Stenograma mizeriilor din culisele alegerilor din fotbalul românesc

Dumitru Dragomir a publicat pe blogul său o stenogramă explozivă din care reiese implicarea politicului în fotbal. Ce politician cu funcţie importantă l-a girat pe Gică Popescu. Fostul şef al LPF a declarat că stenograma este reală, dar că va face dezvăluiri şi mai explozive. Legătura dintre stenogramă şi PNL.

Cine sunt personajele şi când s-a discutat

Pe blogul personal, Dumitru Dragomir, fostul preşedinte al Ligii Profesioniste de fotbal, a publicat o stenogramă a discuţiilor dintre oficiali ai FRF şi Gică Popescu, în care i se propune acestuia un plan “B” pentru alegerile pentru preşedinţia FRF. Din discuţii reiese foarte clar că Gică Popescu a beneficiat o perioadă în campania pentru alegerile FRF de sprijinul ministrului Nicolae Bănicioiu, în perioada în care era ministru la “tineret şi sport”. Se invocă “sprijinul politicului” pentru Gică Popescu. De asemenea, în stenogramă apare şi numele vicepremierului Gabriel Oprea. Reiese că el este unul dintre sprijinitorii lui Gică Popescu, şi, este neclar, exprimarea lui Anghel Iordănescu este relativ confuză, dacă Gabriel Oprea ar fi avut şi informaţii privind iminenţa necondamnării lui Gică Popescu. Personajele din stenogramă sunt: Mircea Sandu – la ora respectivă preşedinte al FRF, Bela Kassai – la ora respectivă secretar general al FRF, Anghel Iordănescu – şi atunci şi acum director tehnic al FRF, Dumitru Mihalache – şef al Direcţiei programe şi investiţii din FRF, şi Gică Popescu – pe atunci candidat cu prima şansă la preşedinţia FRF. Dumitru Dragomir, cel care a dat publicităţii stenograma, a declarat miercuri seara la Sport.ro TV că totul este real, dar a precizat că vor urma dezvăluiri “explozive”. Întrebat care este sursa stenogramei, Dragomir a precizat: „Evident, sursa nu o voi dezvălui. Eu am lucrat o viaţă întreagă acolo. Am foarte mulţi prieteni, deci…”. Cotidianul.ro a încercat să-i contacteze telefonic pe Nicolae Bănicioiu şi Gabriel Oprea, dar aceştia nu au răspuns la telefon.

STENOGRAMA

Mircea Sandu (către secretară): Hai, dragă, i-ai servit cu cafea? Mai aşteptăm pe cineva? Cheamă-l şi pe Gică, vezi că e pe la Bela (Kassai, n.n.). Spuneţi-le că nu am prea mult la timp la dispoziţie, pentru că mă duc la spa, la Mogoşoaia.

(Vin şi cei doi, cu zâmbetul pe faţă şi puşi pe şotii)

Mircea Sandu: “Trebuia să-l invitaţi şi pe Ilie Dumitrescu!”

Bela Kassai: “Ce treabă are el cu ce discutăm noi aici?”

Mircea Sandu: Băi Gică, mi-a spus Bănicioiu că nu mai poate să meargă cu tine prin alte judeţe, că-l va lua în curând de la sport. Hai să vedem ce am mai făcut. Bela, ai aranjat totul la Braşov?

Bela Kassai: Da, am aranjat totul cu Goga, dar trebuie să-i dăm ceva lovele.

Mircea Sandu: Vorbeşte cu Filimon (trezorierul FRF, n.n.) şi să avem tot ce ne trebuie, vezi să nu lipsească ceva. Gică, să-ţi faci un speech, vezi că nu înţeleg ei multe, dar trebuie să-i cucereşti. Aceşti preşedinţi a asociaţiilor judeţene sunt foarte importanţi.

Bela Kassai: Mai dă-i în mă-sa, că îi rezolvă Goga. Nu te speria, Gică!

Mircea Sandu: Ce faci, le prezinţi programul tău? Nu e rău, dar e cam subţire! Puiule, să fii şi tu pregătit să iei cuvântul!

Anghel Iordănescu: Nu ştiu dacă pot veni, nu ştiu dacă mă lasă Gabi.

Mircea Sandu: Băi, veniţi toţi, că nu-i de glumit. Nu lăsaţi totul pe Bela. Gică, eu zic că e bine să-şi depună dosarele încă unul sau doi pentru că, ferească Dumnezeu, nu se ştie ce se întâmplă cu procesul vostru.

Gică Popescu: Ce să se întâmple, bre? Procurorul îmi cere pedeapsă cu suspendare. Gata, s-a terminat, vedeţi doar ca statutul FRF să fie în regulă cu suspendarea asta!

Mircea Sandu: Am consultat mai mulţi avocaţi şi totul e-n ordine. Eu zic să-şi facă dosare şi Bela Kassai, Iordănescu şi Meche.

Dumitru Mihalache: Eu nu vreau, bre, dom preşedinte, că vin de la rugby şi mai iese vreun scandal…

Bela Kassai: Eu nu-mi depun dosarul, pentru că am încredere că Gică este deja preşedinte.

Mircea Sandu: Bă, sunteţi nebuni dacă nu vă luaţi nicio măsură de precauţie!

Anghel Iordănescu: Eu am discutat cu Gabi (Gabriel Oprea, n.n.) de mai multe ori, chiar şi cu Gică, dar el zice că nu.

Gică Popescu: Dacă îşi mai depune cineva dosarul de participare, înseamnă că mă trădaţi şi vreţi să mă trimiteţi la puşcărie. Nu vreau să aud de aşa ceva! Ce şi cum ne-am înţeles, aşa vă rog să rămână. Toţi sunteţi în echipa mea, în condiţiile pe care le-am stabilit.

Mircea Sandu: Băi, Gică, nu-i rău să avem şi planul doi.

Gică Popescu: Fără planuri, dom preşedinte. Am lucrat prea frumos ca să pierdem.

Mircea Sandu: Da, mă, dar ar fi bine să avem şi un plan B.

Gică Popescu: Am prea multe promisiuni, atât din partea politicului, cât şi din judeţe.

Mircea Sandu: Da, dar se pot întâmpla multe.

Bela Kassai: Se întâmplă pe dracu’!

Anghel Iordănescu: Nu-l bate nimeni pe Gică, mai ales că am vorbit şi cu Gabi (vicepremierul Gabriel Oprea – n.a.), şi m-a asigurat că totul este OK.

Mircea Sandu: Bine, bă, nu vreţi, nu vreţi! Dar un plan B ar fi trebuit să existe.

Gică Popescu: Vă repet: cine-şi depune dosarul, nu mai este în echipă cu mine! Eu voi concura singur împotriva moldovenilor şi toată lumea de aici, din judeţe şi oamenii politici mi-au promis că mă sprijină şi sunt siguri că voi fi preşedintele FRF.

Mircea Sandu: Bine, băi, treaba voastră! Hai, că mă duc la sală! Puteţi rămâne aici să mai discutaţi, şi-mi spuneţi şi mie mâine ce-aţi mai rezolvat!

(sursa: www.oracoluldelabalcesti.ro)

Unda de şoc ajunge la… PNL

Dumitru Dragomir afirmă că discuţia din stenogramă ar fi avut loc cu circa o lună înaintea alegerilor din FRF, care au avut loc pe 5 martie a.c., deci, în prima decadă a lunii februarie. În acest caz se poate trage o concluzie pe linie politică: forţarea ieşirii PNL de la guvernare de către PSD a fost premeditată. Pentru că, aşa cum reiese din stenogramă, încă din primele zile ale lunii februarie se ştia deja că Nicolae Bănicioiu va trece de la „tineret şi sport” la alt minister. Or, PNL a luat decizia de retragere a miniştrilor săi din guvern pe 25 februarie, deci, teoretic, abia după această dată PSD a decis oficial trecerea lui Bănicioiu la „sănătate”.

În ceea ce priveşte sprijinul dat de Nicolae Bănicioiu lui Gică Popescu, informaţia a apărut pentru prima oară în presă în 14 ianuarie, când Răzvan Burleanu, a declarat: ”Am citit despre întâlnirea domnului Bănicioiu cu Gică Popescu prin ţară, dar vă spun că riscăm să fim sancţionaţi de către UEFA. Asta nu face decât să ne îngreuneze relaţia pe care o avem cu FIFA şi UEFA”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.