Stoltenberg a lăudat din nou România

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, luni, după întrevederea cu premierul Mihai Tudose, că anunțul României că alocă 2% Apărării a făcut din țara noastră un exemplu, deoarece toate statele membre NATO fac acum referire la România.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, și exprimat, după întrevederea avută cu premierul Mihai Tudose, recunoștiința față de România pentru contribuțiile aduse în NATO, dar și pentru faptul că a ajutat Ucraina, Georgia și a contribuit la stabilitatea în flancul estic.

De asemenea, Stoltenberg a amintit de prezența în țara noastră a brigăzii multinaționale și de creșterea prezenței navale în Marea Neagră, ceea ce reprezintă ”un exemplu vis-a-vis de cum se adaptează NATO la un mediu din ce în ce mai provocator”.

”România este importantă pentru că găzduiți scutul nostru antirachetă, un element extrem de important pentru apărarea NATO. Acum implementăm și ulterior vrem să întărim aceste capacități ale NATO pentru a construi situri similar în Polonia, astfel încât sistemul de apărare e o prioritate maximă pentru NATO. Suntem recunoscători pentru cee ace face România când discutăm atunci când discutăm despre apărarea cibernetică. Expertiza și cunoștiințele dvs. sunt cruciale pentru Alianță, dar și pentru că România este vârful de lance în cee ace privește apărarea cibernetică în Ucraina și îi ajută pe ei să-și întărească propria apărare”, a mai spus oficialul NATO.

Totodată, el a amintit și de procentul din PIB alocat Apărării.

”Nu în ultimul rând, România este un element cheie când vorbim despre cheltuielile în apărare. Anunțul dvs de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare în 2017, în acest an, este un element care ne bucură. Este bine nu numai pentru că va întări apărarea României, dar pentru că va întări apărarea NATO. România conduce prin exemplu, pentru că acum toți fac referință la România, o țară oarecum nouă în Alianță, că își atinge această țintă de a cheltui 2% pentru Apărare”, a mai precizat secretarul general NATO.

La rândul său, premierul Mihai Tudose a catalogat întrevederea avută drept una foarte bună în ceea ce privește prezența României, în ceea ce privește prezența României în teatrele de operațiuni și dezvoltarea capacităților românești în insdustria de apărare, colaborarea dintre România și NATO pe multiple planuri.

”Îi mulțumesc și pe această cale pentru vizita în România, pentru alegerea Bucureștiului ca loc de desfășurare a Adunării Parlamentare NATO. O considerăm ca pe o declarație a Alianței despre ceea ce înseamnă România pentru NATO, dar și ceea ce înseamnă, de asemenea, NATO pentru noi. (…) Mâine vom semna un contract important cu o firmă americană, care va produce armament în România, în colaborare cu o firmă românească. Tot ca un angajament pe termen lung este prezența României în NATO, ceea ce va însemna în această zonă a Europei, pe flancul estic și în Balcanii de Vest, ca un pilon de stabilitate și ca un partener strategic recunoscut a Alianței Nord Atlantice, inclusiv rolul nostru în asigurarea unității în securitatea europeană, cu sprijinul și sub umbrela NATO”, a încheiat premierul României.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.