Strămutarea dosarului Voiculescu se va judeca înainte de pronunţarea sentinţei

Aşa cum am arătat în ediţia de ieri a ziarului cotidianul.ro, sentinţa finală în dosarul Voiculescu-ICA risca să fie casată înainte de a fi pusă în executare prin faptul că o decizie ulterioară în privinţa strămutării cauzei putea duce la rejudecarea în altă instanţă! Aşa prevede noul Cod de procedură penală.

Ca de obicei, propaganda de partid a interpretat fiecare în felul ei, în funcţie de propriile interese, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care judecarea cererii de strămutare a Dosarului Voiculescu a fost devansată din luna septembrie, cum se stabilise iniţial, pentru 11 iulie a.c. Unii au spus că ar fi o strategie a lui Voiculescu de a tărăgana judecata pentru a interveni prescrierea faptelor, alţii, din contră, că ar fi o capcană a judecătorilor, prin care să înlăture acuzaţiile de imparţialitate. Nu au dreptate nici unii, nici alţii.

Cu toate acestea, prin această decizie, ÎCCJ n-a făcut altceva decât să reintre în legalitate, întrucât, aşa cum am demonstrat ieri, noul Cod de procedură penală prevede la art. 73, al. 1 că „Soluţia cererii de strămutare se face în şedinţă publică… în cel mult 30 de zile de la data înregistrării cererii”. Cum termenul iniţial, din septembrie, aşa cum am precizat în articolul nostru de ieri, putea pune la dispoziţia avocaţilor apărării posibilitatea de a invoca nerespectarea procedurilor legale, instanţa ÎCCJ s-a conformat textului de lege şi a devansat judecarea cauzei în termenul legal!

Prin decizia de ieri, ÎCCJ a mai evitat încă o problemă ce putea să apară. Este vorba despre posibilitatea ca, în cazul acceptării cererii de strămutare să facă inoperabilă o eventuală sentinţă definitivă şi irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti, întrucât, aşa cum prevede Noul Cod de procedură penală la art. 74, al. 5: „Dacă instanţa de la care a fost strămutată cauza a procedat între timp la judecarea cauzei, hotărârea pronunţată este desfiinţată prin efectul admiterii cererii de strămutare”.

Aşa se explică şi amânarea judecării pe fond a dosarului de către Curtea de Apel Bucureşti pentru data de 4 august, adică după ce ÎCCJ se va fi pronunţat în legătură cu cererea de strămutare care va fi judecată pe 11 iulie. În aceste condiţii, dacă ÎCCJ va fi de acord cu cererea de strămutare, cauza va fi reluată la o altă Curte de apel, cea care va da şi sentinţa finală, iar dacă o va respinge, Curtea de Apel Bucureşti va putea pronunţa, la rândul ei, sentinţa, aceasta nemaiputând fi atacată decât prin căi extraordinare.

Cu alte cuvinte, articolul nostru de ieri a ajutat cele două instanţe, Curtea de Apel Bucureşti şi ÎCCJ, să evite alte complicaţii care ar fi putut fi interpretate în fel şi chip, având în vedere interesele uriaşe din acest controversat dosar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.