„Stima neconvențională” a lui Baconscky pentru Securitate

„Un foarte bun cunoscator al fenomenului penetrarii mediului teologic inainte de 1989 de catre Securitate imi trimite un document extrem de pretios. Tinarul (pe atunci) Teodor Baconscky, in momentele dramatice din Decembrie 1989, isi exprima “stima neconventionala” pentru cadrele Securitatii.

El a semnat o dedicatie colonelului de securitate Vasile Burulean, insarcinat cu supravegherea cultelor si a Bisericii Ortodoxe Romane, in calitate de redactor in redactia revistelor bisericesti, unde fusese angajat in 1988 tot la interventia colonelului Burulean.

Iata dedicatia, reprodusa textual si in facsimil, ce este datata 18 Decembrie 1989 :

“Domniei Sale,

Domnului Vasile Burulean,

distinsului intelectual (clujean prin adoptiune) si cunoscator al istoriei universale,

acest modest rod al eforturilor unui tinar redactor, dimpreuna cu stima

neconventionala a lui Teodor Baconscky”

De observat 3 lucruri :

– preocuparile lui Baconscky pe 18 Decembrie 1989, cind toata lumea fierbea la gandul ca va cadea Ceausescu, impreuna cu intregul sau sistem de partid si de stat

– faptul ca Baconscky si-a schimbat numele prin anii ‘ 90 (ca ambasador si ministru, toate documentele sunt semnate Baconschi), avind la baza probabil si o motivatie serioasa a modificarii datelor personale

– traseul interesant, ante si post decembrist, cu posturi in contact permanent si colaborare cu serviciile secrete”.

http://radu-tudor.ro/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.