Stoltenberg: Tancurile din Bulgaria sunt ale americanilor, nu ale NATO

NATO nu va întreprinde nimic în Bulgaria fără solicitarea clară a autorităților de la Sofia, a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-un interviu pentru radioul public din Bulgaria, citat de agenția Novinite.

El a arătat că desfășurarea de armament greu în Bulgaria nu a fost luată de NATO, ci de Statele Unite.

Stoltenberg a adăugat că Bulgaria este liberă să hotărască ce tip de forțe militare NATO va solicita. Toate statele est-europene membre NATO au cerut întărirea prezenței militare, inclusiv Bulgaria. Aceasta implică și intensificarea pregătirilor militare, precum și crearea unui centru de comandă în țară vecină. Centrul va avea 40 de membri, dintre care jumătate vor fi ofițeri bulgari.

Lămuririle oferite de secretarul genral NATO vin dupa ce s-a anunțat că în Bulgaria vor fi desfășurate 14 tancuri americane, o prezență militara care nu va fi permanentă.

Stoltenberg a subliniat că Bulgaria nu se confruntă cu un pericol iminent din partea Rusiei și a declarat că NATO nu dorește să acționeze într-un mod provocator. El a mai spus că scopul principal al Alianței este cel defensiv, nu atacurile militare.

Secretarul american al Apărării, Ashton Carter, a anunțat că Bulgaria a fost de acord să gazduiască echipament militar american. El a explicat că Lituania, Letonia, Estonia, Bulgaria, Polonia și România s-au angajat să găzduiască echipamentul militar pe care SUA îl vor trimite în Europa de Est.

Imediat după aceste afirmații, ministrul bulgar al Apărării a declarat că nu a primit nicio solicitare în acest sens. Ulterior, oficialul bulgar a explicat că trupele și tehnica militară americane vor fi desfășurate doar temporar în Bulgaria și apoi vor fi mutate către alte centre NATO.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.