Stephen King, maestrul din spatele ficțiunii horror

Pe marile ecrane va apărea în curând pelicula „The Dark Tower/Turnul Întunecat“, bazată pe cartea cu același nume, scrisă de celebrul autor Stephen King.

Filmul deschide poarta către noi aventuri Science Fiction, în care o luptă nesfârșită între bine și rău este în prim-plan și se concretizează într-un decor deșertic. Firul acțiunii este țesut în jurul elementului principal – Turnul Întunecat -, ce are rolul de a menține Universul laolaltă. Stephen King, geniul din spatele acestei povești senzaționale, a scris zeci de bestselleruri, transformate ulterior în filme și emisiuni TV. Acesta a mai creat unele dintre cele mai cunoscute și terifiante personaje din sfera cinematografică.

Autorul american s-a născut în Portland Maine, în 1947, tatăl său fiind comerciant naval. Mama sa i-a crescut pe el și pe fratele său singură, după ce, într-o zi, tatăl său a plecat să-și cumpere un pachet de țigări și nu s-a mai întors.

Când avea 11 ani, l-a descoperit pe H.P. Lovecraft, într-o colecție lăsată în urmă la mansardă de tatăl înstrăinat. În cartea sa, „Danse Macabre“, din 1981, el descrie incidentul ca fiind unul definitoriu pentru viața sa. De atunci, și-a dorit cu ardoare să scrie povești înfiorătoare care să fie descoperite în poduri prăfuite de către alte generații de copii curioși. Primul roman l-a publicat în 1974, iar de atunci au mai urmat încă 71, unele scrise sub pseudonimul de Richard Bachman.

Încasările totale din toate aceste publicații se ridică la suma de 400 milioane de dolari.

Stephen King a povestit într-un interviu din 2014 pentru revista Rolling Stone că primul film de groază pe care l-a văzut a fost Bambi: „În momentul în care acea căprioară a rămas captivă în pădurea cuprinsă de flăcări, m-am simțit speriat, dar și încântat în același timp. E greu de descris sentimentul“. Tot în cadrul acestui interviu, King spunea că elementul esențial, necesar oricărui autor bun, este cititul. El scrie și editează timp de câteva ore, șapte zile din șapte, și citește în mod constant pentru a publica romane într-un timp foarte scurt.

De-a lungul carierei, Stephen a primit numeroase critici din partea agenților de publicitate care aveau prejudecăți despre genurile horror, SF și fantezist. Filmele și emisiunile de acest gen par să pălească în ochii privitorilor, însă romanele sunt nemuritoare.

Autorul Stephen King a primit în 2014 Medalia pentru Arte din partea lui Barack Obama, pe atunci președinte al Americii.

Cărțile celebre ce stau la baza genului horror

  • IT. Lansată în 1986, cartea spune povestea unui grup de copii care descoperă că răul ascuns în orașul lor are o mascotă – o creatură mitologică rea, care ia forma unui clovn zdrențuit pe nume Pennywise. Precum alte cărți scrise de King, IT are acțiunea plasată în orașul fictiv Derry, Maine. Povestea este de-a dreptul de speriat, iar filmul cu adevărat înfiorător. Ecranizarea romanului IT l-a avut ca actor principal pe Tim Curry, în rolul clovnului Pennywise, și a fost lansat în 1990.
  • The Shining/Strălucirea. Romanul a fost lansat în 1977, dar iubitorii acestui gen încă discută pe acest subiect, fiind considerat un clasic veritabil. Prestația actorului principal din filmul apărut în 1980 a fost considerată o adevărată comoară în ochii altor producători de filme, iar astfel a apărut și „Camera 237“, peliculă pe care, bineînțeles, Stephen King a urât-o cu desăvârșire.
  • The Dark Tower/Turnul Întunecat. Seria este considerată de mulți ca fiind cea mai glorioasă. Acțiunea se centrează pe imaginea postapocaliptică a personajului principal, numit Roland Deschain, care face o călătorie magică în căutarea Turnului Întunecat.
  • Carrie. În timp ce scria acest roman, Stephen King a aruncat primele pagini în coșul de gunoi, gata să renunțe la ideea unei adolescente cu puteri telekinetice, până când soția a scos notițele din gunoi și a insistat să-l continue. Producătorul Brian de Palma a transformat romanul într-o dramă adolescentină și, într-un final, pelicula a avut mare succes.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.