiziunea”, a declarat directorul TVR, care a explicat că atributul exercitării puterii în TVR e în altă parte: de exemplu, taxa TV nu o poate indexa decât guvernul, şi nu directorul televiziunii.

Potrivit acestuia, televiziunea este „îngenunchiată de politicieni cu bună-ştiinţă, pentru a fi controlată politic”.

Stelian Tănase a afirmat că nu se află în niciun fel de dialog cu premierul, „nici instituţional, nici neinstituţional”. „Cu domnul Ponta n-am vorbit dinainte de aprilie anul trecut. Am încercat să intru în contact cu el şi m-a trimis la Parlament, că cică Parlamentul ar trebui să rezolve lucrurile astea. Nu. Este apanajul primului-ministru, să indexeze taxa, numai primul-ministru poate să o facă, să taie TVA-ul, numai primul-ministru poate să o facă. Discuţia despre amnistia fiscală (…) Domnul Ponta a ignorat toate aceste lucruri şi a amânat, a tergiversat această problemă fugind de ea. Nu este singurul prim-ministru care fuge de această răspundere. Şi ceilalţi prim-miniştrii au rostogolit spre viitorul Guvern problemele televiziunii”, a susţinut preşedintele-director general al TVR.

El a reamintit totodată că în mai-iunie în comisiile parlamentare de cultură PSD a încercat să demită Consiliul de Administraţie (CA) al TV. „PSD-ul a încercat să demită CA. De fapt, să mă gonească pe mine din TVR şi n-a reuşit, pentru că PNL, UDMR şi minorităţile nu s-au prezentat pentru a nu fi întrunit cvorumul, pentru că asta ar însemna că PSD se instalează înainte de anul electoral şi pe durata anului electoral la şefia televiziunii”, a afirmat Stelian Tănase, anunțând că nu îşi va da demisia din TVR până cel puţin după alegeri.

„Dacă există o soluţie şi nu mă fac de râs plecând, în sensul că las televiziunea PSD-ului, eu plec în minutul următor. Dar dacă aş pleca acum ar fi sute de mii de voci, poate milioane, în sensul apartenenţei politice (…) care m-ar acuza că am dezertat şi că am dat premeditat sau de prost ce sunt televiziunea pe mâna PSD-ului. Nu pot să fac acest lucru. Nu voi demisiona cel puţin până după alegeri”, a spus Tănase.

ANAF a ridicat joi poprirea pe conturile Televiziunii Române, în urma achitării datoriei scadente către bugetul de stat.

Stelian Tănase a anunţat că în acest an nu vor fi făcute concedieri colective, iar în privinţa deciziei adoptate marţi de Consiliul de Administraţie privind reducerea timpului de lucru de la 5 la 4 zile pe săptămână a precizat că o decizie finală va fi luată în şedinţa de miercurea viitoare.
Despre deblocarea de către ANAF a conturilor TVR, directorul TVR a spus că este „o picătură de soluţii într-un ocean de probleme”, şi a atras atenţia că TVR se va afla din nou într-o situaţie dificlă în octombrie, când este o nouă scadenţă a datoriilor către ANAF. Tănase a subliniat că nu doar ANAF-ul poate să blocheze conturile TVR, ci şi CNC-ul (Centrul Naţional al Cinematografiei), unde TVR plăteşte o un procent din publicitate, care este de 5 ori mai mare decât ceea ce plătesc televiziunile private.

Preşedintele TVR a explicat că, pentru a beneficia de amnistie fiscală, TVR trebuie să vină cu un plan credibil de redresare a instituţiei şi a precizat că amnistia înseamnă de fapt o reeşalonare a datoriilor, deci televiziunea va plăti toate datoriile, chiar şi cu amnistie fiscală.

Directorul TVR crede că trebuie deschis „un nou TVR”, „o televiziune ca în anul 2015”: TVR aşa cum e ea acum, are rădăcini în anii ’50. Se simte că această televiziune vine din comunism, a spus şeful TVR.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.