Strategii i-au scris un discurs de preşedinte-jucător lui Victor Ponta

Victor Ponta şi-a oficializat candidatura la Preşedinţia României. O candidatură care era de mult anunţată, chiar din perioada în care exista USL şi candidatul oficial era Crin Antonescu.

Ziua oficializării a fost însă prost aleasă. S-a vrut o celebrare a zilei de 29 iulie 2012. Da, atunci românii l-au demis pe Traian Băsescu. Numai că demiterea nu a căpătat şi caracter juridic tocmai din cauza erorilor grave ale liderilor USL, cu precădere a zonei social-democrate a fostei alianţe. Erorile de atunci au permis unor judecători de la Curtea Constituţională să facă ei legea, să inventeze şi să adauge la lege. 29 iulie 2012 trebuia comemorat, nu celebrat. Şi – aici nimeni nu putea să prevadă – au mai fost şi nenorocirile generate de inundaţii şi furtuni, cu doi morţi, răniţi, multe pagube materiale şi sute de strămutaţi. Poate că o amânare cu 2 zile a manifestării de la Craiova ar fi fost mai nimerită.

Evident, în centrul manifestării de la Craiova s-a aflat discursul lui Ponta. Un discurs care a început deja să fie comentat într-un sens sau altul imediat după ce s-a încheiat. Dacă era normal ca adversarii politici să îl comenteze într-o notă critică, surpriză, la o televiziune prietenă (Antena3), el a fost cvasi-desfiinţat. Acum lumea trebuie să ştie: NU actorul politic (în cazul de faţă Victor Ponta) este cel care concepe un discurs. Textul, nuanţele aparţin consilierilor şi strategilor din spatele politicianului. Şi aşa s-a întâmplat şi în cazul lui Ponta, o dovadă fiind trimiterea textului discursului unor redacţii la puţine minute după ce premierul a început să-l citească.

Sunt situaţii în care politicienii ies din ce le-a fost scris pe foile A4, mai improvizează, evident pe tema dată, plusează şi încearcă să lase impresia că vorbesc liber, încearcă să interacţioneze cu asistenţa etc. Nu a fost aici cazul. Discursul scris de cei din spatele lui Victor Ponta a fost unul foarte bun pentru un prim-ministru care intenţionează să mai câştige un mandat în fruntea Executivului. În acelaşi timp însă, şi nu sunt singurul care susţine acest lucru, discursul a fost şi unul specific unui preşedinte jucător, al unui preşedinte-premier. (Un singur exemplu: un preşedinte nu are nicio treabă cu microbuzele şcolare din mediul rural.) Un discurs pentru un François Hollande de exemplu, sau pentru un candidat la preşedinţia SUA, ştiut fiind faptul că preşedinţii respectivelor state conduc şi Executivul. S-a vrut ca discursul să fie unul cu accente americane şi aici referirea la familie este exemplul cel mai bun.

Totuşi, consilierii şi strategii lui Ponta au comis şi două erori: au insistat exagerat de mult pe tema etniei şi a religiei – tema fiind cam la graniţa standardelor europene şi nu au inserat niciun aspect critic în text. Or, sunt lucruri de criticat în actualul regim şi care trebuie „reparate”. Nu ştiu dacă este bine sau nu – poate este prea devreme – că din text au lipsit referiri la situaţia internaţională, la proiectele pe linie externă ale candidatului Victor Ponta. Şi, se ştie, reprezentarea externă este una dintre liniile de forţă ale unui preşedinte. Rămâne de văzut dacă mesajele din acest discurs vor fi şi temele de campanie electorală. Dacă aşa se va întâmpla, atunci contracandidaţii lui Ponta vor avea teme de contraatac destul de facile.

P.S. Un lucru foarte interesant s-a petrecut la Craiova: dintre desele reprize de aplauze, cele mai ample s-au înregistrat după ce Victor Ponta a adus mulțumiri lui Ion Iliescu și Adrian Năstase pentru sprijinul acordat în cariera politică.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.