Stelian Tănase: Război și pace

Cum-necum, după ce a acaparat aproape tot spațiul public în vara care abia s-a terminat, Codul fiscal – după un întreg tămbălău – a fost în fine votat joi la Camera Deputatilor. Episodul e vrednic de luat în seamă. Nu-mi amintesc ca PSD și PNL în ura lor neîmpăcată să mai fi stat la o masă – fiind unul la putere celălalt în opoziție – să discute de ceva timp. Și s-a văzut, multe oportunități au fost ratate in toți acești ani. Țara putea fi într-un alt punct decît este acum. Totuși unii nu văd cu ochii buni această concordie. Destui înțeleg o opoziție care vociferează tot timpul, care își mobilizează continuu adepții și o putere care ii dă la cap cu toate mijloacele din dotare. Firește, cînd nu o ignoră. Chestia e că „pleacă ai noștri vin ai noștri, noi ( poporul na ) rămînem tot ca proștii” după asemenea isprăvi care fac carieră doar în interiorul partidelor, ca fapte de mare bravadă. Aici unii își cîstigă așa locurile pe liste la viitoarele alegeri, la congrese mai avansează cu un centimetru în ierarhie. Cu discursuri belicoase, radicale, cu gesturi gratuite, cu demagogie. Dar contribuabilului nu îi folosește cu nimic. Cînd caravana trece, praful se ridică, dar după asta se lasă iar liniștea, cîinii hămăie pe uliță etc.

Cam asta e politichia românească cu care ne-am obișnuit. O uriașă pierdere de oameni, resurse, timp, ocazii. Un șir nesfîrșit de scandaluri, mult zgomot pentru nimic. Totul inventat de pasiunea politicienilor care fac pe dracu în patru să fie zilnic pe prima pagină, să apară în prime-time la Știri etc. Indiferent de preț și de consecințe. Alta cauză este faptul ca politicienii preferă să se lanseze numai in proiecte care ajung la final în timpul mandatului lor. Ca să taie pamblici, să le inaugureze ei și să obțină beneficiu de imagine și voturi. D-aia nu avem autostrăzi de ex, și nici o sală de concerte ca lumea in București. Ca și multe altele.

Iată că pe o tema gravă totuși PNL și PSD s-au înțeles. Să ne amintim că totul a pornit de la respingerea de către Iohannis a primei variante a Codului. Au fost și comentariile lui Isărescu etc. Stînga și dreapta (cît or fi ele așa ceva…) nu au avut încotro, s-au așezat la masa tratativelor în ciuda cîtorva articleri indignați de îndrăzneala Cotrocenilor de a trimite legea cf Constituției înapoi. Au zis dînșii că Iohannis&Isărescu sunt vînduți străinătății căreia îi apără interesele. Parcă văd o caricatură din Scânteia cu niște capitaliști burtoși, cu joben și steagul USA, cu teancuri de dolari ieșind din buzunare, plătind slugile de la București care seamănă izbitor cu cei doi… Eh, dar Scânteia nu mai există, așa că s-au folosit la greu televiziunile de știri pentru a-i înfiera pe îndrăzneți.

Acum văd că și premierul, dacă ne luam declarația lui de ieri, a revenit la sentimente mai pașnice, deși atunci părea fff nemulțumit de respingerea proiectului. Acum pare că e OK, și chiar mulțumit că s-a ajuns la un acord. Dar natura schimbătoare a politicianului de pe Dîmbovița e în firea lucrurilor. El zice azi una, mîine alta, și sigur nu face nici una nici alta.

Dar acesta e cu adevărat un moment bun. Declarațiile făcute în ultima vreme de Liviu Dragnea, Alina Gorghiu etc, prin care se arată dispuși să se așeze la masa negocierilor pe cîteva subiecte (aș include aici neapărat și situația TVR) par să indice o schimbare de atitudine. Decît un război continuu și fără rezultate concrete pentru populație, e de preferat o pace, fie și relativă și limitată, care sigur aduce beneficii.

http://www.stelian-tanase.ro/razboi-si-pace/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.