Stolojan crede că democrația împiedică guvernul să rezolve criza

Wishful thinking sau gura păcătosului adevăr grăiește? În mod sigur într-una din cele două paradigme poate fi încadrată declarația șoc pe care a făcut-o Theodor Stolojan marți la Radio România Actualități.

Intervenția telefonică a europarlamentarului PDL la emisiunea lui Dragoș Ghițulete de la RRA a scos la iveală cât se poate de clar modul de a gândi și de a acționa al principalului partid de guvernământ. Întrebat fiind ce părere are despre neputinţa instituțiilor statului în faţa crizei majore pe care o trăim, Stolojan a răspuns halucinant: ” Să ne amintim de exemplu cînd s-a discutat despre restructurarea sistemului de pensii, evident ajuns la un nivel de aberaţii în România, s-a mers pînă la un punct în care la un moment dat Curtea Constituţională sau Înalta Curte de Casaţie, nu mai reţin, care a zis: dom’le, e bine ce faceţi dar pînă la noi, noi nu intrăm în treaba asta. Se discută acum despre reîmpărţirea administrativă a ţării, care este importantă. Avem un partid UDMR care spune, dom’le nu e prioritatea noastră. Fără voturile acestui partid nu se poate face. Deci pierdem în continuare încă ani buni ca să ajungem la o înţelegere la care au ajuns polonezii că ne trebuie o altă împărţire administrativ-teritorială a ţării.

V-am dat aceste exemple pentru a înţelege că într-o democraţie, dacă vrei să respecţi principiile democraţiei, rezultatul este de regulă suboptimal. Deci avem acest plan al discuţiilor. Ştim că trebuie făcut asta, dar nu putem pentru că ştim că nu putem armoniza interesele la nivelul parlamentului ca să nu vorbim chiar la nivelul unei coaliţii de guvernare formată din mai multe partide.”

Cu alte cuvinte, „dragă Stolo” ne spune că gestionarea optimă a crizei economice nu poate fi făcută decât dacă suspedăm democrația. Această declarație extrem de sinceră dar înfiorător de periculoasă a fostului paznic-șef al rezervei valutare din perioada ceaușistă sună cumva ca o motivație a ceea ce fac PDL și Traian Băsescu de ani buni încoace. Democraţia e o frână a măsurilor anticriză și de aceea zi de zi călcăm în picioare orice normă a democrației, cam asta ne explică Stolojan. În viziunea pedelisto-băsistă crizele produse de capitalism se rezolvă nedemocratic.

După o asemenea declarație, nu se poate să nu ne întrebăm cum rămâne cu PDL- singurul partid de dreapta din România?! Partidul de dreapta care modernizează România și toate celelalte bla-bla-uri?! O aberație! Cum să modernizezi o țară anulând democrația?!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.